Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό

Αν και η έναρξη του παιδικού σταθμού είναι ένα ορόσημο, συνοδεύεται συχνά με πολύ κλάμα, αβεβαιότητα και πείσμα. «Για τα παιδιά, η κύρια πηγή άγχους σχετικά με την έναρξη του παιδικού σταθμού είναι ότι δεν έχουν καμία ιδέα τι να περιμένουν» υποστηρίζει η Katrina Green, πιστοποιημένη ειδικός στην πρώιμη παιδική ηλικία και ειδική παιδαγωγός. «Έχουν περάσει τρία ή τέσσερα χρόνια μαθαίνοντας τους κανόνες και τις ρουτίνες της οικογένειάς τους και δεν είναι καθόλου εξοικειωμένα με τους νέους κανόνες και τις ρουτίνες που θα συναντήσουν.»

Αφού η έναρξη του παιδικού σταθμού είναι μια τόσο καινοφανής εμπειρία, δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως απλώς άλλη μια μέρα στο ημερολόγιο. «Χρησιμοποιήστε τις προηγούμενες εβδομάδες για να οδηγήσετε απαλά το παιδί σας σε αυτήν τη νέα περιπέτεια» λέει η Alisa Clark Ackerman, δασκάλα προσχολικής αγωγής.

Προετοιμάζοντας το παιδί για το παιδικό σταθμό

Η προετοιμασία του παιδιού για τον παιδικό σταθμό μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος του αποχωρισμού που μπορεί να νιώθει, όταν εσείς φύγετε. Κάποιοι τρόποι για να εξοικειωθεί το παιδί με το νέο περιβάλλον είναι οι ακόλουθοι:

Εξηγήστε τις ρουτίνες του παιδικού σταθμού. Μιλήστε στο παιδί για τα παιχνίδια που θα παίζει, τα παιδιά που θα συναντήσει και πώς θα είστε πάντα εκεί να το πάρετε στο τέλος της ημέρας. Μην ενθουσιάσετε το παιδί υπερβολικά για το σχολείο και μην δώσετε υποσχέσεις για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως το ότι θα κάνει νέους φίλους. Αν η αρχική εμπειρία του παιδιού σας δεν είναι αντίστοιχη των προσδοκιών του, το σχολείο μπορεί να του φανεί τρομακτικό και όχι συναρπαστικό.

Συναντήστε τη δασκάλα. Πολλοί παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο επίσκεψης, όπου οι γονείς, τα παιδιά και οι δάσκαλοι γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μιλήστε με τη δασκάλα, ενώ το παιδί σας είναι αρκετά κοντά να σας ακούει. «Αν δείξετε στο παιδί σας ότι η δασκάλα είναι ένα άτομο το οποίο σας αρέσει και το εμπιστεύεστε, τότε θα είναι πιο εύκολο το παιδί σας να σχηματίσει ένα δεσμό με εκείνη» υποστηρίζει η Ackerman.

Επισκεφθείτε το σχολείο. Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεναγήστε το παιδί σας στην τάξη του και δείξτε του τις διάφορες δραστηριότητες που θα κάνει κάθε μέρα. Επίσης, η Ackerman προτείνει να του μιλήσετε για το όνομα του σχολείου. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν την έναρξη του παιδικού σταθμού, προετοιμάστε το παιδί για την πρώτη μέρα λέγοντας "Την επόμενη εβδομάδα θα πας στον Παιδικό Σταθμό τα Μελισσάκια και θα παίξεις με το ντέφι."» Επιπλέον, όποτε περνάτε έξω από το σχολείο, δείξτε το στο παιδί σας, προτείνει η Kathleen McCartneyPh.D., καθηγήτρια στο Harvard Graduate School of Education.

Κανονίστε συναντήσεις για παιχνίδι πριν την έναρξη της χρονιάς. Το να δει οικεία πρόσωπα μέσα στην τάξη θα αυξήσει το επίπεδο άνεσης του παιδιού σας. Από τις συζητήσεις με τους άλλους γονείς, μπορείτε να μάθετε ποια παιδιά θα πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό κι έτσι θα μπορέσετε να κανονίσετε συναντήσεις για παιχνίδι με τα παιδιά αυτά. Επίσης, ορίστε ένα σύστημα κολλητού: εσείς και μια άλλη οικογένεια στην τάξη θα έχετε η μια την άλλη ως επαφές για παιχνίδι και στήριξη πριν το σχολείο αρχίσει.

Κρατήστε μια θετική στάση. Το παιδί σας σάς παρακολουθεί, οπότε να είστε ήρεμοι και σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν θέλετε να το ρωτάτε συνεχώς αν φοβάται, καθώς αυτό θα το κάνει να φοβάται περισσότερο. Αλλά αν δείχνει αγχωμένο τις ημέρες πριν την έναρξη του σχολείου, καθησυχάστε το ότι όλα θα πάνε καλά και θα είστε κοντά του αν σας χρειαστεί.

Παιχνίδι ρόλων. Το παιχνίδι ρόλων με λούτρινα παιχνίδια μπορεί να βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι θα σας αφήσει, αλλά εσείς θα επιστρέψετε. Για παράδειγμα, το αρκουδάκι του μπορεί να πάει στο σχολείο με κάποιο άλλο ζωάκι και η μαμά αρκούδα να το αφήνει και να επιστρέφει, αφού τα ζωάκια έχουν τραγουδήσει και έχουν φάει ένα κολατσιό.

Διαβάστε βιβλία. Τα βιβλία περιγράφουν τι συμβαίνει στο σχολείο και επικυρώνουν τα συναισθήματα των παιδιών, οπότε μπορούν να βοηθήσουν να κατευνάσουν την ανησυχία του παιδιού. Τα βιβλία παρέχουν στο παιδί σας μια γεύση του παιδικού σταθμού από την άνεση του σπιτιού, όπου νιώθει ασφαλές.

Η πρωινή προσέλευση

Όσο κι αν προετοιμαστείτε, το παιδί σας θα είναι γεμάτο νεύρα την πρώτη μέρα. Κάποιες ιδέες για να γίνει πιο εύκολη η προσέλευση στον παιδικό σταθμό είναι οι κάτωθι:

Δημιουργήστε ένα αποχαιρετιστήριο τελετουργικό. Το να έχετε ένα αποχαιρετιστήριο τελετουργικό παρέχει στο παιδί σας παρηγοριά και οικειότητα, οπότε το παιδί σας ξέρει τι έπεται. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε εσείς και το παιδί σας αποφασίσετε, όπως μια ξεχωριστή αγκαλιά ή μια χειραψία που ακολουθείται από μια δική σας φράση. Μόλις ολοκληρώσετε το τελετουργικό, καλό είναι να αποχωρήσετε, ώστε το παιδί σας να μην απασχολείται με την παρουσία σας. Ένα μακρόσυρτο τελετουργικό το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι την αίσθηση του παιδιού ότι ο παιδικός σταθμός είναι ένα κακό μέρος.

Μην φύγετε κρυφά. Κάποια παιδιά θα φοβηθούν περισσότερο αν εξαφανιστείτε ξαφνικά. Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αποχωρίζονται απότομα από το παιδί τους. Μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα εβδομάδες μέχρι το παιδί να είναι εντελώς έτοιμο να το αφήσετε στο σχολείο χωρίς να είστε κοντά. Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε τη διαδικασία του αποχωρισμού είναι να πηγαίνει ένας γονέας στο σχολείο και να κάθεται δίπλα στο παιδί. Θα το κάνουν χωρίς να αλληλεπιδρούν μαζί του στο παιχνίδι, αλλά θα είναι εκεί ως δίχτυ ασφαλείας.

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση αυτή, είναι σημαντικό για τον γονέα να ενημερώσει το παιδί ότι θα φύγει και να αποχωρήσει τη συγκεκριμένη ώρα. Προσπαθήστε να ορίσετε οπτικά ένα χρονικό σημείο από τη στιγμή που θα φύγετε και βεβαιωθείτε ότι μπορεί να δει τον χρόνο να περνάει και πόσος χρόνος έχει απομείνει μέχρι να φύγετε. Μπορείτε επίσης να αφήσετε ένα μεταβατικό αντικείμενο με το παιδί σας, κάτι μικρό που να του θυμίζει εσάς (όπως μια φωτογραφία, ένα βραχιόλι, ένα κοχύλι ή ένα βότσαλο). Δώστε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις πριν την ώρα της αποχώρησής σας και, αφού το χαιρετήσετε, αποχωρήστε.

Φέρτε μαζί σας ένα παρηγορητικό αντικείμενο. Βάλτε το παιδί σας να φέρει ένα μικρό αναμνηστικό από το σπίτι σας για να μειωθεί το άγχος του αποχωρισμού. Αν δεν έχουν αγαπημένο κουβερτάκι ή κούκλα, την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει ένα αγαπημένο βιβλίο ή το ποτηράκι του γεμάτο με τον αγαπημένο του χυμό μπορεί να κάνει τη δουλειά. Το παρηγορητικό αντικείμενο, μπορεί να μοιάζει ασήμαντο για εσάς, αλλά μπορεί να παρέχει πραγματική αίσθηση ασφάλειας στα παιδί σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Ποτέ μην κάνετε συγκρίσεις. Μην επικρίνετε το παιδί σας λέγοντας «Η Μαρία δεν κλαίει όταν φεύγει η μαμά της.» Το να σεβαστείτε τη διαδικασία του παιδιού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον όσο πιο ομαλή γίνεται. Το παιδί που δεν κλαίει ποτέ, όταν οι γονείς του φεύγουν, μπορεί να δραματοποιήσει τη σκηνή ξανά και ξανά στο παιχνίδι του για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Ένα άλλο παιδί μπορεί να έχει ανάγκη να κλάψει σε κάθε αποχωρισμό για λίγο καιρό, ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του.

Υπενθυμίστε του ότι θα επιστρέψετε. Όταν παίρνετε το παιδί στο τέλος της ημέρας, ενισχύστε την ιδέα ότι επιστρέψατε, ακριβώς όπως του είχατε υποσχεθεί. Με τον τρόπο αυτό, η προσέλευση κάθε μέρα δεν θα είναι σαν να αρχίζετε και οι δυο συγκινητικούς αποχαιρετισμούς από την αρχή ξανά.

Συμβουλές για γονείς που αντιμετωπίζουν άγχος αποχωρισμού

Μην απαξιώνετε τη σημασία του να καθησυχάσετε τους φόβους σας καθώς και του παιδιού σας. Αν νιώθετε ενοχές ή ανησυχία που το αφήνετε στο σχολείο, το παιδί σας πιθανόν να το αισθανθεί αυτό. Όσο πιο ήρεμοι και βέβαιοι είστε, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχει το παιδί σας.

Γνωρίστε τη δασκάλα του παιδιού από πριν. Το παιδί σας θα επωφεληθεί από τη γνωριμία σας με τη δασκάλα πριν το σχολείο, αλλά το ίδιο κι εσείς. Ρωτήστε τη δασκάλα του παιδιού σας ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί όταν τα παιδιά κλαίνε για τους γονείς τους. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του παιδικού σταθμού είναι έτοιμο να βοηθήσει το παιδί σας με τη μετάβασή του από τη φροντίδα σας στην τάξη.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο η δασκάλα να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για την οικογενειακή ζωή του παιδιού, ώστε να βοηθήσει στη μετάβαση του παιδιού. Τα μοτίβα ύπνου, φαγητού και τουαλέτας είναι εξ ίσου σημαντικά με το αγαπημένο τους χρώμα, τα παιχνίδια που του αρέσει να παίζει και τα τραγούδια που του αρέσει να τραγουδάει. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζει τι τεχνικές χρησιμοποιεί η οικογένεια για να ηρεμήσει ένα παιδί όταν νιώθει ανήσυχο ή εκνευρισμένο, ώστε να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει στην τάξη. Βεβαιωθείτε ότι η δασκάλα είναι ενήμερη για τυχόν ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζει το παιδί, όπως τροφικές αλλεργίες.

Σκεφτείτε τον παιδικό σταθμό ως ένα μάθημα ζωής. Πολλοί γονείς μπορεί να βλέπουν ότι το παιδί τους έχει κακή αρχική αντίδραση στον παιδικό σταθμό και αμέσως αποφασίζουν να το βγάλουν από αυτόν. Αλλά αυτό είναι κακή ιδέα, καθώς στερεί από το παιδί την ευκαιρία να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα και θέτει προηγούμενο για να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

Αντισταθείτε την παρόρμηση για επισκέψεις ? έκπληξη. Άπαξ και αφήσετε το παιδί σας, αντισταθείτε στον πειρασμό να επιστρέψετε και να το ελέγξετε και μην τηλεφωνείτε στον παιδικό σταθμό κάθε ώρα.

Εμψυχώστε τον εαυτό σας. Επινοήστε ένα mantra όπως «Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για το παιδί μου» ή «το να φέρω το παιδί μου στον σταθμό είναι η σωστή απόφαση», ώστε να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι το να είστε χώρια από το παιδί σας είναι καλό και για τους δυο σας. Και επαναλάβετε τη φράση αυτή όσο συχνά την έχετε ανάγκη.

Έχετε υπομονή με το παιδί σας. Είναι αποδεκτό να αφήνετε το παιδί σας, ενώ κλαίει. Μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη μετάβαση στο σχολείο μπορεί να χρειαστεί μήνες, ειδικά αν παρεμβάλλονται διακοπές ή αν συμβαίνουν αλλαγές στο σπίτι, οπότε το παιδί συχνά παλινδρομεί. Αλλά μείνετε ήσυχοι ότι όλα τα παιδιά ξεπερνούν το άγχος του αποχωρισμού.

 

Πηγή:

https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/starting-preschool/separation-anxiety/overcoming-separation-anxiety/