Αυτισμός – Συμπτώματα και Συμπεριφορές

Το παρακάτω βίντεο έχει δημιουργηθεί από μια μητέρα της οποίας ο γιος διαγνώστηκε με αυτισμό στην ηλικία των 22 μηνών. Η αναζήτηση πρώιμης παρέμβασης ενδυνάμωσε εκείνη και το συζυγο της στο ρόλο τους ως γονείς, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού τους. Όμως, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, δε θα μπορούσαν να κάνουν το ταξίδι αυτό χωρίς πριν απ’ όλα να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του αυτισμού στις συμπεριφορές του γιού τους. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε αποσπάσματα από τα οικογενειακά βίντεο, όπου φαίνονται οι συμπεριφορές του γιου τους, Ντέσμοντ, που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Ασυνήθιστο δέσιμο με αντικείμενα

Ως νεαρό νήπιο, η προσοχή του Ντέσμοντ εύκολα αποσπόταν από καροτσάκια και είτε θα έπαιζε μαζί τους είτε θα καθόταν σε αυτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Ο Ντέσμοντ κουνούσε τα χέρια του σαν πουλί, μια κίνηση που συνήθως σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένος.

Αισθητηριακή επεξεργασία

Τα σημάδια για την ευαισθησία στην ακοή αναπτύχθηκαν τον ίδιο μήνα με τα δεύτερα γενέθλιά του. Όταν κάλυπτε τα αυτιά του με τα χέρια του, αυτό μπορεί να σήμαινε: (1) είναι πολύ δυνατοί οι ήχοι, (2) υπήρχαν υπερβολικά πολλά ταυτόχρονα ερεθίσματα για επεξεργασία και (3) είχε την ανάγκη να δραπετεύσει από το περιβάλλον.

Επαναλαμβανόμενο παιχνίδι

Ο Ντέσμοντ τρέχει μπρος πίσω την πλαγιά ενός λόφου, ενώ παράγει ηχητικά ερεθίσματα. Μπορούσε με χαρά να επαναλαμβάνει αυτό το παιχνίδι για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ασυνήθιστο ενδιαφέρον σε αντικείμενα

Τον Ντέσμοντ τον συνέπαιρναν αιχμηρά αντικείμενα και η μητέρα του χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτή να του δείξει ότι τα αιχμηρά αντικείμενα πονάνε.

Καθυστέρηση στη γλώσσα

Ο Ντέσμοντ σπάνια χρησιμοποιούσε χειρονομίες ή λέξεις για να εκφράσει τις ανάγκες του. Αντί αυτού, έπιανε από το χέρι και οδηγούσε τη μητέρα του στα αντικείμενα που επιθυμούσε.

Κοινωνικές δεξιότητες

Ο Ντέσμοντ δεν κάνει βλεμματική επαφή ή δεν αποκρίνεται στις ερωτήσεις της μητέρας του.

Επαναλαμβανόμενα ηχητικά ερεθίσματα

Όταν είναι χαρούμενος, ο Ντέσμοντ παράγει ηχητικά ερεθίσματα, τα οποία η αδερφή του με χαρά αντιγράφει.

Συσχετισμός με άλλους

Η αδερφή του Ντέσμοντ ξεκινάει το παιχνίδι. Αν και εκείνος δε γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί, το παιχνίδι είναι πολύ διασκεδαστικό και για τους δυο.

Γλώσσα

Ο Ντέσμοντ βήχει, αλλά αυτός δεν είναι πραγματικός βήχας. Είναι μια μορφή επικοινωνίας.

 

ʼλλα συμπτώματα που δε συμπεριλήφθηκαν στο βίντεο αυτό είναι: η περιστροφή, η παρατήρηση περιστρεφόμενων αντικειμένων, ηχολαλία και δυσκολία στον ύπνο.

 

Θυμηθείτε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και πως ο αυτισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ:

https://youtu.be/6eS2CBMSZ4E