Πέντε τρόποι να προετοιμάσετε το παιδί σας για μελλοντική επιτυχία

Η γονεϊκότητα θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμη επίσημη εκπαίδευση για το πώς να είμαστε επιτυχημένοι γονείς. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι γονείς μπορούν να ερεθίσουν το μυαλό του μωρού τους και να χρησιμοποιήσουν καθημερινά γεγονότα ως εξαιρετικές ευκαιρίες μάθησης. 
Η Carlota Nelson, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Brain Matters, μοιράζεται πέντε εύκολες, αποτελεσματικές και στηριγμένες στην επιστήμη συμβουλές που θα προετοιμάσουν το μωρό σας για μελλοντική επιτυχία.

1. Ενθαρρύνετε τη μωρουδίστικη ομιλία και αντιμετωπίστε την σαν αληθινή συζήτηση. 
Οι ήχοι και οι χειρονομίες που κάνουν τα μωρά μπορεί να μη φαίνονται πάντα ως κάτι σπουδαίο, αλλά είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας που διαθέτουν.  Οι αναπτυξιολόγοι της πρώιμης παιδικής ηλικίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την μωρουδίστικη ομιλία και να της φερόμαστε σαν να είναι πραγματική συζήτηση. Οι γονείς πρέπει να ανταποκρίνονται στους ήχους του μωρού, τα σημάδια και τις πράξεις του και να κινούν το ενδιαφέρον του μωρού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πλήθος των λέξεων στις οποίες εκτίθεται το μωρό θα καθορίσει το πλήθος των λέξεων στο λεξιλόγιο ενός παιδιού στην ηλικία των 2 ετών και στο επίπεδο ανάγνωσής του αργότερα. 

2. Διαβάστε στο μωρό σας για να εξασκήσετε τη γλώσσα.
Τα μωρά μπορεί να μη μιλάνε ή να μη διαβάζουν ακόμα, αλλά έχουν γεννηθεί έτοιμα να μάθουν. Ακόμα κι από την ηλικία των 3 μηνών, μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε ήχο που χρησιμοποιείται σε κάθε γλώσσα σε όλον τον κόσμο. Κάθε φορά που διαβάζετε φωναχτά στο μωρό σας, χτίζετε τις γλωσσικές δεξιότητές του.  Σιγουρευτείτε ότι δείχνετε τις εικόνες στο βιβλίο και ρωτήστε ερωτήσεις για την ιστορία και τους χαρακτήρες. Απλές ερωτήσεις όπως "τι φοράνε;" και "πόσα είναι;" θα καλλιεργήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού. Η ανάγνωση βιβλίων στα μωρά όχι μόνο τα εκθέτει σε νέες λέξεις, αλλά επιπλέον δημιουργεί μια αγάπη για τα βιβλία και την ανάγνωση. 

3. Χρησιμοποιήστε καθημερινές εμπειρίες ως μαθησιακές ευκαιρίες.
Για τα μωρά, κάθε εμπειρία αφορά τη μάθηση. Είτε πρόκειται για την ώρα του μπάνιου, την τακτοποίηση των σιδερωμένων ρούχων, το μαγείρεμα ή τις εξωτερικές δουλειές, οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν σπουδαίες στιγμές μάθησης. Αφηγηθείτε ό,τι κάνετε για να καλλιεργήσετε τις γλωσσικές δεξιότητες. Μετρήστε και ταξινομήστε τα πλυμένα ρούχα για να διδάξετε μαθηματικά και παίξτε με τα συστατικά του φαγητού και τις υφές για να προάγετε τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Οι γκριμάτσες για να δείξετε διαφορετικά συναισθήματα είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να διδάξετε συναισθηματική νοημοσύνη.

4. Πάρτε το παιχνίδι στα σοβαρά. 
Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα. Όταν παίζουν, χτίζουν σημαντικές δεξιότητες για τη ζωή τους. Το παιχνίδι προσποίησης τους επιτρέπει να βιώσουν πώς είναι να είσαι κάποιος άλλος και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Όταν παίζουν με άλλους, μαθαίνουν να συμβιβάζονται και να περιμένουν τη σειρά τους. Το ελεύθερο παιχνίδι φαντασίας, όπως το να προσποιείται ότι ένα τρενάκι μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα, πυροδοτεί τη δημιουργικότητα και τη γλώσσα, καθώς μαθαίνουν να εκφράζουν λεκτικά τις ιδέες τους. Όταν φαντάζονται νέους κόσμους, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα και να δημιουργούν νέες δυνατότητες. Αυτό που μοιάζει με διασκέδαση είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντική δουλειά. Πάρτε το παιχνίδι στα σοβαρά, επειδή το παιχνίδι είναι σοβαρή μάθηση. Αποφύγετε το να είστε πολύ συχνά στο κινητό σας μπροστά στο παιδί σας. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό κάνει τα παιδιά να νιώθουν λιγότερο σημαντικά.

5. Θέστε το καλό παράδειγμα.
Τα μωρά είναι ευφυέστατοι μιμητές. Αντιλαμβάνονται τα πάντα όσα βλέπουν να κάνετε. Μέχρι να μιλήσουν, γίνονται ειδήμονες στην ανάγνωση προσώπων και μη λεκτικών στάσεων και μαθαίνουν να τις μιμούνται. Προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός σας, το πώς φέρεστε στους άλλους και πώς αντιδράτε σε μια πρόκληση, τα μωρά θα υιοθετήσουν κι εκείνα αυτές τις στάσεις και τις πράξεις. Ο τρόπος που φέρεστε παρουσία του μωρού σας διαμορφώνει το άτομο που θα γίνει μεγαλώνοντας.

Συμπεριλάβετε τις πέντε αυτές κρίσιμες συμπεριφορές στην ημέρα σας και θα βελτιώσετε δραματικά τις πιθανότητες του μωρού σας να επιτύχει στο μέλλον. Δίνοντας στο παιδί σας τα καλύτερα εργαλεία για τη μελλοντική του επιτυχία δεν έχει να κάνει με χρήματα ή περίπλοκα εργαλεία μάθησης. Έχει να κάνει με εσάς, το χρόνο σας και το επίπεδο διάδρασής σας. 

Πηγή:
https://www.unicef.org/parenting/child-development/5-ways-to-help-set-your-child-up-for-success