Τι να κάνετε αν το έφηβο παιδί σας σάς κρατάει σε απόσταση

Η εφηβεία μπορεί να είναι η πιο απαιτητική περίοδος για τους περισσότερους γονείς. Κάθε γονέας φτάνει σε ένα σημείο όπου παραιτούνται και λένε «τα παιδιά μου με μισούν!» Για κάποιους γονείς, αυτό συμβαίνει πρώτη φορά ή πιο συχνά όταν τα παιδιά τους είναι στην εφηβεία.  Οι έφηβοι τείνουν να επιθυμούν να διαχωριστούν από τους γονείς του και να αναζητήσουν αυτονομία. Όσο καταπληκτικός γονέας κι αν ήσασταν, ο έφηβός σας θα απομακρυνθεί από εσάς σε κάποια στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο διαχωρισμός από τους γονείς τους είναι μέρος της αυτοπραγμάτωσης που βοηθά τα παιδιά να εδραιώσουν ποια είναι και πώς θα φέρονται, όταν είναι μόνα τους.  Κατά το στάδιο αυτό οι φίλοι τους γίνονται πιο πολύτιμοι από τους γονείς τους. Η ιδέα αυτή μπορεί να γίνεται δύσκολα δεκτή από τους γονείς, αλλά δυστυχώς είναι τμήμα της γονεϊκότητας. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι οι γονείς. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι τα παιδιά.

Το πώς οι γονείς φέρονται στα έφηβα παιδιά τους έχει περισσότερο να κάνει με τους γονείς, παρά με τα παιδιά. ΟΙ γονείς βλέπουν τους εαυτούς τους στα παιδιά και έτσι αναδεύεται πολύς παλιός πόνος που είχαν αποσύρει στη μνήμη τους. Οι γονείς τείνουν να προβάλλουν την ιστορία τους πάνω στα παιδιά τους και να υποθέτουν ότι θα επαναλάβουν τα λάθη τους. Τείνουν να βλέπουν τα παιδιά τους ως μια αντανάκλασή τους και να τα πιέζουν και να είναι καλύτερα από τους γονείς τους και να μην κάνουν λάθη.

Ωστόσο, ο μη διαχωρισμός της εμπειρίας των γονέων από τα παιδιά δεν βοηθά τα τελευταία. Όσο περισσότερο οι γονείς μπορούν να δουν και να σεβαστούν τα παιδιά ως αυτόνομα άτομα, τόσο περισσότερο μπορούν να είναι εκεί για τα παιδιά με μοναδικούς τρόπους που ταιριάζουν στις ανάγκες των παιδιών αντί των γονέων. Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση όταν τα παιδιά, που ακόμα εξαρτώνται από τους γονείς, τους κρατούν σε απόσταση. Το καλύτερο που μπορούν οι γονείς να κάνουν είναι να βάλουν τους εαυτούς τους στη θέση των παιδιών. Ως γονείς, πρέπει να προσπαθήσουν να σεβαστούν τις απόψεις των παιδιών, τις ιδέες τους και τα όριά τους, για να κατανοήσουν τι περνάνε και να είναι ευαίσθητοι στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους.

Αν νιώθετε ότι το παιδί σας σάς κρατάει σε απόσταση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Κατανοήστε ότι δεν αφορά εσάς.

Οι έφηβοι μπορούν να πουν κάποια πράγματα πολύ επώδυνα. Αυτές οι δηλώνεις μπορεί να είναι ακραίες, αλλά μπορεί να υπάρχουν σε αυτές κάποια ψήγματα αλήθειας, γεγονός που κάνει τις δηλώσεις ακόμα πιο επώδυνες. Τα παιδιά σας έχουν περάσει όλη τους τη ζωή κοντά σας. Κατά καιρούς, μπορεί να νιώθετε ότι σας αγνοούν ή σας ξεχνούν, αλλά στην πραγματικότητα εκείνα παρατηρούν και απορροφούν τα πάντα. Όταν αρχίζουν να εκφράζουν τις απόψεις τους ή ξεσπούν, δεν σημαίνει ότι μισούν εσάς ή τον εαυτό τους.

Ενώ θα πρέπει να παρέμβετε όταν παρατηρείτε επιβλαβή συμπεριφορά, λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η κακοποίηση οποιουδήποτε, ως γονείς πρέπει να είστε ανοιχτοί στα σχόλια του παιδιού σας, αν θέλετε να διαχειρίζονται με υγεία τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ακούσετε κάποια πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε ή θα σκεφτείτε πως ίσως δεν θέλουν να τους στέλνετε συνεχώς μηνύματα ή πως παραβιάζετε την ιδιωτικότητά τους. Αντ? αυτών, οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν πώς μπορεί να πληγώνουν τα παιδιά τους, ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η πρόθεσή τους.

Όταν το παιδί σας φτάσει την εφηβεία, ως γονείς μπορεί να νιώσετε σαν να αλλάξατε ρόλους. Μπορεί επίσης να νιώθετε ότι δεν σας φέρεται καλά ή και να ζηλεύετε τις νέες προοπτικές της ζωής τους. Ωστόσο, δεν είναι η δουλειά του παιδιού σας να νοιάζεται για εσάς. Αυτή είναι η δουλειά του γονέα.

Προσπαθήστε να μην παραβιάζετε τα όρια.

Είναι κατανοητή η ανησυχία για το τι είδους ενήλικας θα γίνει το παιδί σας, ειδικά αν είναι κοντά στην ενηλικίωση. Ως γονείς, μπορείτε να ανησυχείτε για το μέλλον του, επειδή το μέλλον έρχεται νωρίτερα απ? ό,τι το περιμένατε. Έτσι, αναπτύσσετε μη ρεαλιστικούς κανόνες που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν παραβιασμένα, ενώ αντιστέκεστε στο να μαθαίνουν μόνα τους. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι κανόνες έχουν περισσότερο να κάνουν με το να νιώθετε εσείς πιο άνετα παρά με το να κρατούν τα παιδιά σας ασφαλή. Οι κανόνες αυτοί μπορούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Απόπειρες να ελέγξετε υπερβολικά το παιδί σας μπορούν να σας γυρίσουν μπούμερανγκ.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να το ακούσουν αυτό, αλλά μερικές φορές πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά στην ησυχία τους. Μπορείτε να τα κρατάτε ασφαλή παρατηρώντας τη διάθεσή τους και γνωρίζοντας καλύτερα τους φίλους τους, τις δραστηριότητές τους και όσα κάνουν στο σχολείο. Ενώ πρέπει να αποφεύγετε τους πάρα πολλούς κανόνες, πρέπει να παραμείνετε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τους κανόνες που θέτετε. Εφαρμόζοντας ρεαλιστικά όρια, μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν ασφαλή, ενώ τους παρέχετε το χώρο που χρειάζονται.

Θέστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Ως γονείς, η συμπεριφορά σας τείνει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών σας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ευτυχία των γονέων και ειδικά των μητέρων είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την ευτυχία των παιδιών τους, ακόμα κι αν εκείνα έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι ή έχουν κάποια σχέση.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν θα είναι υπεύθυνο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείχνετε υπευθυνότητα με τις πράξεις σας και να συμπεριφέρεστε με σεβασμό. Αν το παιδί σας σάς απομακρύνει, πρέπει να συνεχίσετε να του δείχνετε θαλπωρή, καλοσύνη και υπομονή. Αυτές οι συμπεριφορές θα διευκολύνουν την ευκαιρία για τα παιδιά σας να είναι ευγενικά προς εσάς και να διατηρήσουν μαζί σας μια πιο υγιή σχέση μακροπρόθεσμα.

Δημιουργήστε κοινές εμπειρίες.

Πιθανόν, από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά σας, η ανατροφή τους να είχε γίνει μια σειρά από τρυφερές εμπειρίες κατά τις οποίες τα βοηθούσατε να γίνουν δυνατοί ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να περιμένουν ότι η σχέση τους με τα παιδιά τους θα αλλάζει κατά τα διάφορα αναπτυξιακά στάδια και κάποιες φάσεις θα έρχονται και θα φεύγουν φυσικά.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αναπτύξετε μια ίση ενήλικη σχέση με τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν είναι να βρείτε κάποιο ενδιαφέρον που μοιράζεστε ή ένα πρότζεκτ στο οποίο θα μπορείτε να συμμετέχετε από κοινού. Αυτές οι δραστηριότητες και τα πρότζεκτ μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσετε μια αμοιβαία εκτίμηση ως άτομα.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα χρειάζονται περισσότερη ανεξαρτησία. Αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι ένα επιβραβευτικό μάθημα για τη γονεϊκότητα ή μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι χάνετε κάτι, αναβιώνοντας τις δύσκολες εποχές της παιδικής σας ηλικίας. Ως γονείς, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δουλεύετε με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι οι εμπειρίες σας είναι δικές σας. Αν νιώθετε ότι ο έφηβός σας σάς κρατάει σε απόσταση, προσπαθήστε να μην είστε αδιάκριτοι και να τον αφήσετε να έρθει σε εσάς, όταν είναι έτοιμος. Επίσης, προσπαθήστε να θυμάστε ότι κι εσείς ήσασταν έφηβοι κάποια φορά.



Πηγή:


https://www.beliefnet.com/love-family/parenting/what-to-do-when-your-teen-shuts-you-out.aspx