Τηλεργασία στο σπίτι με παιδιά

Η τηλεργασία από το σπίτι μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα του γραφείου ή μπορεί να είναι ένα σταθερό κομμάτι της εργασιακής σας εβδομάδας. Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά τα παιδιά σας είναι κι εκείνα στο σπίτι μαζί σας; Πώς θα ισορροπήσετε τη δουλειά που πρέπει να γίνει, τις συναντήσεις με την ομάδα σας και την ασφαλή απασχόληση του παιδιού σας; Καθώς αυξάνεται το πλήθος των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, κάποιες συμβουλές για τους γονείς που εργάζονται από το σπίτι είναι οι ακόλουθες:

Επικοινωνήστε με τους προϊστάμενους και την ομάδα σας το πρόγραμμά σας.

Είναι πιθανό τουλάχιστον άλλο ένα άτομο της ομάδας σας να αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση με εσάς. Η ευθεία και ειλικρινής επικοινωνία με τους επικεφαλής και την ομάδα σας μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν το εργασιακό σας περιβάλλον και να σας στηρίξουν καλύτερα. Επικοινωνήστε το πρόγραμμά σας εκ των προτέρων αν χρειάζεται να διαχειριστείτε την ημέρα σας λίγο διαφορετικά απ? ό,τι συνήθως, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να είστε offline για κάποιο διάστημα για να φροντίσετε το άρρωστο παιδί σας. Έτσι, όλοι θα είναι ενήμεροι και δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Ρίξτε μια ματιά στο εργασιακό σας ημερολόγιο για να δείτε αν χρειάζεστε να προγραμματίσετε κάποιο διάλειμμα, ώστε να κανονίσετε δραστηριότητες για τα παιδιά σας ή να τους βάλετε να φάνε.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για εσάς και τα παιδιά σας.

Η τήρηση ενός εργασιακού προγράμματος για τον εαυτό σας διασφαλίζει ότι κρατάτε την εργασία σας εντός πλαισίων χωρίς να θυσιάζετε περισσότερο από τον πραγματικό χρόνο του σπιτιού. Όταν εργάζεστε από το σπίτι, είναι εύκολο να στείλετε μόνο ένα email παραπάνω και είναι δύσκολο να αποσυνδεθείτε από τη δουλειά. Η αποτελεσματική εργασία από το σπίτι απαιτεί ξεκάθαρα ορισμένα όρια ανάμεσα στο χρόνο δουλειάς και το χρόνο σπιτιού.

Όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι μαζί σας, η τήρηση του προγράμματος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν πότε θα σας βλέπουν (κατά το διάλειμμα του μεσημεριανού) και αν είστε διαθέσιμοι για μια γρήγορη κουβέντα. Τα παιδιά έχουν συνηθίσει τα προγράμματα από το σχολείο τους, οπότε το να τους θέσετε μια δομή στο σπίτι θα τους παρέχει μια αίσθηση συνέχειας κατά τη διάρκεια της ημέρας τους. Δοκιμάστε την ενσωμάτωση χρόνου για μάθηση, σνακ, μεσημεριανό, παιχνίδι, χειροτεχνίες και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να προγραμματίζετε ημερησίως για να τα κρατήσετε απασχολημένα.

Ξεκινήστε την ημέρα σωστά για όλους.

Μπορεί να μην πηγαίνετε στο γραφείο και τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά το να κάνετε ντουζ και να φοράτε κανονικά ρούχα θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένοι για την ημέρα που έρχεται και να διατηρήσει περισσότερο την αίσθηση κανονικότητας και δομής, την οποία χρειάζονται τα παιδιά. Επιπλέον, θα είστε έτοιμοι να συμμετέχετε σε μια βιντεοκλήση με προειδοποίηση της τελευταίας στιγμής χωρίς να ανησυχείτε αν είστε κατάλληλα ντυμένοι ή αν χρειάζεστε να χτενιστείτε πρώτα. Τα παιδιά σας θα νιώθουν επίσης ότι υπάρχουν ξεχωριστές φάσεις στην ημέρα τους: το να βγάλουν τις πιτζάμες τους και να βάλουν τα ρούχα τους θα τα βοηθήσει με τη μετάβαση στις διάφορες δραστηριότητες αντί να περνάνε όλη τους την ημέρα με τις πιτζάμες τους.

Ορίστε περιοχές δουλειάς και περιοχές παιχνιδιού.

Δημιουργήσετε ένα ελκυστικό περιβάλλον για να κρατήσετε την προσοχή του παιδιού σας στήνοντας μια περιοχή ειδικά για το παιχνίδι ή τις δραστηριότητες. Τα υλικά για χειροτεχνίες, τα βιβλία καθώς και διάφορες δραστηριότητες μπορούν να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να κρατήσουν την προσοχή του παιδιού σας. Οι τσάντες με απλές δραστηριότητες και παιχνίδια για νήπια είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εναλλάσσονται τα παιχνίδια και να μένει απασχολημένο το παιδί.

Έχετε υπομονή και κάντε υποχωρήσεις.

Εκτός αν μπορείτε να μοιραστείτε κάποιο καθήκον με κάποιον, μην περιμένετε να δώσετε το 100% της προσοχής σας σε οποιοδήποτε ένα στοιχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η εργασία από το σπίτι με το παιδί είναι βραχυπρόθεσμη, η χαλάρωση των τυπικών κανόνων και της ώρας που περνά το παιδί σας μπροστά σε οθόνες μπορεί να είναι ωφέλιμη. Επίσης, η γνώση του πότε το παιδί σας φτάνει στα όριά του χωρίς τη δική σας προσοχή είναι επίσης καίρια. Το να του δώσετε την αμέριστη προσοχή σας και χρόνο για συνδεθεί μαζί σας ακόμα και για λίγα λεπτά μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του και να λειτουργήσει ως επανεκκίνηση για να ξεκινήσει άλλη μια ανεξάρτητη δραστηριότητα. Αν μπορείτε να μοιραστείτε τις ευθύνες της γονεϊκότητας με τον/την σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορίστε βάρδιες ώστε ο καθένας σας να αφιερώσει χρόνο για να εστιάσει την προσοχή του στην εργασία του, ενώ ο άλλος φροντίζει το παιδί. Συγκρίνετε τα προγράμματά σας το πρωί και φτιάξτε ένα πλάνο για την ημέρα, αν απαιτούνται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (όπως όταν υπάρχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις). Πάνω απ? όλα, να είστε υπομονετικοί με το παιδί, τον/την σύντροφο και τον εαυτό σας. Η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τη γονεϊκότητα είναι δύσκολη ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Δημιουργήστε μικρά πεδία χρόνου για να δουλέψετε.

Αν το παιδί σας είναι ακόμα σε ηλικία που κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο αυτό για να προγραμματίσετε συναντήσεις (ή τουλάχιστον τις πιο σημαντικές). Το να ολοκληρώνετε εργασίες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν το παιδί κοιμάται, είναι επίσης καλές επιλογές, αλλά μην ξεχάσετε να μιλήσετε στην ομάδα σας για αυτό. Δουλέψτε πάνω στις εργασίες που απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας κατά τη διάρκεια αυτών των πεδίων χρόνου. Καθώς δουλεύετε για μεγαλύτερο διάστημα από το σπίτι με το παιδί σας, θα κατανοήσετε καλύτερα πόσο χρόνο ησυχίας θα σας δώσει η κάθε δραστηριότητα του παιδιού. Στείλτε τα παιδιά σας στον κήπο να παίξουν, ενώ γράφετε κάποια email. Κρατήστε εύκαιρες κάποιες ξεχωριστές δραστηριότητες (όπως μια αγαπημένη εκπομπή) για τις στιγμές που χρειάζεστε ένα χρονικό διάστημα χωρίς διακοπές. Για μεγαλύτερα παιδιά, αφήστε τα να μείνουν ξύπνια λίγο πιο αργά, ώστε να ξυπνήσουν αργότερα και εσείς να έχετε χρόνο για συναντήσεις χωρίς περισπασμούς πριν ξυπνήσουν. Και αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να κρατήσετε το βρέφος κοντά σας και ήσυχο με έναν μάρσιππο.

Δείξτε κατανόηση και ευελιξία ως προϊστάμενος και συνάδελφος.

Ενθαρρύνετε όλους να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Μοιράζοντας πράγματα όπως το πρόγραμμά σας, τα διαλείμματα, τις συναντήσεις, τις προθεσμίες καθώς και την ανατροφοδότηση και τα σχόλια που χρειάζεστε από άλλους θα βοηθήσουν την εργασιακή ημέρα να κυλήσει ομαλά για όλους. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε έναν ανοικτό και τακτικό δίαυλο επικοινωνίας για να μοιράζεστε αυτού του είδους τις πληροφορίες ξεκάθαρα, ώστε όλοι να είναι ενήμεροι. Ζητήστε εκ των προτέρων την ομάδα σας να μοιραστεί πώς αισθάνονται, πώς τα πάει η οικογένειά τους ή πώς έχει πάει η μέρα τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, ποιες δραστηριότητες κρατούν τα παιδιά σας απασχολημένα ή ιδέες που οι γονείς της ομάδας σας μπορεί να βρουν χρήσιμες.

Δείχνοντας κατανόηση όταν κάποιος από την ομάδα σας δυσκολεύεται είναι σημαντικό, για να νιώσει ότι τον υποστηρίζουν, τον περιλαμβάνουν, τον βλέπουν και τον ακούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους λυπάστε. Η κατανόηση και η συμπόνια έχουν να κάνουν με το να ακούμε ό,τι συμβαίνει πραγματικά, με το να προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς αισθάνονται, με το να αναγνωρίζουμε τη δυσκολία στην κατάστασή τους και, πάνω απ? όλα, να συνδεόμαστε με τα μέλη της ομάδα με τρόπο που δείχνει ότι ειλικρινά νοιαζόμαστε και σεβόμαστε τους άλλους. Είναι σημαντικό, όταν ένα μέλος της ομάδας έρχεται σε εσάς με κάποιο θέμα ανησυχίας, το να νιώσει ότι το ακούσατε και ότι επικυρώσατε τα αισθήματά του θα βοηθήσουν ώστε να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι και ότι εξακολουθούν να είναι κομμάτι της ομάδας.

Συναντήσεις από το σπίτι με τα παιδιά.

Η εργασία από το σπίτι, ενώ το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας είναι στο σπίτι, μπορεί να είναι αγχωτική στην καλύτερη περίπτωση, αλλά, αν προσθέσουμε την ανάγκη σύνδεσης με την ομάδας σας μέσω βιντεοκλήσης ή συνάντησης, ξαφνικά έχουμε ένα νέο σύνολο πραγμάτων που προκαλούν άγχος, πχ υπάρχουν κάλτσες ή παιχνίδια που να φαίνονται στην κάμερα; Κι αν ο σύντροφός μου δεν καταλάβει ότι είμαι σε συνάντηση και με ρωτήσει κάτι; Μπορεί η ομάδα μου να ακούσει το σκύλο που γαβγίζει;

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα, όπως το Zoom, μπορεί να νιώθετε περισσότερο συνδεδεμένοι, ενώ ταυτόχρονα κατευνάζονται κάποιες από τις ανησυχίες σας για το περιβάλλον σας. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις για να δείτε αν μπορείτε να επιλέξετε backdrop, ώστε να μη φαίνεται το σπίτι σας και να μην ανησυχείτε για τυχόν ακαταστασία.

Ανησυχείτε μήπως το παιδί σας ή ο/η σύντροφός σας κατά λάθος διακόψει μια σημαντική κλήση; Ελαχιστοποιήστε την επίδραση των ξαφνικών ήχων κρατώντας τις ρυθμίσεις ήχου στο mute, εκτός αν εσείς μιλάτε ή παρουσιάζετε. Για μεγαλύτερα παιδιά και συντρόφους, μπορείτε επίσης να καθιερώσετε ένα μη λεκτικό «Μην ενοχλείτε» (πέρα από την κλασική κλειστή πόρτα), όπως το να βάζετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι στο γραφείο σας, το οποίο θα σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουν για να σας μιλήσουν.

Πάνω απ? όλα, να είστε ευέλικτοι και να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι.

Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν συνηθίσει τις απαιτήσεις του συντονισμού ατελείωτων πρότζεκτ, συναντήσεων, ιατρικών ραντεβού, επαγγελματικών ταξιδιών και ραντεβού για τη φροντίδα των παιδιών. Το αυξανόμενο αίσθημα πίεσης ότι πρέπει συνεχώς να αποδίδουν στη δουλειά και στο σπίτι, με το επιπλέον πνευματικό βάρος του να έχουν τα παιδιά μαζί τους στη δουλειά, μπορεί να αυξήσουν εκθετικά τα επίπεδα στρες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη δυσκολία. Μακροπρόθεσμα, θα επιστρέψετε στο σχολείο ή τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο και θα επιστρέψετε σε μια κανονικότητα.

 

Πηγή:

https://www.capitalonecareers.com/how-to-work-from-home-with-kids-101-cul