Γιατί η φάση του «όχι» είναι τόσο σημαντική για το νήπιο

Η νηπιακή ηλικία είναι μια πυριτιδαποθήκη για τα παιδιά. Όπως εξηγεί η Kathryn Smerling, οικογενειακή ψυχολόγος, τα παιδιά «βιώνουν την πιο ταχεία εγκεφαλική ανάπτυξη της ζωής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, καθώς δημιουργούνται 700 νέες νευρικές συνδέσεις κάθε δευτερόλεπτο!»

Μέρος αυτής της αναπτυξιακής έκρηξης οδηγεί στη φάση του «όχι». Τα παιδιά γίνονται ανεξάρτητα άτομα, με τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Κατανοούν ότι δεν είναι επέκταση των γονέων τους και αυτός ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος για εκείνα ώστε να γίνουν λειτουργικά άτομα.

Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε: το «όχι» σκοπό έχει και να δοκιμάσει τους γονείς. Θα υποχωρήσουν; Θα επιμείνουν; Είναι ένα μυστήριο για το νήπιο. «Ο τρόπος που οι γονείς αποκρίνονται στις συμπεριφορές του παιδιού είναι ο τρόπος με τον οποίον μαθαίνουν τα νήπια» εξηγεί η Cindy Huang, επίκουρη καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Columbia. «Μαθαίνουν τους κανόνες για τη δική τους συμπεριφορά και πώς μπορούν να πορεύονται στον περίπλοκο κοινωνικό κόσμο γύρω τους.»

Και τι συμβαίνει με τη νεοευρεθείσα φωνή τους; Επίσης τα βοηθάει να θέσουν τα ίδια τα δικά τους όρια, ώστε να σχηματίσουν υγιείς σχέσεις, ακόμα και να προστατεύσουν τον εαυτό τους από σεξουαλικές επιθέσεις. «Αν ένα παιδί δεν θέλει να το αγκαλιάζουν ή να το φιλάνε άλλα παιδιά ή ενήλικες, το όχι τους πρέπει να γίνει σεβαστό» λέει η Huang. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πλαίσιο γύρω από το όχι.» Υπάρχουν πολλά που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μικρή λεξούλα και όλα είναι πραγματικά σημαντικά.

Αν είστε γονέας νηπίου, μάλλον θα σκέφτεστε «θα εκτιμήσω τα θαύματα της ηλικίας αυτής αργότερα. Τώρα θέλω να φύγουμε από το σπίτι κάποια στιγμή χωρίς να έχουμε έναν τεράστιο πόλεμο». Πώς μπορείτε να πετύχετε αυτόν τον φαινομενικά αδύνατο στόχο;

Κατ? αρχάς, μην τσακώνεστε με το νήπιο. Δεν θα κερδίσετε και στο τέλος θα υπάρχουν κλάματα (και από τους δυο σας). Επίσης, θυμηθείτε ότι η εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών τώρα θα στρώσει το δρόμο για μια ισχυρή και θετική σχέση με το παιδί σας αργότερα. Αυτές οι έξι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν.

Δώστε στο νήπιο τον έλεγχο

Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Δώστε στο παιδί σας δυο επιλογές (και μόνο δυο επιλογές για να μη νιώσει ότι κατακλύζεται), οι οποίες είναι και οι δυο αποδεκτές. Για παράδειγμα: «Θα ήθελες αυγά ή δημητριακά για πρωινό;» ή «Θα ήθελες πρώτα να πλύνεις τα δόντια σου ή να φορέσεις τις πιτζάμες σου;» Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το «όχι» εξαρχής.

Μην αντιδράστε αμέσως

Είναι δύσκολο να μη χάσετε την υπομονή σας όταν το παιδί σας ζητήσει ένα μπισκότο, πάρει το μπισκότο, μετά ξαφνικά το πετάξει στο πάτωμα και έχει ένα επικό ξέσπασμα επειδή το μπισκότο είναι τώρα στο πάτωμα. Αλλά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ρίξετε λάδι στη φωτιά, αν φωνάξετε ή ζητήσετε μια λογική εξήγηση για αυτήν την παράλογη πράξη. Αντ? αυτού, η Smerlingπροτείνει «αναγνωρίστε ότι δεν θέλουν το μπισκότο και αφήστε τα. Μην προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μαζί τους ή να σταματήσουν την έκρηξη. Απλώς κάντε μια παύση. Μπορεί λίγα μόνο λεπτά αργότερα να έχει λήξει το θέμα με το μπισκότο». Αυτή η απλή μικρή παύση μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση. Έπειτα μπορείτε να πάτε σε μια άλλη δραστηριότητα και να αφήσετε το τραύμα με το μπισκότο πίσω σας.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν

Τα νήπια θέλουν να μεγαλώσουν και να γίνουν σαν εσάς. Οπότε κάντε τα να νιώσουν απαραίτητα για την επιτυχία μιας εργασίας. Ζητήστε τους να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους από το αυτοκίνητο ή να φέρουν ένα αντικείμενο από το ράφι του σούπερ μάρκετ. Όποτε ένα νήπιο ακούει από το γονέα του τη φράση «πραγματικά χρειάζομαι τη βοήθειά σου», ο γονέας επιβραβεύεται με ένα πλατύ χαμόγελο και πραγματική βοήθεια. Μπορεί να διαρκεί μόνο 10 δευτερόλεπτα, αλλά είναι αρκετό για να τους κάνει όλους χαρούμενους και περήφανους.

Δοκιμάστε να αγνοήσετε στρατηγικά

Αν και αυτό μπορεί να μη σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια ενός δημόσιου ξεσπάσματος, μπορεί να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τη Huang, αυτό σημαίνει ότι θα επαινείτε τις επιθυμητές συμπεριφορές του παιδιού και όχι μόνο ότι θα αγνοείτε τις ανεπιθύμητες, αλλά και ότι θα ανακατευθύνετε την προσοχή αλλού. Η Huang δηλώνει πως όταν αγνοούμε στρατηγικά «παρατηρούμε και περιμένουμε για τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά, ώστε αμέσως να παρέμβουμε με έπαινο».

Εφαρμόστε την αρχαία τέχνη του περισπασμού

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, προσπαθήστε να παίξετε ένα παιχνίδι ή να αρχίσετε να τραγουδάτε. Συνήθως κάτι τέτοιο συνοδεύεται από γέλια, επειδή η μαμά ή ο μπαμπάς κάνουν χαζομάρες, και μετά περιμένετε το παιδί να μη θυμάται σε ποιο πράγμα είπε όχι.

Πείτε «ναι» κάποιες φορές

Όταν το θέμα αφορά τα μεγάλα πράγματα (και φυσικά τα επικίνδυνα πράγματα), να είστε αμετακίνητοι στο όχι. Αυτό πρέπει πάντα να σημαίνει όχι, σήμερα και αύριο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ξεσπάσματος. Αλλιώς τα ξεσπάσματα είναι σαν μονοπάτια για την επιτυχία και η κακή συμπεριφορά μπορεί να κλιμακωθεί. Αλλά κάποιες φορές οι γονείς κολλάνε στο «όχι». Το νήπιό σας λέει όχι και απαντάτε με τον ίδιο τρόπο κι εσείς, σχεδόν χωρίς να το σκεφτείτε. Αλλά είναι η έκφραση της γνώμης του παιδιού σας πραγματικά τόσο μεγάλο θέμα; Αν όχι, όπως π.χ. δεν θέλει να φορέσει τα ρούχα που του διαλέξατε, πείτε ναι στο όχι του και αφήστε το να πάρει τη δική του απόφαση. Θα νιώσει ότι έχει κάποιον από τον έλεγχο που τόσο πολύ θέλει και η αγανάκτησή του θα εξαφανιστεί.

 

Πηγή:

https://www.todaysparent.com/family/parenting/why-your-toddlers-no-phase-is-so-important-and-how-to-survive-it/