- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Αν το παιδί έχει νέο δάσκαλο αυτή τη χρονιά μην επαναπαύεστε ότι ο προηγούμενος έχει ενημερώσει τον καινούριο. Κάντε το εσείς και συζητήστε μαζί του όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΕθισμός στο Internet
Πολλοί γονείς ανησυχούν επειδή τα παιδιά τους περνάνε πολύ χρόνο στο internet. Ωστόσο, η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά στις ηλεκτρονικές οθόνες (screen time) εν γένει είναι το πρόβλημα. Τι θεωρείται screen time; Είναι ο χρόνος που περνάμε μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη οποιουδήποτε είδους. Αυτό περιλαμβάνει την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές χειρός και φυσικά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συνεπώς πόσος χρόνος θεωρείται πολύς για τα παιδιά που είναι στο internet και γενικά μπροστά σε οθόνες; Το ερώτημα καλείται να απαντήσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Γονέων (Center for Parenting Education).
Τα στατιστικά
Οι γονείς ανά τον κόσμο ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να περνάνε τόσο πολύ χρόνο στον «κόσμο της οθόνης» που χάνουν τις εμπειρίες της αληθινής ζωής. Κάποιες στατιστικές που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη αναφέρουν τα εξής:
- Εκτιμάται ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας από 8 ως 28 ετών περνάνε περίπου 44,5 ώρες την εβδομάδα μπροστά σε ψηφιακές οθόνες.
- Περίπου το 23% των παιδιών και των εφήβων έχουν αναφέρει ότι νιώθουν σαν να είναι εθισμένοι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό χωρίζεται σε 31% των αγοριών και 13% των κοριτσιών.
Κανείς δεν προτείνει πως τα παιδιά δεν πρέπει να περνάνε καθόλου χρόνο μπροστά σε ηλεκτρονικές οθόνες ή να μην έχουν πρόσβαση στο internet. Αυτήν την εποχή, τα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι χρειάζονται το internet για να κάνουν τις εργασίες τους στο σχολείο. Και, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα παιδιά που απλώς αγαπάνε το διάβασμα ή θέλουν να μάθουν περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Οι κίνδυνοι της υπερβολικής έκθεσης
Ωστόσο, εξαρτάται από τους γονείς να ρυθμίσουν το πόση ώρα τα παιδιά τους θα περνάνε στο internet κάθε μέρα. Χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει χρόνο και για άλλες πολύτιμες δραστηριότητες, όπως την υγιεινή διατροφή, την ανάγνωση, τις εργασίες του σχολείου, το γράψιμο, τις σωματικές δραστηριότητες κλπ. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τα παρακάτω είναι κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες που ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να έχει στο παιδί:
- Αυξημένες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, ακόμη και παθολογικά παχύσαρκο αν το πρόβλημα συνεχίζει για μεγάλη χρονική περίοδο. Ο χρόνος μπροστά στις οθόνες δεν περιλαμβάνει σωματική κίνηση και συχνά συνδυάζεται με την κατανάλωση σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας. Επίσης, τα παιδιά δεν περνάνε χρόνο μακριά από τις οθόνες, για να φάνε ένα υγιεινό γεύμα. Και, ακόμη χειρότερα, πολλοί γονείς δεν τους αναγκάζουν να κάνουν ένα διάλειμμα για φαγητό.
- Δυσκολία στον ύπνο και πρόβλημα να πέσουν για ύπνο, καθώς συνεχίζουν να ασχολούνται με το internet, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές προσοχής.
Σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει εθιστεί στο internet
Αν το παιδί σας περνάει πάρα πολύ χρόνο στο internet, μπορεί να αναπτύξει ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό στο internet, ο οποίος, όπως και κάθε άλλος εθισμός, μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία μεταξύ ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων στη ζωή των εφήβων.
Κάποια σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να αναπτύσσει μια εξάρτηση στο internet είναι:
Υπερβολικά πολύς χρόνος
· Μένει συνδεδεμένο στο internet περισσότερο χρόνο απ όσο σκόπευε.
· Μπαίνει κρυφά στο internet όταν εσείς ή άλλος ενήλικος δε βλέπει.
· Λέει ψέματα για το πόση ώρα πέρασε συνδεδεμένο στοinternet.
· Μένει ξύπνιο αργά τη νύχτα για να είναι στο internet.
· Καταπατά τους κανόνες που έχουν σχέση με τα όρια στη χρήση του internet.
Συναισθηματικός αντίκτυπος
· Θυμώνει και/ή εκνευρίζεται όταν διακόπτεται το παιχνίδι του.
· Γίνεται ευέξαπτο όταν δεν έχει πρόσβαση στο internet.
· Γίνεται δύσθυμο, οξύθυμο και/ή θλιμμένο όταν μένει χωρίςinternet για πολλές μέρες.
Απορροφημένο από τη ζωή στο internet
· Προτιμά να είναι στο internet από το να περνάει χρόνο με φίλους και συγγενείς δια ζώσης.
· Όταν είναι εκτός internet, το απασχολεί πότε θα επιστρέψει στο internet.
· Ελέγχει το mail του και τα κοινωνικά δίκτυα συχνά μέσα στην ημέρα.
· Θυσιάζει τις εργασίες για το σχολείο ή τις δουλειές του σπιτιού για να είναι στο internet.
· Σχηματίζει νέους δεσμούς με άτομα που γνωρίζει στο internet.
· Χάνει κάθε ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που απολάμβανε πριν αποκτήσει εμμονή με το internet.
4 τρόποι να διαχειριστείτε το χρόνο που περνάει το παιδί σας μπροστά σε οθόνες
1. Επιλέξτε με σύνεση τον τόπο. Τοποθετήστε τον υπολογιστή του σπιτιού σας σε κεντρική τοποθεσία, έξω από το δωμάτιο του παιδιού σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είναι έτσι τοποθετημένο που να σας επιτρέπει να βλέπετε την οθόνη, όταν μπαίνετε μέσα στο δωμάτιο.
2. Εγκαταστήστε εφαρμογές με περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να εγκατασταθούν σε τάμπλετ και κινητά, εξασφαλίζοντας ότι οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί σας είναι κατάλληλες για την ηλικία του.
3. Περιορίστε τις ώρες που το παιδί σας περνάει στο internet. Πόσος όμως χρόνος είναι πολύς χρόνος για ένα παιδί ή έναν έφηβο; Κάτω από την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά δεν πρέπει να περνάνε καθόλου χρόνο μπροστά σε ηλεκτρονικές οθόνες. Μεταξύ των 2 και 10 ετών, μπορούν να περνάνε 1 ώρα στο internet υπό την επίβλεψή σας. ʼνω των 12 ετών, μπορούν να περνάνε στο internet ως 2 ώρες, αφού έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους.
4. Εγκαταστήστε λογισμικό γονικού ελέγχου στον υπολογιστή σας, ώστε να μπλοκάρει τις αναζητήσεις και τις σελίδες ακατάλληλου περιεχομένου ανάλογα με τα επίπεδα προστασίας που έχετε επιλέξει.
Μια τελευταία σκέψη
Όπως και κάθε άλλον εθισμό, ο εθισμός στο internet μπορεί να είναι ο τρόπος που τα παιδιά σας δραπετεύουν από τον πραγματικό κόσμο. Προβληματικές καταστάσεις και επώδυνα συναισθήματα μπορεί να καταπιέζονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα αργότερα στη ζωή. Αν το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, περάστε περισσότερο χρόνο μιλώντας με το παιδί σας, για να μάθετε γιατί. Και, αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να το χειριστείτε μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια για το παιδί σας σήμερα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ