Πίεση από τους συνομήλικους

Προκλήσεις στο TikTok. Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Εκφοβισμός. Η πίεση από τους συνομήλικους μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος δύσκολων και επικίνδυνων καταστάσεων για παιδιά και εφήβους. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να γνωρίζει πώς να την χειριστεί, ειδικά άμεσα, εκείνη τη στιγμή. Αλλά οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν να κατανοήσει τι να έχει στο νου του ακόμα και να εξασκηθεί στο πώς να ανταποκρίνεται. Όταν το παιδί βρεθεί σε μια δύσκολη περίσταση, θα είναι έτοιμο. Κάποιες συμβουλές είναι οι παρακάτω:


1. Για να ξεκινήσετε μια συζήτηση, επισημάνετε παραδείγματα πίεσης από τους συνομήλικους.


Πρακτικά κάθε παιδί θα βιώσει πίεση από τους συνομήλικους, αλλά αυτή παίρνει διαφορετική μορφή σε διαφορετικές ηλικίες. Ξεκινήστε τη συζήτηση με το παιδί σας για κάποιες από τις περιπτώσεις πίεσης που μπορεί να συναντήσει και τρόπους αντιμετώπισής τους. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για τη συζήτηση αυτή.

·  Αν το παιδί σας είναι μικρότερο, τονίστε σκηνές σε βιβλία ή σειρές όπου οι χαρακτήρες δεν φέρονται σαν καλοί φίλοι. Πώς αυτό κάνει τους χαρακτήρες να νιώθουν; Τι κάνουν;

·  Για εφήβους, χρησιμοποιήστε παραδείγματα από τα δελτία ειδήσεων ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τις προκλήσεις στο TikTok. Τι σκέφτεται ο έφηβός σας γι? αυτές; Τι θα έκανε, αν βρίσκονταν στην περίσταση αυτή;

·  Προσφέρετε τα δικά σας παραδείγματα, κατάλληλα με την ηλικία του παιδιού, όπως πώς χειριστήκατε τα πειράγματα ή την πίεση από τους συνομηλίκους σας όταν ήσασταν παιδί ή τι κάνατε στη δουλειά όταν κάποιος σας αναστατώνει.

·   Αν το παιδί σας φέρει ως παράδειγμα κάτι από τη δική του ζωή, σταματήστε τα πάντα και ακούστε.

Όποιο παράδειγμα και να επιλέξετε, χρησιμοποιήστε το ως εφαλτήριο για μια συζήτηση σχετικά με συγκεκριμένα πράγματα που το παιδί σας μπορεί να πει και να κάνει, αν βρεθεί ποτέ σε μια τέτοια περίσταση.


2. Βοηθήστε το παιδί να εξασκηθεί στην αντίδρασή του στην πίεση από τους συνομήλικους.


Για τα μικρά παιδιά, ίσως να μιλήσετε για το τι θα κάνουν, αν κάποιος τα πειράξει. Για τους εφήβους, μπορεί να είναι τι θα κάνουν αν κάποιος τους προσφέρει ναρκωτικά.

· Βοηθήστε το παιδί σας να βρει μια απλή απάντηση που είναι εύκολό να τη θυμάται. Για παράδειγμα, «Σε παρακαλώ, σταμάτα να μου μιλάς έτσι» ή «Όχι, δεν θέλω να το κάνω αυτό». Για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι ένα αυστηρό «Όχι, ευχαριστώ!»

·   Ζητήστε από το παιδί σας να εξασκηθεί λέγοντας τη φράση δυνατά, μαζί με κάθε άλλη ενέργεια που πιθανόν να χρειάζεται να κάνει, όπως το να αποχωρήσει.

· Για τα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, πείτε τους να σας χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία. Μπορούν να πουν κάτι όπως «Θα βρω τον μπελά μου, αν το μάθουν οι γονείς μου, και πάντα το μαθαίνουν.»

Είναι δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να σχεδιάζουμε και να εξασκούμαστε από πριν. Όταν το παιδί σας συναντήσει πίεση από τους συνομηλίκους του στην πραγματική ζωή, το μυαλό και το σώμα του θα θυμηθεί όσα έκανε πρόβα και θα μπορεί να χειριστεί την κατάσταση καλύτερα μόνο του.


3. Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει ασφαλή άτομα στο σχολείο και σε άλλες περιστάσεις.


Καθησυχάστε το παιδί σας ότι δεν είναι ποτέ μόνο. Αν αντιμετωπίσει πίεση από τους συνομήλικους ή κάποιο άλλο πρόβλημα, υπάρχουν ενήλικες εκεί κοντά για να το βοηθήσουν. Σε ποιον μπορεί να αποταθεί, αν έχει ανάγκη να μιλήσει;

·  Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τουλάχιστον έναν ενήλικα που να τον εμπιστεύεται. Ίσως το άτομο αυτό να είναι παλιός ή τωρινός δάσκαλος, προπονητής, σχολικός σύμβουλος ή η διευθύντρια.

·  Μιλήστε για τις περιστάσεις κατά τις οποίες το παιδί σας πρέπει να βρει το έμπιστο άτομο, όπως αν βιώνει ή είναι μάρτυρες εκφοβισμού ή όταν δει ή ακούσει κάτι για χρήση ναρκωτικών.

·  Βοηθήστε το παιδί σας να εξασκηθεί στο να ζητάει βοήθεια. Σκεφτείτε μια φράση για να έχει έτοιμη, όπως «μπορούμε να μιλήσουμε;» ή «χρειάζομαι βοήθεια».


4. Αν κάτι έχει συμβεί πρόσφατα στις ειδήσεις, στην κοινότητα ή στο σχολείο του παιδιού σας, μιλήστε μαζί του.


Τα παιδιά «πιάνουν» περισσότερα απ? όσα μπορείτε να συνειδητοποιείτε. Αν κάτι κυκλοφορεί στο σχολείο ή στις ειδήσεις, είτε πρόκειται για εκφοβισμό, χρήση ναρκωτικών ή κάτι άλλο, μπορεί να είναι ανακούφιση για το παιδί να μιλήσει για αυτό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ενθαρρύνετε τη σημασία του να παραμείνει ασφαλές και να εναντιωθεί στην πίεση από τους συνομήλικους.

·   Ρωτήστε το παιδί σας ευθέως τι άκουσε, πώς ένιωσε για αυτό και τι θα έκανε στην κατάσταση αυτή.

·  Το παιδί σας μπορεί να μη θέλει να μιλήσει για αυτό. Είναι εντάξει, μην το πιέσετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πως είστε εκεί, αν σας χρειαστεί.


5. Κρατήστε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.


Είναι δύσκολο για τα παιδιά και τους εφήβους να αρχίζουν ορισμένες συζητήσεις με τους γονείς τους και αυτές περιλαμβάνουν θέματα όπως ο εκφοβισμός, η χρήση ουσιών και άλλα που τείνουν να αφορούν την πίεση από τους συνομήλικους. Μπορεί να ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσετε ή να περιμένουν εσάς να τα ρωτήσετε. Διευκολύνετε τα παιδιά κάνοντας την ανοιχτή επικοινωνία μια οικογενειακή συνήθεια.

·   Ελέγξτε τακτικά πώς νιώθει το παιδί σας. Επιλέξτε μια μέρα της εβδομάδας για να σας βοηθά να το θυμηθείτε ή κάποια ώρα της ημέρας για να του δώσετε χώρο να μιλήσει.

·   Κάντε το οικογενειακή συνήθεια να μιλάτε για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία σας, ώστε να το νιώθουν φυσικό να μιλάνε για αυτά τα πράγματα.

·  Αγκαλιάστε τις ευκαιρίες για να μιλήσετε για ευαίσθητα θέματα και πραγματικά ακούστε ό,τι έχει να σας πει το παιδί σας. Όλη η εξάσκηση θα το βοηθήσει να νιώσει πιο ασφαλές να έρθει σε εσάς για βοήθεια, όταν τη χρειαστεί.

Κάποια παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται να μιλήσουν. Βρείτε άλλους τρόπους για να κρατήσετε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές: ενημερώστε το παιδί ότι αν έχει κάτι για το οποίο θα ήθελε βοήθεια ή κάτι που πρέπει να σας ρωτήσει, μπορεί πάντα να σας αφήσει ένα σημείωμα ή να σας στείλει ένα μήνυμα.


6. Αν το παιδί σας αναφέρει μια εμπειρία που βιώνει με πίεση από τους συνομήλικους, σταματήστε τα πάντα και ακούστε.


Σε αυτό το σημείο κάντε μια παύση, κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια και εστιάστε σε ό,τι λέει. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να παραμείνετε ήρεμοι, ερευνητικοί και ουδέτεροι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να μπείτε απευθείας σε λειτουργία επίλυσης προβλημάτων και αφιερώστε χρόνο απλώς για να λάβετε όσα μοιράζεται το παιδί σας μαζί σας. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ανοιχτεί για την εμπειρία του, μπορείτε ήρεμα να το ρωτήσετε ερωτήσεις όπως:

·         Τι σκέφτηκες εκείνη την ώρα;

·         Πώς ένιωσες;

·         Πώς αισθάνθηκες το σώμα σου;

·         Τι έκανες;

·         Τι αποτέλεσμα είχε αυτό;

·         Υπάρχουν άλλα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις, αν κάτι τέτοιο συμβεί πάλι;

Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει διάφορα πράγματα. Και είναι ΟΚ αν η κατάσταση δεν εξελίχθηκε καλά. Τώρα είναι η ώρα να αναστοχαστεί  και να μιλήσει για αυτό και να σκεφτεί τι θα κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά.

 

Πηγή:

https://www.connecticutchildrens.org/growing-healthy/6-tips-help-kids-deal-peer-pressure