Επιστρέφοντας στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας

Όταν μια γυναίκα ξεκινάει την άδεια μητρότητας, νιώθει ότι έχει άπειρο χρόνο μπροστά της μακριά από το γραφείο. Όμως πολύ γρήγορα όλες αυτές οι εβδομάδες και μήνες άδειας τελειώνουν και η μετάβαση πίσω στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι μια δύσκολη προσαρμογή. Ο ιστότοπος the Balance Careers προτείνει τρόπους που κάνουν τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή.

Επανασυνδεθείτε με το γραφείο

Αν έχει περάσει καιρός από τότε που σκεφτήκατε για τελευταία φορά τη δουλειά, βοηθήστε τον εαυτό σας επανασυνδέοντας τον εαυτό σας σταδιακά με την καθημερινότητα της εργασίας σας. Η ξαφνική αλλαγή από τις μέρες που περνάτε αποκλειστικά με το μωρό σας σε χρόνο που μοιράζετε ανάμεσα στο γραφείο και τη μητρότητα είναι συγκλονιστική και πιθανώς να μην είναι καλή για σας ούτε ως υπάλληλο ούτε ως γονέα. Κάντε μια προετοιμασία πριν την πρώτη σας μέρα στο γραφείο, για να κάνετε τη μετάβασή σας πιο ομαλή.

  • Επικοινωνήστε με το Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρίας. Αν η διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού δεν έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί σας, κάντε το εσείς. Τα άτομα στη Διεύθυνση αυτή μπορούν να σας ενημερώσουν για σημαντικές λεπτομέρειες, όπως την καλύτερη ημερομηνία για την επιστροφή σας στο γραφείο, σε ποιο χώρο θα μπορείτε να βγάζετε γάλα με αντλία και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες για τη γραφειοκρατία και την επιστροφή στους ρυθμούς της δουλειάς.
  • Προγραμματίστε την ημερομηνία της επιστροφής σας.Προσπαθήστε να επιστρέψετε στη δουλεία στο τέλος της εβδομάδας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε την επανεμφάνισή σας στο γραφείο μια Δευτέρα: μια γεμάτη εβδομάδα στο γραφείο αποτελεί μια δύσκολη μετάβαση. Μια Πέμπτη ή Παρασκευή θα σας επιτρέψει να έχετε το σαββατοκύριακο για να εντοπίσετε και να διορθώσετε πιθανά θέματα που προέκυψαν με τη φροντίδα του παιδιού, τον προγραμματισμό, κλπ.
  • Επικοινωνήστε με το αφεντικό σας. Αν δεν έχει ήδη ενημερωθεί από το Ανθρώπινο Δυναμικό, ενημερώστε το αφεντικό σας για την προγραμματισμένη σας πρώτη μέρα στο γραφείο. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστείτε πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα που συμβαίνουν λόγω της φροντίδας του μωρού, του θηλασμού ή οτιδήποτε άλλου.
  • Προγραμματίστε μια δια ζώσης συνάντηση. Μια χαλαρή συνάντηση για φαγητό ή καφέ με τον προϊστάμενό σας ή συναδέλφους λίγες εβδομάδες πριν την επιστροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Οι δια ζώσης συναντήσεις σας δίνουν την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις και τα κουτσομπολιά του γραφείου, να μάθετε για νέα πρότζεκτ και να αρχίσετε να αισθάνεστε επανασυνδεδεμένη με τη δουλειά. Αν δεν μπορείτε να συναντήσετε τους συνεργάτες σας πριν, βεβαιωθείτε πως θα θέσετε ως προτεραιότητα το να περάσετε προσωπικό χρόνο μαζί τους στο γραφείο.
  • Προετοιμαστείτε για την άντληση γάλακτος στο γραφείο.Θα αντλείτε γάλα στο γραφείο; Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοικειωθεί με τη διαδικασία της άντλησης πριν πάτε στο γραφείο. Επικοινωνήστε με το Ανθρώπινο Δυναμικό και τους συνεργάτες σας για να καθορίσετε πού θα μπορείτε να αντλείτε το γάλα στο γραφείο σας. Επίσης, μπορεί να θελήσετε να ορίσετε χρόνο στο ημερολόγιό σας για τη διαδικασία αυτή, ώστε να μη χρειάζεται να φεύγετε από συναντήσεις απροσδόκητα για να αντλήσετε γάλα.

Βεβαιωθείτε ότι εσείς – και η οικογένειά σας – είστε έτοιμοι για την επιστροφή σας.

Πριν επιστρέψετε στον κόσμο της εργασίας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένη στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα από τον προγραμματισμό της φύλαξης του παιδιού (και εφεδρικό φροντιστή) μέχρι την αντικατάσταση της φόρμας σας με κοστούμι για την εργασία σας.

  • Ελέγξτε την γκαρνταρόμπα σας. Βουτήξτε στην ντουλάπα σας και βγάλτε όλες τις μπλούζες, τα παντελόνια και τις φούστες του γραφείου. Δοκιμάστε τα ρούχα, για να ελέγξτε ότι όλα σας κάνουν σωστά, αφού τόσο η εγκυμοσύνη όσο και ο θηλασμός μπορούν να αλλάξουν τη σιλουέτα σας. Βάλτε τα ρούχα που είναι κατάλληλα για δουλειά σε περίοπτη θέση στην ντουλάπα σας, για να κάνετε την ετοιμασία το πρωί πιο εύκολη. Αν είναι απαραίτητο, αγοράστε κάποια καινούρια ρούχα.
  • Κάντε ένα δοκιμαστικό. Προετοιμάστε τον εαυτό σας για τη νέα πρωινή σας ρουτίνα: σχεδιάστε μια δοκιμαστική μέρα, ολοκληρωμένη με ξυπνητήρι, τη μεταφορά του παιδιού στο φροντιστή του και τη μετακίνηση προς τη δουλειά. Το να ετοιμάζεστε το πρωί με ένα μωρό – φτιάχνοντας τη τσάντα του, θηλάζοντάς το, πηγαίνοντάς το στο φροντιστή, αφιερώνοντας χρόνο για τον αποχαιρετισμό – μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από την πρωινή σας ρουτίνα πριν το μωρό που περιλάμβανε μόνο έναν καφέ στο χέρι. Μια δοκιμαστική μέρα θα σας δώσει χρόνο να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα και να αναπτύξετε μια νέα ρουτίνα με το μωρό σας και τον άλλο του γονιό.
  • Βρείτε φροντιστή για το μωρό σας – και εφεδρικό φροντιστή. Είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθει εκείνη η μέρα – πιθανόν την ίδια μέρα με μία σημαντική συνάντηση, προθεσμία ή παρουσίαση – που το μωρό σας θα αρρωστήσει και θα σας χρειάζεται. Προετοιμαστείτε για τη στιγμή αυτή πριν συμβεί. Καταγράψτε με το σύντροφό σας ποιος θα είναι η πρώτη επαφή σε περίπτωση ανάγκης για τον παιδικό σταθμό ή την νταντά. Αν προκύψει μια απρογραμμάτιστη ανάγκη να πάρετε το παιδί, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Βρείτε μια στρατηγική για τις μέρες που το μωρό θα είναι άρρωστο, για τις επισκέψεις στο γιατρό και για άλλα γεγονότα που μπορεί να απαιτούν την πρόωρη αποχώρησή σας από τη δουλειά. Επίσης αναπτύξτε μια λίστα πιθανών εφεδρικών φροντιστών για το μωρό – οποιονδήποτε από τα πεθερικά και τους γονείς ως μιαbabysitter – που θα μπορούν να αναλάβουν δράση, αν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας έχετε επείγουσες συναντήσεις τη μέρα που έχει προγραμματιστεί ένα εμβόλιο του μωρού σας.
  • Προετοιμάστε νοητικά τον εαυτό σας. Όπως ήταν μια πρόκληση οι πρώτες μέρες με το μωρό σας στο σπίτι, οι πρώτες μέρες της επιστροφής σας στο γραφείο μπορεί να είναι κι εκείνες δύσκολες. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα και αυτό είναι ΟΚ! Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους να διευκολύνετε τη μετάβαση αυτή. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίσετε έναν τακτικό έλεγχο ότι όλα είναι καλά – είτε ένα τηλεφώνημα ή μήνυμα στο κινητό είτε βίντεο κλήση – με το φροντιστή του μωρού σας. Ή ακόμα να ετοιμάσετε μια κορνίζα με τη φωτογραφία του μωρού σας για το γραφείο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://www.thebalancecareers.com/tips-for-returning-to-work-after-maternity-leave-2062223