Αναρτήσεις, φωτογραφίες και σχόλια για τα παιδιά

Γιατί οι γονείς αναρτούν φωτογραφίες, βίντεο, σχόλια και blog για τα παιδιά

Είναι σύνηθες για τους γονείς να μοιράζονται εικόνες και πληροφορίες για τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μπορεί να:

  • μοιραστούν φωτογραφίες ή βίντεο από τις οικογενειακές διακοπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • γράψουν σε ένα blog για την εμπειρία του να είσαι γονέας και να μεγαλώνεις παιδιά,
  • συνεισφέρουν σε ομάδες του Facebook, για παράδειγμα αν το παιδί τους παίζει σε μια τοπική ομάδα,
  • συνεισφέρουν σε ιστοσελίδες υπέρ κάποιου σκοπού, για παράδειγμα αν το παιδί τους έχει ειδικές ανάγκες.

Αυτοί μπορεί να είναι όμορφοι τρόποι για να κρατάτε ενήμερους συγγενείς και φίλους με τα νέα του παιδιού και της οικογένειας. Μπορεί επίσης να είναι τρόπος συνεισφοράς στην κοινωνία ή μια προσπάθεια να επιτύχετε έναν σκοπό, για τον οποίον εσείς και η οικογένειά σας ενδιαφέρεστε.

Αναρτήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, σχόλια και blog για τα παιδιά: σημεία προβληματισμού

Αν γράφετε για το παιδί σας ή αν αναρτάτε φωτογραφίες του παιδιού σας στο διαδίκτυο, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείτε ένα ψηφιακό αποτύπωμα για αυτό. Αν το κάνετε συχνά από τότε που το παιδί είναι μικρό, θα είναι ένα μεγάλο ψηφιακό αποτύπωμα όταν το παιδί φτάσει πια στην εφηβεία.

Το ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού σας είναι μέρος της διαδικτυακής του φήμης. Ό,τι αναρτάτε στο διαδίκτυο για το παιδί σας δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ολοκληρωτικά από το διαδίκτυο. Η διαδικτυακή φήμη του παιδιού σας είναι επίσης μέρος της εκτός δικτύου ζωή του, τώρα και στο μέλλον.

Για αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πώς νιώθει το παιδί σας για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που μοιράζεστε για αυτό. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να:

  • πιστεύει ότι είναι κουλ,
  • προτιμά να μην αναρτήσετε ή να μην γράψετε τίποτα για αυτό,
  • προτιμά να το ρωτάτε κάθε φορά που θέλετε να αναρτήσετε εικόνα ή σχόλια που έχουν να κάνουν με αυτό,
  • νιώθει ότι είναι ΟΚ να κάνετε αναρτήσεις σε μια κλειστή ομαδική συνομιλία, αλλά όχι στο δημόσιο προφίλ σας στο Instagram ή στο Facebook.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πώς το παιδί σας μπορεί να νιώθει για τις σημερινές αναρτήσεις στο μέλλον.  Το παιδί μπορεί να είναι ΟΚ με αστείες ή χαριτωμένες αναρτήσεις τώρα, αλλά να τις βρίσκει ντροπιαστικές καθώς μεγαλώνει.

Μιλώντας στο παιδί σας για τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Κατ΄ αρχάς είναι πάντα καλή ιδέα να ρωτήσετε το παιδί σας αν συμφωνούν με την ανάρτηση μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας, βίντεο ή σχολίου. Αν το παιδί σας δεν συμφωνεί, μην αναρτήσετε τίποτα. Τα παιδιά ακόμα και από την ηλικία των 3 ετών μπορούν να πουν αν τους αρέσει μια φωτογραφία τους ή όχι. Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να πει τι του αρέσει, καλύτερα είτε να μην κάνετε κάποια ανάρτηση είτε να περιορίσετε ό,τι αναρτάτε.

Μπορεί επίσης να κάνετε μια συζήτηση για τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνοντας στο παιδί σας κάποια blog, σελίδες στο Facebook ή βίντεο στο TikTok. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας τι γνώμη έχει για τον τρόπο που γονείς στις πλατφόρμες αυτές επικοινωνούν για τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι νιώθει το παιδί σας γενικότερα.

Ακόμα κι αν το παιδί σας συμφωνεί με το να γράφετε σε blog ή να κάνετε αναρτήσεις για αυτό τώρα, μπορεί να σας ζητήσει να διαγράψετε μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο στο μέλλον. Αν αυτό συμβεί, είναι σημαντικό να σεβαστείτε την επιθυμία του παιδιού. Αλλά θυμηθείτε ότι ακόμα και όταν διαγράφετε τις φωτογραφίες, δεν μπορείτε να τις απομακρύνετε από το διαδίκτυο, αν άλλοι τις έχουν κοινοποιήσει.

Ρωτώντας το παιδί σας για τις προτιμήσεις του και σεβόμενοι τις προτιμήσεις αυτές, διδάσκετε στο παιδί σας πώς να φέρεται στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει υπεύθυνες συμπεριφορές στο διαδίκτυο.

Εξισορροπώντας την ιδιωτικότητα και το μοίρασμα σε blog και σε αναρτήσεις για το παιδί σας

Αν το παιδί σας συμφωνεί με το να μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες ή εικόνες του, παραμένει καλή ιδέα να αναζητήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας του παιδιού σας και της ασφάλειας από τη μία και το μοίρασμα των οικογενειακών σας εμπειριών από την άλλη.

Κάποιες συμβουλές είναι:

Αποφύγετε την αναφορά του ονόματος του παιδιού σας σε δημόσιες ιστοσελίδες.

Αποφύγετε την ανάρτηση φωτογραφιών ή προσωπικών πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του παιδιού σας, όπως ευχές για γενέθλια ή εικόνες, λεπτομέρειες διεύθυνσης ή φωτογραφίες του σχολείου του παιδιού.

Αποφύγετε την ανάρτηση για πράγματα που μπορεί να είναι ευαίσθητο θέμα για το παιδί σας, όπως στοιχεία του χαρακτήρα του, θέματα υγείας ή ζητήματα, όπως η νυκτερινή ενούρηση.

Έχετε κατά νου ότι οι φωτογραφίες που αναρτάτε ή μοιράζεστε μπορούν να τροποποιηθούν ή να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά σας.

Έχετε κατά νου ότι οι φωτογραφίες που στέλνετε μέσω email ή εφαρμογές μηνυμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους με τρόπους που δεν εγκρίνετε.

Δημιουργήστε ιδιωτικά «ψηφιακά οικογενειακά άλμπουμ» για να μοιράζεστε με κοντινούς συγγενείς και φίλους.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες που αναρτάτε στέλνουν ένα θετικό μήνυμα για το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε να μην αναρτήσετε ένα βίντεο με το παιδί σας να κλαίει και να επιλέξετε κάτι θετικό αντί αυτού. Αλλά έχετε κατά νου ότι αυτό που εσείς θεωρείτε θετικό μπορεί να θεωρείτε ντροπιαστικό για το παιδί σας. Για παράδειγμα, στο παιδί σας μπορεί να μην αρέσει μια φωτογραφία του που τα πηγαίνει καλά σε έναν αγώνα κολύμβησης, αν δεν θέλει να φωτογραφίζεται με το μαγιό του. 


 


Πηγή:


https://raisingchildren.net.au/toddlers/family-life/family-media-entertainment/posting-photos-of-children