Έντεκα συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία με τον έφηβό σας

Η εδραίωση μιας σύνδεσης με τον έφηβό σας είναι η βάση για την αποτελεσματική στήριξη της ψυχικής ευεξίας του καθώς και την κοινωνική και συναισθηματική μάθηση. Όταν αγαπάμε κάποιον, τότε ενδιαφερόμαστε για αυτόν, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, η επικοινωνία με αυτό είναι ένας τρόπος για να δείχνουμε την αγάπη μας και τον σεβασμό μας στο παιδί μας που μεγαλώνει.


Χτίστε τη σχέση σας.

1. Δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι είναι σημαντικό για το παιδί σας, για να δείξετε ότι νοιάζεστε.

 

2. Μοιραστείτε με το παιδί σας πράγματα για τον εαυτό σας και βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε συνδέσεις και εντοπίσετε κοινά ενδιαφέροντα.

 

3. Ρωτήστε το παιδί σας για τις απόψεις του, τη γνώμη του και τις αντιλήψεις του, ώστε να κατανοήσετε τα συναισθήματά του.

 

4. Χτίστε πάνω στην επικοινωνία που είχατε με τον έφηβό σας όσο ήταν νεότερος. Η επικοινωνία είναι σημαντική από τη βρεφική ηλικία ως την ενήλικη ζωή και, αν εσείς και το παιδί επικοινωνούσατε καλά, μοιραζόσασταν τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας, είναι πιο πιθανό αυτό να συνεχίσει και καθώς περνάει στην εφηβεία.

 

Να είστε ενεργός ακροατής.

Η ενεργή ακρόαση είναι σημαντική κατά τη διάδραση με το παιδί σας. Ένας ενεργός ακροατής εμπλέκεται, νοιάζεται, δεν κρίνει, συμπονά, ακόμα και όταν (και κυρίως όταν) δεν συμφωνεί με τις απόψεις του άλλου. Ενώ κάποιες από τις απόψεις και πεποιθήσεις του εφήβου σας μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας, πρέπει να σέβεστε και να δίνετε αξία στις απόψεις του. Αυτό θα βοηθήσει επίσης τον έφηβο να σέβεται τις δικές απόψεις και γνώμες. Η ενεργητική ακρόαση βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι ακούγονται, κατανοούνται, να είναι λιγότερο μοναχικά και πιο ήρεμα. Αντιθέτως, αν δεν ακούμε σωστά, κινδυνεύουμε να τα κάνουμε να νιώθουν ότι απαξιώνουμε τις ανησυχίες τους και τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να τα αφήσει να νιώθουν αγανάκτηση, ότι είναι σε άμυνα, μόνα ή πληγωμένα.

 

5. Δείξτε προσοχή με τη γλώσσα του σώματος. Η διατήρηση της βλεμματικής επαφής, τα επιβεβαιωτικά γνεψίματα, μια ανήσυχη έκφραση ή ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο είναι μικρές εκφράσεις που δείχνουν στον έφηβο ότι τον προσέχετε. Χρησιμοποιήστε τη φυσική γλώσσα του σώματος και χειρονομίες που κάνουν το παιδί σας να νιώθει ότι είστε παρόντες, ενδιαφέρεστε και νοιάζεστε πραγματικά. Ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσετε λέξεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε ότι ακούτε και ότι όσα λέει ο έφηβος είναι σημαντικά για εσάς.

6. Θέστε ανοιχτές και διευκρινιστικές ερωτήσεις, για να αποκτήσετε βαθύτερη κατανόηση των όσων νιώθει το παιδί σας. Οι ερωτήσεις αυτές δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση, απλώς σας βοηθούν να καταλάβετε πώς σκέφτεται ο έφηβός σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις ακόλουθες ερωτήσεις: "Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς λέγοντας...", "Γιατί νιώθεις ότι εκνευρίστηκες όταν..." ή "Πώς πιστεύεις ότι θα ένιωθες αν..." Χρησιμοποιήστε όποιες φράσεις σας έρχονται φυσικά σε εσάς και τον έφηβό σας για να δείξετε ενσυναίσθηση.

 

7. Καθρεφτίστε όσα λέει το παιδί σας επαναλαμβάνοντας και παραφράζοντας όσα είπε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: "Αυτό που ακούω να λες είναι..." ή "Κατάλαβα σωστά ότι νιώθεις πως..."

8. Δώστε θετική επανατροφοδότηση και επιβεβαίωση. Δίνοντας άμεσο και συγκεκριμένο έπαινο μπορείτε να βοηθήσετε την αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του εφήβου σας και να τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει τις ίδιες αυτές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν το παιδί μοιραστεί μαζί σας ότι νιώθει πολύ αγχωμενο, μπορείτε να απαντήσετε λέγοντας "Σε ευχαριστώ που έχεις το θάρρος και μοιράζεσαι μαζί μου πώς νιώθεις τώρα. Χαίρομαι που το μοιράστηκες μαζί μου."

9. Επικυρώστε ό,τι νιώθει το παιδί σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να δεχτεί τα συναισθήματά του και να νιώσει ασφαλής να εκφραστεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: "Είναι κατανοητό να νιώθεις θυμωμένος αυτή τη στιγμή, κι εγώ το ίδιο θα ένιωθα", "Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μου. Μπορεί να είναι δύσκολο να το μοιράζεσαι με άλλους, όταν νιώθεις θλίψη" ή "Λυπάμαι που ακούω ότι είσαι αγχωμένος. Κι εγώ το ίδιο θα ένιωθα αν ήμουν στη θέση σου. Ας δούμε μαζί αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε να νιώσει καλύτερα."

10. Κάποιες φορές μπορεί να μην είναι εύκολο να μιλήσετε στον έφηβό σας για όσα τον απασχολούν και μπορεί να μην ξέρετε τι να πείτε. Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι είστε εκεί για εκείνο, ότι είστε έτοιμοι να μιλήσετε και να ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή. Μην πιέσετε τη συζήτηση, αν ο έφηβός σας δεν μπορεί να το περιγράψει τι συμβαίνει σε αυτόν.

11. Η επικοινωνία δεν αφορά μόνο το μοίρασμα των δυσκολιών ή των δύσκολων συναισθημάτων. Είναι εξίσου σημαντικό να μοιράζεστε αστεία πράγματα καθώς και τι πήγε καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και να βρίσκετε ευκαιρίες να γελάτε μαζί και να είστε τρυφεροί με όποιον τρόπο είναι άνετος για τον έφηβό σας. Το να διασκεδάζετε μαζί και να γελάτε δυνατά είναι ένας υπέροχος τρόπος να νιώθετε καλά και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας.

Πηγή:

11 tips for communicating with your teen | UNICEF Parenting