Τι θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν από το χαρτζιλίκι;

Η προαιώνια ερώτηση των γονέων αν πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους χαρτζιλίκι οδηγεί σε κάποιες άλλες ερωτήσεις: πόσο; πόσο συχνά; για ποιες δουλειές στο σπίτι ή εργασίες; Ο ιστότοποςParent Toolkit θέτει το ερώτημα: Τι θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν από το χαρτζιλίκι; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ο οδηγός για να απαντηθούν οι παραπάνω τρεις ερωτήσεις.

Ένας από τους πιο κοινούς λόγους που παραθέτουν οι γονείς για να δίνουν στα παιδιά τους χαρτζιλίκι είναι ώστε να μάθουν πώς να κερδίζουν χρήματα, να αποταμιεύουν και να γίνουν οικονομικά «εγγράμματοι». Αν αυτός είναι ο κύριος λόγος σας υπέρ του χαρτζιλικιού, τότε οι δουλειές στο σπίτι έχουν μικρότερη σημασία. Βεβαίως και θέλετε τα χρήματα να κερδιθούν, αλλά αν ο σημαντικός παράγοντας είναι να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα, τότε πρέπει να εστιάσετε σε αυτό.

Μπορεί να θέλετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα χρήματά του για συγκεκριμένα πράγματα, για παράδειγμα για παιχνίδια, ταινίες ή ακόμα και νέα ρούχα. Ζητώντας από το παιδί σας να αποταμιεύσει για πράγματα που χρειάζεται συχνά του μαθαίνετε πώς η βραχυπρόθεσμη αποταμίευση (και η σπατάλη) έχουν άμεσες συνέπειες. Ζητώντας του να αποταμιεύσει μακροπρόθεσμα σημαίνει ότι θα του πάρει περισσότερο να κατανοήσει πραγματικά τα οφέλη της αποταμίευσης.

Ένας άλλος βασικός λόγος που οι γονείς θέλουν τα παιδιά να βοηθούν είναι να μάθουν τη σημασία της δουλειάς. Η προσπάθεια συνεπάγεται επιβράβευση. Αυτό είναι το επιχείρημα «η ζωή δεν είναι τσάμπα» και τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι τα πράγματα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα πρέπει να κερδηθούν από κάποιον.

Ποιο είναι το σωστό ποσό; Αυτό πρέπει να είναι ένα ποσό που θα είναι δελεαστικό, αλλά όχι τρυφηλό. Και πάλι, μικρότερα ποσά για ένα πλήθος από γρήγορες δουλειές είναι καλύτερη επιλογή από ένα μεγαλύτερο ποσό για μια μεγάλη εργασία. Οι δουλειές πρέπει να είναι χρήσιμες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικό να συνδέσετε το μέγεθος της προσπάθειας με την επιβράβευση.

Μια άλλη λογική πίσω από το να κερδίζουν τα παιδιά το χαρτζιλίκι τους κάνοντας δουλειές είναι για να βοηθούν την οικογένεια. Ως γονείς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποιες δουλειές πρέπει να γίνονται κάθε μέρα. Είτε αυτές είναι το στρώσιμο του τραπεζιού, η προετοιμασία του φαγητού ή το καθάρισμα μετά, η φροντίδα των κατοικιδίων ή των μικρότερων αδερφών, το πέταγμα των σκουπιδιών. Πάντοτε υπάρχουν πράγματα να κάνεις στο σπίτι. Αν αυτός είναι ο σκοπός, τότε όποια δουλειά ολοκληρώνεται είναι πιο σημαντική από το πόσο πληρώνεται. Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα, εξαρτάται από το τι χρειάζεται να γίνει, αλλά, γενικά, όσο πιο συχνά τα παιδιά ολοκληρώνουν μια εργασία, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνουν.

Συνεπώς, αντί απλώς να αντιγράφετε φίλους και γείτονες και να πληρώνετε το συνηθισμένο ποσό, σκεφτείτε τι θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας. Πιθανόν ένας συνδυασμός από όλα τα παραπάνω, αλλά αν υπάρχει ένας κύριος λόγος, τότε αυτός πρέπει να επικρατήσει.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.parenttoolkit.com/financial-literacy/news/allowance/what-do-you-want-kids-to-learn-from-allowance