Παιγνιοθεραπεία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΓΝΙΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Παιγνιο-Θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας, που βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν, να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τις καταστάσεις που βιώνουν.

Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, επικοινωνούν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο τους. Ο Παιγνιο-Θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να επουλώσει τις πληγές που αφήνουν οι δύσκολες εμπειρίες ζωής, επιτρέποντάς το να εκφραστεί ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Οι «παραδοσιακές θεραπείες» που βασίζονται στο λόγο μπορεί να μην είναι κατάλληλες για παιδία και εφήβους, που κάποιες φορές δυσκολεύονται να βρουν λέξεις για να εκφράσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Η Παιγνιο-Θεραπεία δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Τα εφοδιάζει με την ικανότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται τις δύσκολες εμπειρίες τους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να εσωτερικεύσουν την ευθύνη και να κατηγορήσουν τον εαυτό τους. Η συναισθηματική ενδυνάμωση και η αυτο-εκτίμηση που αποκτά το παιδί μπορούν να γίνουν εφόδια ζώης, σε έναν κόσμο που οι δυσκολίες δεν εκλείπουν.


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΠΑΙΓΝΙΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η Παιγνιο-Θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν μία ποικιλία δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένου:

  • Παιδιών με συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, μελαγχολία, απόσυρση, δυσκολίες στον ύπνο, στη σχολική φοίτηση κ.α.)
  • Παιδιών που έχουν βιώσει απώλεια λόγω πένθους, αρρώστιας, διαζυγίου, υιοθεσίας, μετανάστευσης
  • Παιδιών που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες
  • Παιδιών που έχουν βιώσει οικογενειακή βία, κακοποίηση ή παραμέληση

Η Παιγνιο-Θεραπεία μπορεί να προσφέρει «το πλαίσιο» μέσα στο οποίο τα συναισθήματα που γεννούν οι δύσκολες εμπειρίες μπορούν να εκφραστούν και να γίνουν αποδεκτά χωρίς τον φόβο της απόρριψης ή της επίκρισης. Η Παιγνιο-Θεραπεία προωθεί την ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) του κάθε παιδιού και το ενδυναμώνει να ανακαλύψει έναν πιο αισιόδοξο τρόπο βλέψης του κόσμου. Παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, γένους και ικανοτήτων μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι 12 ετών, καθώς και σε εφήβους. Οι Παιγνιο-Θεραπευτές συνήθως δουλεύουν με παιδιά σε ατομικό επίπεδο, πολλοί όμως έχουν την εμπειρία να δουλεύουν με ομάδες, αδέλφια, καθώς και με γονείς.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΙΓΝΙΟ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ


Ο Παιγνιο-Θεραπευτής είναι ένας επαγγελματίας που έχει ολοκληρώσει ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναγνωρισμένο από κάποιον ανάλογο φορέα. Τέτοιοι φορείς είναι σύλλογοι, οργανισμοί και εταιρείες που, μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων, στοχεύουν στο να προστατεύσουν και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται, όσο και το κλινικό έργο των ασκούμενων θεραπευτών.

Τέτοιοι σύλλογοι υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Οι πιο γνωστοί είναι ο «Βρεταννικός Σύλλογος Παιγνιο-Θεραπευτών» (British Association of Play Therapists), ο «Σύλλογος Παιγνιο-θεραπείας» με έδρα στις Η.Π.Α. (Association for Play Therapy) και ο «Διεθνής Σύλλογος Παιγνιο-Θεραπείας» (Play Therapy International). Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθέι η «Πανελλήνια Επαγγελματική ‘Ενωση Δραματοθεραπευτών - Παγνιοθεραπευτών».

Ενδεικτικά κάποια από τα κριτήρια που συνήθως θέτουν οι παραπάνω «σύλλογοι» για τα μέλη τους είναι:

  • Να έχουν ολοκληρώσει ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  • Να έχουν κάνει προσωπική ψυχοθεραπεία
  • Να έχουν συνεχή κλινική εποπτεία
  • Να έχουν πρόσφατο και καθαρό ποινικό μητρώο
  • Να ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Ηθικής του Συλλόγου

Οι περισσότεροι Παιγνιο-Θεραπευτές προέρχονται από κλάδους που σχετίζονται με το παιδί. Μπορεί να είναι Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Δάσκαλοι, Νοσηλευτές.

Οι Παιγνιο-Θεραπευτές χρησιμοποιούν μία πληθώρα μεθόδων και θεωριών, από παιδο-κεντρικές μη-κατευθυντικές τεχνικές, μέχρι πιο επικεντρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Κάθε Παιγνιο-Θεραπευτής υποστηρίζεται από έναν κλινικό επόπτη, κάποιον πιο έμπειρο και ειδικευμένο Παιδο-Ψυχοθεραπευτή που επιτηρεί και επιβλέπει τη θεραπευτική δουλειά.