Το Μεγαλύτερο Αδερφάκι Διδύμων

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια πάντοτε φέρνει αναταραχή και αλλάζει τις ισορροπίες, πόσο μάλλον όταν έρχονται δίδυμα τα οποία θα απαιτούν πλέον τη σχεδόν αποκλειστική φροντίδα της μαμάς. Ο ιστότοπος της ChristinaBaglovi Tinglof παρουσιάζει 8 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλά με το νέο του ρόλο ως μεγαλύτερου αδερφού στα δίδυμα παιδιά σας.

1.      Αν περιμένετε δίδυμα, επιτρέψτε στο μεγαλύτερο παιδί σας να νιώσει αναμεμειγμένο στην εγκυμοσύνη. Αφήστε το να βοηθήσει με το σχεδιασμό του παιδικού δωματίου, ρωτώντας για παράδειγμα τη γνώμη του για τα χρώματα. Ζητήστε επίσης τη βοήθειά του να επιλέξετε όνομα για τα δίδυμα. Μπορεί επίσης να έρθει μαζί σας στους υπερήχους, για να ακούσει την καρδιά του μωρού.

2.      Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να «προετοιμάσετε» το μεγαλύτερο παιδί για την αναστάτωση που θα φέρουν τα δίδυμα στην οικογενειακή ζωή, καθώς συχνά το μεγαλύτερο παιδί είναι πολύ μικρό το ίδιο για να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να προσπαθήσετε. Μιλήστε μαζί του για το τι θα συμβεί. Κάποιες μαμάδες βρήκαν αποτελεσματικό να δίνουν στο παιδί τους δίδυμες κούκλες, καθώς και να περνάνε χρόνο με άλλες οικογένειες με δίδυμα. Αλλά ο ευκολότερος τρόπος να βάλετε σταδιακά το παιδί σας στο ρόλο του μεγάλου αδερφού/αδερφής είναι μέσα από το διάβασμα βιβλίων ή μαρτυριών άλλων μεγαλύτερων αδερφών διδύμων.

3.      Όταν είστε μαζί έξω, ντύστε τα δίδυμά σας διαφορετικά κι, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε δυο μονά καρότσια αντί για ένα διπλό. Έτσι η έμφαση φεύγει από το ότι τα παιδιά είναι δίδυμα. Αν κάποιος σταματήσει και ρωτήσει για τα δίδυμα, ευγενικά φέρτε τη συζήτηση στο μεγαλύτερο παιδί σας. «Ναι, έχουν όμορφες μπούκλες. Τις πήραν από τη μεγαλύτερη αδερφή τους εδώ.»

4.      Αν και το να έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί κοντά στα δίδυμα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό, αποφύγετε να βάζετε το παιδί στο ρόλο της νταντάς. Ποτέ μην το πιέσετε να «προσέχει τα δίδυμα» ή να «τρέξει να φέρει τα μπιμπερό τους», αν νιώσετε ότι αυτό έχει αρχίσει να το κουράζει.

5.      Προστατεύστε την ιδιωτικότητα του μεγαλύτερου παιδιού σας. Αν και μπορεί να μην ενοχλεί εσάς ότι τα μικρά δίδυμα πετάνε κάτω το περιεχόμενο των συρταριών, μπορεί να ενοχλεί το παιδί σας. Θέστε νωρίς όρια με τα δίδυμά σας, εξηγώντας τι είναι εκτός ορίων.

6.      Συνεχίστε να έχετε «αποκλειστικό χρόνο» μόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε κάποιον άλλον να προσέχει τα δίδυμα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να κάθεστε αγκαλιά στον καναπέ και να διαβάζετε μαζί, ή κάτι ξεχωριστό, όπως ένα γεύμα έξω το Σαββατοκύριακο. Και θυμηθείτε, όπως και τα παντρεμένα ζευγάρια που βγαίνουν έξω οι δυο τους δε μιλάνε για τα παιδιά, όταν είστε έξω με το μεγαλύτερο παιδί σας, καθοδηγήστε τη συζήτηση μακριά από τα δίδυμα και προς τα ενδιαφέροντά του.

7.      Ανακατέψτε τα. Καθώς τα δίδυμα μεγαλώνουν, αλλάξτε τα δωμάτιά τους, ώστε όλοι να μείνουν με όλους και να αναπτύξουν σχέσεις ένα προς ένα. Πάρτε το ένα δίδυμο παιδί και το μεγαλύτερο παιδί σας για βόλτα ένα απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν συνδέσεις και να βρουν κοινά ενδιαφέροντα.

8.      Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά, όπως το συμβιβασμό, το μοίρασμα και τη συνεργασία, αλλά αγνοήστε μικρές «αρνητικές» συμπεριφορές που έχουν στόχο την προσοχή σας, όπως το «κάρφωμα».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://christinabaglivitinglof.com/8-tips-to-parenting-older-sibling-to-twins/