Τι να μην πείτε, όταν μιλάτε στην κόρη σας για το ντύσιμο

Η κόρη σας μεγαλώνει και η γκαρνταρόμπα της επίσης. Ίσως να φοράει σορτσάκια στο Instagram, κοντά μπλουζάκια στη δουλειά της ή να έρχεται με βαρύ goth βάψιμο σε οικογενειακά τραπέζια. Αν οι δικοί σας γονείς είχαν έλεγχο σε ό,τι φορούσατε ως έφηβοι, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να κάνετε το ίδιο, ειδικά αν ανησυχείτε ότι η κόρη σας παραβιάζει τον ενδυματολογικό κώδικα του σχολείου ή ντύνεται σαν να είναι μεγαλύτερη σε ηλικία εξ αιτίας της πίεσης από τους φίλους της.

Μια συζήτηση με την κόρη σας για την «κατάλληλη ένδυση» μπορεί να είναι ναρκοπέδιο και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή της αν γίνουν αδέξιοι χειρισμοί. Πριν προσεγγίσετε το θέμα, έχετε κατά νου τα ακόλουθα:

Πρώτα, ελέγξτε το κίνητρό σας.

Η Catherine Manning είναι η ιδρύτρια εργαστηρίων με βάση τη Μελβούρνη που παρέχουν ενδοσχολικά προγράμματα αυτοεκτίμησης για κορίτσια και αγόρια. Επίσης είναι η διευθύντρια της ομάδας υποστήριξης των δικαιωμάτων των παιδιών Say No 4 Kids.

Παροτρύνει τους γονείς να αμφισβητήσουν όσα τους κάνουν να νιώθουν άβολα  πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση για το ντύσιμο.

«Πολλοί από τους ενδυματολογικούς κώδικες είναι πολύ αυθαίρετοι. Και αν μια γυναίκα θέλει να φορέσει μια φανέλα αντί για μπλούζα στο σχολείο, γιατί να έχουμε πρόβλημα με αυτό;» λέει η κ. Manning.

Η εν λόγω πιστεύει ότι η ιστορική απασχόληση της κοινωνίας με την ένδυση των κοριτσιών συνδέεται με τον σεξισμό και τον ελιτισμό. «Δεν κοιτάμε όλην την ώρα την ένδυση των ανδρών. Οι περισσότεροι ενδυματολογικοί κώδικες έχουν τις ρίζες τους στην πατριαρχία και σε θρησκευτικούς θεσμούς με εμμονή στην αγνότητα.»

Αποφύγετε τις ταμπέλες (η κόρη σας ακούει πολλές από αλλού).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να μιλήσετε στην κόρη σας για το ντύσιμό της. Αλλά η κ. Manning πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αποφύγετε το πεδίο της ντροπής και της διαπόμπευσης, όπου τα ρούχα και τα σώματα των κοριτσιών (πώς τα παρουσιάζουν και τι κάνουν με αυτά) αστυνομεύονται.

«Το παραμικρό σχόλιο στην κόρη σας για το τι φοράει μπορεί να έχει ένα διαρκές αποτύπωμα πάνω της» προσθέτει η κ. Manning. «Οπότε, πρέπει να είμαστε πραγματικά πολύ προσεκτικοί. »

Η Abbie Chatfield, που έχει μεγαλώσει στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύει ότι αυτές οι παλιές πιέσεις του να είναι κάποια «σέξυ, αλλά όχι φτηνή» εντείνονται στο Instagram, το TikTok και τις άλλες κοινωνικές πλατφόρμες. Η Abbie ήταν 15 ετών όταν δημιουργήθηκε το Instagram και ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησε τον τρόπο που τα κορίτσια κρίνονταν και χαρακτηρίζονταν σύμφωνα με ό,τι φορούσαν. «Είσαι είτε σεμνότυφη είτε τσουλάκι. »

Τώρα, στην ηλικία των 25 ετών, η Abbie δέχεται τακτικά κοροϊδευτικά διαδικτυακά σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές της. Της έχουν πει ότι «ντύνεται σαν στρίπερ», η οποία επίθεση είναι διπλή, όπως σημειώνει η ίδια, καθώς ντροπιάζει τη γυναίκα για ό,τι φοράει και ταυτόχρονα ντροπιάζει τις σεξεργάτριες, καθιστώντας τες υποδεέστερα ανθρώπινα όντα.

Πιστεύει ότι η ηλικία στην οποία τα παιδιά βομβαρδίζονται με επικριτικές ταμπέλες μάλλον γίνεται όλο και μικρότερη, τώρα που παιδιά στην προεφηβική ηλικία κρυφά χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες αυτές.

Είναι εξουθενωτικό και δυσνόητο για τις νεαρές γυναίκες, λέει η κ. Manning. «Λέμε στα κορίτσια να είναι άνετα με το σώμα τους τη μια στιγμή και την επόμενη τις αποκαλούμε τσουλάκια. Δεν μπορούν να νικήσουν.»

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν υποστηρίζοντας τις κόρες τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους και αποφεύγοντας τη χρήση επικριτικών και ντροπιαστικών όρων για να περιγράψουν το ντύσιμό τους.

Ρούχα που δεν κολακεύουν; Παραμείνετε σιωπηλοί.

Πρέπει να πείτε στην κόρη σας ότι έχει το λάθος σχήμα ή μέγεθος για να φορέσει ένα συγκεκριμένο ρούχο; «Η απάντησή μου είναι ένα μεγάλο σίγουρα όχι» υποστηρίζει η Selena Bhanji, συμβουλευτική ψυχολόγος που ειδικεύεται στην εικόνα σώματος και στις διατροφικές διαταραχές. «Αυτό βασικά κάνει το παιδί να λέει από μικρή ηλικία ?και οι γονείς μου με κρίνουν συνεχώς?» λέει η DrBhanji.

Ακόμα κι αν τα σχόλιά σας είναι καλοπροαίρετα, κάθε σχόλιο που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική μπορεί να εκκινήσει μια περιοριστική δίαιτα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διατροφική διαταραχή, προσθέτει.

Έχετε κατά νου ότι η άποψή σας για το ποιο είναι «κατάλληλο ντύσιμο» μπορεί να βασίζεται στις προσωπικές εσωτερικευμένες ιδέες για τους ρόλους των φύλων ή της ταυτότητας φύλου (οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν απήχηση στην κόρη σας).

Ξεκινήστε μια συζήτηση, όχι μια διαφωνία.

Αν πραγματικά πιστεύετε πως είναι απαραίτητο να συζητήσετε το ντύσιμο της κόρης σας (για παράδειγμα, επειδή ανησυχείτε ότι δεν έχει ντυθεί αρκετά επίσημα για έναν οικογενειακό γάμο), η Dr Bhanji λέει «Θα πρότεινα να διατηρήσετε τη συζήτηση αρκετά ανοιχτή και εξερευνητική, αντί να επιβάλετε οτιδήποτε.»

Η απόλυτη απαγόρευση ενός ρούχου είναι συχνά αναποτελεσματική. Μπορεί επίσης να διακόψει την επικοινωνία ανάμεσα στον γονέα και την κόρη. Αντί αυτής, μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις όπως «Γιατί σε ελκύει αυτό το συγκεκριμένο στυλ ρούχων; Πώς σε κάνει να νιώθεις;»

«Το ζητούμενο είναι να τηρήσετε τη συζήτηση ανοιχτή και να δώσετε πολύ χώρο για την έφηβη να ρωτήσει ερωτήσεις και επίσης να διαφωνήσει με την οπτική των γονέων της και αυτό να είναι αποδεκτό» προσθέτει η Dr Bhanji.

Οι συζητήσεις αυτές «θα καλλιεργηθούν καλύτερα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σύνδεση και όπου το παιδί δεν νιώθει ότι το κρίνουν».

Τελικά, η μόνη ερώτηση που πραγματικά έχει σημασία όταν πρόκειται για το ντύσιμο του έφηβου κοριτσιού είναι αν είναι άνετη με το σώμα της και τα ρούχα της, λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, το χώρο και την περίστατη (για παράδειγμα, αν θα κάθεται, θα στέκεται ή θα χορεύει), υποστηρίζει η κ. Manning.

Μιλήστε για την πίεση από την παρέα.

Μια συζήτηση που όλοι οι γονείς πρέπει να κάνουν με τις κόρες τους, σύμφωνα με την κ. Manning είναι η συζήτηση για το πώς τα κορίτσια από μικρή ηλικία αντικειμενοποιούνται από την κοινωνία μας. «Τα κορίτσια βομβαρδίζονται με μηνύματα μέσα από την ποπ κουλτούρα που τους λένε ότι πρέπει να είναι σέξι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ότι το πόσο «καυτές» είναι αποτελεί το νόμισμά τους» υποστηρίζει η κ. Manning.

«Υπάρχει πολλή πίεση για να είμαστε ελκυστικές στο ανδρικό βλέμμα» προσθέτει η Abbie.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε την κόρη σας να αναγνωρίσει ότι, ενώ ντύνεται για να νιώθει ελκυστική είναι μια αποδεκτή έκφραση, «αυτό δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί προϊόν πίεσης να συμμορφωθεί σε στενά ιδανικά» τονίζει η κ. Manning. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε η συζήτηση σχετικά με την σεξουαλοποίηση των κοριτσιών δεν αγνοεί το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μια αναπτυσσόμενη σεξουαλικότητα. Πρέπει να προσέξουμε να μην ποδοπατήσουμε και διαγράψουμε τη γνήσια επιθυμία να την εκφράσουν δημιουργικά, αλλιώς τα κατατάσσουμε στην κατηγορία των θυμάτων.»

Επίσης, έχετε κατά νου ότι οι έφηβοι αγαπούν τον πειραματισμό με την εμφάνισή τους, λέει η κ. Manning. Η κόρη σας μπορεί απλώς να δοκιμάζει ένα νέο λουκ ή να προσπαθεί να δει τι της ταιριάζει.

 

Πηγή:

https://www.abc.net.au/everyday/how-to-talk-to-your-daughter-about-clothing/12739802