Συνήθεις Ερωτήσεις

 • Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση του μαθησιακού προβλήματος ;

  Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του μαθησιακού προβλήματος βοηθάει όχι μόνο στην επιτυχή αποκατάσταση αλλά και στην αποφυγή των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η καθημερινή σχολική αποτυχία και απόρριψη. Αντίθετα, η αδιαφορία, η κριτική και η απόρριψη από το άμεσο περιβάλλον επιβαρύνουν συναισθηματικά το παιδί και συντελούν στην απογοήτευση και στην παραίτηση του από την όποια προσπάθεια.
 • Τι ακριβώς θα κάνει ο ειδικός παιδαγωγός ;

  Ο ειδικός παιδαγωγός, σε συνεργασία με τον ψυχολόγο, αναλύει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού, όπως προκύπτουν από την λεπτομερή αξιολόγηση που προηγείται. Στη συνέχεια, χαράσσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού αλλά και στις ικανότητές του.

  Ο ειδικός παιδαγωγός χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό υλικό, κάρτες, βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρονικά προγράμματα και εμπλέκει το παιδί σε ποικίλες δραστηριότητες. Παράλληλα, σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, διδάσκει τεχνικές για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου, μνημονικές τεχνικές (για ονόματα, τοπωνύμια, και ημερομηνίες) καθώς και μεθόδους δημιουργίας σχεδιαγραμμάτων για την αποτελεσματικότερη απομνημόνευση των θεωρητικών μαθημάτων. Ο στόχος του ειδικού παιδαγωγού είναι να βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του και να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του ώστε να γίνει ένα υπεύθυνο, ανεξάρτητο και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας μας.

 • Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε έναν ειδικό παιδαγωγό ;

  Εάν  αισθάνεστε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται  να ανταποκριθεί στις σχολικές του  υποχρεώσεις, τότε μην αφήνετε τον χρόνο  να κυλάει άσκοπα. Φροντίστε να γίνει  μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του παιδιού  για να ελεγχθεί η πιθανότητα ύπαρξης  μαθησιακών δυσκολιών.

  Σε  περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο,  είναι σημαντικό, το παιδί σας να βοηθηθεί  άμεσα. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν  πώς η σωστή εκπαιδευτική και συναισθηματική  προσέγγιση μπορεί να δώσει στο παιδί  τη δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται  για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να  πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του.  Εάν πάλι, οι ανησυχίες σας αποδειχτούν  αβάσιμες τουλάχιστον θα έχετε  απαλλαγεί  από αυτές και θα μπορέσετε να απολαύσετε  το παιδί σας χωρίς επιπρόσθετες έγνοιες.