Διαδικτυακή Ασφάλεια για παιδιά 2 έως 5 ετών

Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών μπορεί να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να δουν βίντεο ή να παίξουν παιχνίδια. Μπορούν να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές. Στο διαδίκτυο υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας για τα μικρά παιδιά, αν και συνήθως δεν εκτίθενται σε τόσο πολλούς κινδύνους όσο τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Όταν λαμβάνετε προφυλάξεις για το διαδίκτυο, προστατεύετε το παιδί σας από επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο και δραστηριότητες. Και το παιδί σας είναι εκείνο που λαμβάνει τις περισσότερες επιλογές για τη διαδικτυακή του εμπειρία με όλες τις δυνατότητες για μάθηση, εξερεύνηση, δημιουργικότητα και σύνδεση με συγγενείς και φίλους.

Διαδικτυακοί κίνδυνοι για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών

Υπάρχουν δυο βασικά είδη διαδικτυακών κινδύνων για τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών:

·         Κίνδυνος περιεχομένου: Ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει περιεχόμενο που τα νήπια μπορεί να το βρουν ενοχλητικό, αηδιαστικό ή γενικά άβολο. Παραδείγματα είναι σεξουαλικό περιεχόμενο σε ταινίες και παιχνίδια, πορνογραφία, βία, εικόνες βίας προς τα ζώα ή προγράμματα που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά.

·         Κίνδυνος συμβάσεων: Ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει την εγγραφή των παιδιών σε άδικες συμβάσεις, συμμετοχές σε ομάδες ή όρους τους οποίους δεν κατανοούν. Για παράδειγμα, μπορεί τα παιδιά να πατήσουν ένα κουμπί που επιτρέπει σε μια εταιρεία να τους στέλνει ακατάλληλα μηνύματα πωλήσεων ή να συλλέξει προσωπικά ή οικογενειακά δεδομένα.

Υπάρχουν και άλλα θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, αλλά είναι χαμηλότερης επικινδυνότητας για τα παιδιά της ηλικίας αυτής:

·         Κίνδυνος επαφής: Ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει την επαφή των νηπίων με άτομα που δεν γνωρίζουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή επικοινωνίας και να μιλήσει με έναν άγνωστο.

·         Κίνδυνος συμπεριφοράς: Ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει τις πράξεις των παιδιών που μπορεί να πληγώσουν άλλους. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να καταστρέψει το παιχνίδι που δημιούργησε ένας φίλος ή ο αδερφός του. Η κατά λάθος αγορά πραγμάτων μέσω εφαρμογής είναι ένας άλλος κίνδυνος του είδους αυτού.

Πρακτικές προφυλάξεις για να προφυλάξετε το παιδί σας από τους διαδικτυακούς κινδύνους

Οικογενειακές σχέσεις

Οι συμβουλές αυτές χρησιμοποιούν τις οικογενειακές σχέσεις για να κρατήσουν το παιδί ασφαλές και για να χτιστούν οι δεξιότητες ασφάλειας.

·         Βεβαιωθείτε ότι είστε κοντά στο παιδί και βλέπετε τι κάνει όσο είναι στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να δράσετε γρήγορα αν το παιδί σας αναστατωθεί με κάτι που είδαν.

·         Δημιουργήστε ένα οικογενειακό πλάνο μέσων. Το πλάνο σας μπορεί να καλύπτει πράγματα όπως περιοχές στο σπίτι χωρίς οθόνες, κανόνες ασφάλειας διαδικτύου και προγράμματα και εφαρμογές που είναι εντάξει για το παιδί σας. Μπορείτε να το ρωτήσετε τι πιστεύει ότι πρέπει να περιλαμβάνεται στο πλάνο.

·         Βεβαιωθείτε ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια παρακολουθούν μόνο περιεχόμενο κατάλληλο, όταν τα μικρότερα αδέρφια είναι τριγύρω.

Επιλογές φιλικές για το παιδί

Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν την επιλογή τεχνολογίας και περιεχομένου φιλικών για το παιδί και κατάλληλων για την ηλικία του, ώστε να παραμένει το παιδί ασφαλές:

·         Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης φιλικές για τα παιδιά, όπως Kiddle ή Kidtopia, και παρόχους περιεχομένου, όπως YouTube Kids.

·         Ελέγξτε ότι τα παιχνίδια, τα βίντεο, οι εκπομπές και οι εφαρμογές είναι κατάλληλες για το παιδί σας. Για παράδειγμα μπορείτε να ψάξετε κριτικές σε σχετικές ιστοσελίδες για γονείς.

Όρια και περιορισμοί

Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνολογικών περιορισμών για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές:

·         Φτιάξτε έναν φάκελο με σελιδοδείκτες για τις αγαπημένες εφαρμογές του παιδιού σας, κανάλια στο YouTube ή ιστοσελίδες, ώστε να μπορεί εύκολα να τα βρίσκει.

·         Προσθέστε έναν κωδικό πρόσβασης για υπηρεσίες streaming, για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν βλέπει κατά λάθος περιεχόμενο που απευθύνεται σε ενήλικες ή μεγαλύτερα παιδιά.

·         Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα γονεϊκών ελέγχων που δίνουν οι εφαρμογές, μπλοκάρετε τις αγορές μέσα από εφαρμογές, απενεργοποιήσετε την επιλογή πληρωμών με ένα κουμπί και απενεργοποιήστε την τοποθεσία σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, και περιορίστε τις λειτουργίες κάμερας.

Στο διαδίκτυο μαζί με το παιδί σας

Η περιήγηση του διαδικτύου μαζί με το παιδί σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να το βοηθήσετε να μάθει να χρησιμοποιεί με ασφάλεια το διαδίκτυο. Επίσης, το παιδί σας θα πάρει περισσότερα από την περιήγησή του στο διαδίκτυο, αν εσείς το παρακολουθείτε ή περιηγείστε μαζί του. Και αυτό είναι μια ευκαιρία να χτίσετε τη σχέση σας. Δείχνει ότι νοιάζεστε για όσα είναι σημαντικά για το παιδί σας.

Όταν είστε στο διαδίκτυο μαζί:

·         Ζητήστε από το παιδί σας να σας δείξει τις εφαρμογές, τα βίντεο και το περιεχόμενο που του αρέσει ή το βρίσκει ενδιαφέρον. Ή ζητήστε του να σας δείξει πώς παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι.

·         Αν πιστεύετε ότι μια εφαρμογή δεν είναι κατάλληλη, εξηγήστε γιατί. Έπειτα βοηθήστε το παιδί σας να βρει κάτι πιο κατάλληλο.

·         Αν πετάγονται διαφημίσεις όταν είστε στο διαδίκτυο μαζί, εξηγήστε ότι οι διαφημίσεις προσπαθούν να σας κάνουν να αγοράσετε κάτι.

·         Εξηγήστε τι είναι οι αγορές μέσα από εφαρμογές και πώς να τις χειρίζεται. Για παράδειγμα «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βγάλουν χρήματα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην τους δώσουμε κατά λάθος τα χρήματά μας. Αν κάτι εμφανίζεται στην οθόνη σου, μην το πατάς. Έλα να μου το δείξεις.»

Καλό πρότυπο για τα μικρά παιδιά

Τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιδείξετε την ασφαλή και υγιή χρήση του διαδικτύου χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά μέσα με τον τρόπου που θέλετε το παιδί σας να τα χρησιμοποιεί, τώρα και στο μέλλον.

Για παράδειγμα, μπορείτε να στείλετε ισχυρά και θετικά μηνύματα για τη χρήση του διαδικτύου, αν το παιδί σας σάς βλέπει να συνδέεστε στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσετε με άλλους ανθρώπους, όπως κάνοντας βιντεοκλήση με συγγενείς ή παίζοντας online παιχνίδια με φίλους σας.

Είναι επίσης καλή ιδέα να δείτε πώς οι παππούδες και άλλα άτομα στη ζωή του παιδιού σας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και να προσπαθήσετε να έχετε μια κοινή προσέγγιση.

Βοηθώντας τα μικρά παιδιά να μάθουν για το καλό και το κακό διαδικτυακό περιεχόμενο

Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι υπάρχει καλό και κακό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που δεν είναι αληθές. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει σε εσάς, αν δει κάτι που το αναστάτωσε, το φόβισε ή το ανησύχησε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Κάποια βίντεο στο διαδίκτυο μπορεί να είναι τρομακτικά. Πες μου αν δεις κάτι που σε φοβίζει ή σε στεναχωρεί.»

Οι προφυλάξεις για τη διαδικτυακή ασφάλεια είναι σημαντικές. Αλλά επίσης σημαντικό είναι το να βοηθάτε το παιδί σας να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα και να αποκρίνεται θετικά στους διαδικτυακούς κινδύνους.

 

Πηγή:

https://raisingchildren.net.au/toddlers/safety/toddlers-online-safety/internet-safety-2-5-years