8 Δραστηριότητες για την ενίσχυση δεξιοτήτων αδρής κίνησης σε παιδιά

Τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες αδρής κίνησης σε διαφορετικούς ρυθμούς. Αλλά όταν τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται με τις δεξιότητες αυτές, δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το πέταγμα μπάλας μπορεί να είναι δύσκολες. Ο ιστότοπος Understood προτείνει δραστηριότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής κίνησης.

Τραμπολίνο

Το τραμπολίνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιωθεί η ισορροπία. Οι παιδότοποι με τραμπολίνα εσωτερικού χώρου είναι ευχάριστα μέρη όπου μπορεί το παιδί να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδιά. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες ή αν δεν είναι αρκετά μεγάλο για τον παιδότοπο, μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό τραμπολίνο εσωτερικού χώρου για χρήση στο σπίτι υπό τη δική σας επιτήρηση. Έχετε κατά νου ότι είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας, όπως το να πιάνεται το παιδί από μια μπάρα την ώρα που χοροπηδάει πάνω στο τραμπολίνο.

Κουτσό

Το χοροπηδητό και το άλμα απαιτούν δυνατές δεξιότητες αδρής κίνησης, ισορροπία και συντονισμό. Το κουτσό είναι ένας απλός τρόπος εξάσκησης των δεξιοτήτων αυτών. (Μπορεί να θεωρηθεί μπόνους η εξάσκηση των αριθμών!) Αν δεν έχετε αρκετό χώρο στο πεζοδρόμιο ή μια παιδική χαρά κοντά σας για να παίξετε, μπορείτε να στήσετε ένα παιχνίδι κουτσό στο σπίτι σας κολλώντας χαρτοταινία στο πάτωμα.

Μαθήματα πολεμικών τεχνών

Η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να δυναμώσουν τα χέρια και τα πόδια τους. Κινήσεις όπως η κλωτσιά, η μπουνιά και η πάλη βοηθούν στην ανάπτυξη αυτών των ομάδων μυών. Μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας με την ισορροπία και την αντίληψη του σώματός του στο χώρο. Οι πολεμικές τέχνες έχουν επιπλέον οφέλη για τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα).

Παιχνίδι στην παιδική χαρά

Το παιχνίδι στην παιδική χαρά μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Η αιώρηση πάνω στην κούνια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την αίσθηση της ισορροπίας. Επίσης τα βοηθάει να μάθουν πώς να συντονίζουν την μετατόπιση του βάρους τους και την κίνηση των ποδιών τους μπρος πίσω. Μπορείτε επίσης να θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί «ασταθή» στοιχεία της παιδικής χαράς, όπως σκάλες από σκοινιά και ταλεντευόμενες γέφυρες. Αν και μπορεί να είναι τρομακτικές για τα παιδιά πριν τις συνηθίσουν, θα τα βοηθήσουν να δουλέψουν τους μύες του κορμού τους.

Παιχνίδι με μπαλόνια και φούσκες

Τα μπαλόνια και οι φούσκες είναι ένας μοναδικός τρόπος να χτιστούν οι δεξιότητες αδρής κίνησης, επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε προς τα πού θα πάνε. Τα παιδιά μπορούν να κυνηγήσουν τις φούσκες και να προσπαθήσουν τα σπάσουν όσες περισσότερες μπορούν. Καθώς τις κυνηγούν, πρέπει να τρέξουν, να πηδήξουν, να κάνουν ζικ ζακ και να κινηθούν κάνοντας απότομες αλλαγές στην ισορροπία και το βάρος. Το ίδιο ισχύει και για το πέταγμα και την προσπάθεια πιασίματος ή κλωτσιάς μπαλονιών.

Τρίκυκλα, πατίνια και αυτοκινητάκια με πετάλια

Κάποια παιδιά που δυσκολεύονται με τις δεξιότητες αδρής κίνησης μπορεί να μάθουν να κάνουν ποδήλατο αργότερα από τους συνομήλικούς τους. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μετακινηθούν και να εξασκηθούν στην ισορροπία. Κάποια τρίκυκλα έχουν χερούλια, ώστε να μπορείτε εσείς να τα σπρώξετε, ενώ το παιδί σας εξασκείτε στο να κάνει πετάλι. Εναλλακτικά μπορείτε να επενδύσετε στην αγορά ενός πιο στέρεου πατινιού ή αυτοκινήτου με πετάλια. Όλα αυτά είναι σκαλοπάτια που οδηγούν στο ποδήλατο. Μόλις το παιδί εξοικειωθεί με αυτά, μπορεί ακόμη και να στήσει μια διαδρομή με εμπόδια. Απλώς μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος.

Χορός

Είτε πρόκειται για μαθήματα χορού ή ένα χορευτικό πάρτι, ο χορός είναι μια καλή εξάσκηση της αδρής κίνησης. Βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την ισορροπία , το συντονισμό και τις κινητικές αλληλουχίες. Βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη της αίσθησης ρυθμού. Για τα μικρά παιδιά, δοκιμάστε τραγούδια με στίχους που προσθέτουν κίνηση, όπως το «χόκι πόκι».

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων

Οι αγώνες δρόμου μετ’ εμποδίων κάνουν τα παιδιά να κινούνται και τους δίνουν έναν στόχο για να πετύχουν. Για έναν αγώνα εσωτερικού δρόμου, χρησιμοποιήστε έπιπλα, μαξιλάρια και κουβέρτες για να δημιουργήσετε χώρους όπου μπορεί να συρθεί πάνω, κάτω ή μέσα από αυτούς. Σε εξωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χούλα χουπ για να πηδήξει μέσα και έξω από αυτά, να κάνει άλματα, να έρπει, να περπατήσει σαν αρκούδα και να κάνει άλλες δημιουργικές κινήσεις που προκαλούν το παιδί σας να ισορροπήσει, να έρπει, να πηδήσει και να τρέξει.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/movement-coordination-issues/8-gross-motor-skills-activities-for-kids#slide-8