Το πιπίλισμα των δακτύλων

Το πιπίλισμα των δακτύλων είναι ένα κοινό συνήθειο στα παιδιά. Κάποια στιγμή, ωστόσο, μπορεί να σκεφτείτε «Φτάνει ως εδώ!» Η κλινική Mayo προτείνει τρόπους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή.

Γιατί κάποια παιδιά πιπιλάνε τα δάχτυλά τους;

Τα μωρά έχουν από τη φύση τους το αντανακλαστικό του θηλασμού, που μπορεί να τα ωθήσει να βάλουν τον αντίχειρα ή τα υπόλοιπα δάκτυλα στο στόμα τους – κάποιες φορές ακόμα και πριν τη γέννησή τους. Επειδή το πιπίλισμα του αντίχειρα κάνει τα μωρά να νιώθουν ασφαλή, μερικά μπορεί τελικά να αναπτύξουν τη συνήθεια να πιπιλάνε τον αντίχειρά τους όταν χρειάζεται να ηρεμήσουν ή να πέσουν για ύπνο.

Πόσο διαρκεί συνήθως το πιπίλισμα των δακτύλων;

Πολλά παιδιά σταματούν να πιπιλούν τον αντίχειρά τους μόνα τους, συχνά μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 μηνών ή ανάμεσα στις ηλικίες των 2 ως 4 ετών. Αλλά ακόμα και ένα παιδί που έχει σταματήσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του μπορεί να παλινδρομήσει στη συμπεριφορά αυτή κατά τη διάρκεια περιόδων στρες.

Πότε πρέπει να παρέμβουμε;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα δεν είναι συνήθως κάτι που μας προβληματίζει μέχρι να αρχίσουν να κατεβαίνουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού. Στο σημείο αυτό, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να επηρεάσει τον ουρανίσκο (υπερώα) ή το πώς στοιχίζονται τα δόντια. Ο κίνδυνος οδοντικών προβλημάτων σχετίζεται με το πόσο συχνά, για πόση ώρα και με πόση ένταση το παιδί πιπιλάει τον αντίχειρά του.

Αν και κάποιοι ειδικοί προτείνουν να αντιμετωπίζεται το συνήθειο του πιπιλίσματος πριν την ηλικία των 3, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι η θεραπεία συνήθως περιορίζεται στα παιδιά που συνεχίζουν το πιπίλισμα του αντίχειρα αφού γίνουν 5 ετών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε το παιδί να σταματήσει τη συνήθεια αυτή;

Μιλήστε στο παιδί για το πιπίλισμα. Οι πιθανότητες να σταματήσει το συνήθειο αυτό αυξάνονται αν το παιδί σας θέλει να το σταματήσει και βοηθήσει το ίδιο στην επιλογή της μεθόδου για να το κόψει.

Μερικές φορές αγνοώντας τη συμπεριφορά αυτή είναι αρκετό για να σταματήσει το παιδί να πιπιλάει τον αντίχειρά του – ειδικά αν το παιδί σας χρησιμοποιεί το πιπίλισμα για να τραβήξει την προσοχή σας. Αν αγνοώντας το δε βλέπετε κάποιο αποτέλεσμα, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω τεχνικές:

  • Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση. Επαινέστε το παιδί σας ή δώστε του μικρές επιβραβεύσεις – όπως μια παραπάνω ιστορία πριν πέσει για ύπνο ή μια βόλτα στο πάρκο – όταν δεν πιπιλάει τον αντίχειρά του. Θέστε εφικτούς στόχους, όπως το να μην πιπιλάει τον αντίχειρά του για μια ώρα πριν πέσει για ύπνο. Βάλτε αυτοκόλλητα στο ημερολόγιο για να καταγράψετε τις μέρες που το παιδί σας επιτυχώς απέφυγε το πιπίλισμα του αντίχειρά του.
  • Εντοπίστε τι πυροδοτεί τη συμπεριφορά.  Αν το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρά του ως μια αντίδραση στο στρες, εντοπίστε το πραγματικό θέμα και παρηγορήστε το με άλλους τρόπους – όπως με μια αγκαλιά ή καθησυχαστικά λόγια. Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο ζωάκι να σφίγγει στην αγκαλιά του.
  • Προσφέρετε ήπιες υπενθυμίσεις. Αν το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρά του χωρίς να το σκέφτεται – σε αντίθεση με το αν το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας – ήρεμα θυμίστε του να σταματήσει. Μην το μαλώνετε, μην το επικρίνετε και μην το ρεζιλεύετε.

Μπορεί να βοηθήσει ο οδοντίατρος;

Αν ανησυχείτε για την επίπτωση που θα έχει το πιπίλισμα του αντίχειρα στα δόντια του παιδιού σας, ρωτήστε τον οδοντίατρό του. Για κάποια παιδιά, μια κουβέντα με τον οδοντίατρο σχετικά με το γιατί είναι σημαντικό να σταματήσει το πιπίλισμα είναι πιο αποτελεσματική από μια κουβέντα με τη μαμά ή τον μπαμπά.

Σπάνια, κάποιοι γιατροί προτείνουν τη χρήση δυσάρεστων τεχνικών, όπως την κάλυψη των νυχιών με πικρή ουσία, την επίδεση του αντίχειρα ή την κάλυψη του χεριού με μια κάλτσα τη νύχτα.

Κι αν δε δουλέψει τίποτα;

Για κάποια παιδιά, το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια συνήθεια που κόβεται εξαιρετικά δύσκολα. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Βάζοντας πολλή πίεση πάνω στο παιδί σας να σταματήσει το πιπίλισμα μπορεί τελικά μόνο να καθυστερήσει τη διαδικασία.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/thumb-sucking/art-20047038