- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Παιγνιοθεραπεία:
Αντισταθείτε στην τάση να ρωτάτε το παιδί τι έγινε στη συνεδρία. Αυτό μπορεί να πιέσει το παιδί να συζητήσει κάτι το οποίο μπορεί να δυσκολεύεται ακόμα να κατανοήσει ή και να αποδεχτεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠώς να μη μεγαλώσετε ένα παιδί που εκφοβίζει τους άλλους
Μια από τις χειρότερες εμπειρίες ως γονιός είναι να δεχτείτε ένα τηλεφώνημα από τον δάσκαλο ή τον διευθυντή του παιδιού σας, ο οποίος σας ενημερώνει ότι το παιδί σας εκφόβιζε άλλα παιδιά στο σχολείο. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, το παιδί σας αποφάσισε πως το να ελέγχει, να εκφοβίζει ή να παρενοχλεί άλλους το βοηθάει να παίρνει αυτό που θέλει. Μπορεί να φαίνεται σοκαριστικό και ασύλληπτο πως το παιδί που αγαπάτε και λατρεύετε καταφεύγει στον εκφοβισμό των άλλων. Η αλήθεια όμως είναι πως τα παιδιά που εκφοβίζουν δεν ανταποκρίνονται πάντα στο στερεότυπο του μεγαλόσωμου παιδιού που προέρχεται από κακόφημη γειτονιά. Το κάθε παιδί είναι ικανό να εκφοβίσει άλλους. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται στους άλλους με σεβασμό και καλοσύνη. Ο ιστότοπος Very Well Familyπαρουσιάζει 8 τρόπους για να αποτρέψετε το παιδί σας να γίνει ένα παιδί που εκφοβίζει τους άλλους.
Ενδιαφερθείτε για το παιδί σας.
Αυτό φαίνεται αρκετά εύκολο, αλλά πολλοί γονείς δεν ασχολούνται ενεργά με τη ζωή του παιδιού τους. Αντιθέτως, περνούν περισσότερο χρόνο δίνοντας οδηγίες και διορθώνοντάς το απ ό,τι περνούν ακούγοντάς το και γνωρίζοντάς το. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι προστατευτικοί παράγοντες ανάμεσα σε γονείς που μοιράζονται τις ιδέες τους με τα παιδιά τους απ ό,τι ανάμεσα σε γονείς που αισθάνονται ότι συχνά τα παιδιά τους τους ενοχλούν. Συνεπώς, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε ποιο είναι το παιδί σας, πέρα απ το ποιο θα θέλατε να είναι το παιδί σας.
Διδάξτε το παιδί σας να σέβεται τους άλλους.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και πως όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με καλοσύνη. Επίσης, ορίστε ξεκάθαρες προσδοκίες σχετικά με το πώς φερόμαστε στους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που διαφέρουν από εμάς κατά κάποιον τρόπο. Εξασφαλίστε πως το παιδί σας ξέρει πως, ακόμη κι αν κάποιος δεν του αρέσει, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να φέρεται με κακία. Κάθε άτομο αξίζει να του φέρονται με ευγένεια.
Μην αγνοείτε την αδελφική επιθετικότητα.
Παρ όλο που είναι φυσιολογικό τα αδέρφια να τσακώνονται και να πειράζουν το ένα το άλλο, η διαχρονική άσχημη συμπεριφορά, τόσο η λεκτική όσο και η σωματική, δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Πολλές φορές, τα παιδιά που εκφοβίζουν το αδερφάκι τους στο σπίτι εκφοβίζουν άλλους στο σχολείο. ʼλλες φορές, το μη επιθετικό προς τα αδέρφια μπορεί να μεταφέρει αυτή την συμπεριφορά σε άλλα παιδιά στο σχολείο. Ακόμη κι αν ο εκφοβισμός περιορίζεται στο σπίτι, ο εκφοβισμός ανάμεσα σε αδέρφια πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται, επειδή έχει σημαντικές συνέπειες.
Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας.
Προσκαλέστε τους φίλους του παιδιού σας στο σπίτι σας ή προσκαλέστε τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της οικογένειας. Προσφερθείτε ακόμα και να τους πηγαίνετε στο σχολείο με το αυτοκίνητό σας κάποιες φορές. Θα εκπλαγείτε με αυτά που μπορείτε να μάθετε για το παιδί σας, τους φίλους του και το σχολείο μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Και αν το παιδί σας δημιουργήσει φιλική σχέση με ένα παιδί που εκφοβίζει, συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το τι δείχνει σεβασμό και καλοσύνη και τι όχι. Όμως προσέξτε μην προσπαθήσετε να αποκτήσετε πολύ έλεγχο πάνω στις επιλογές του παιδιού σας, γιατί μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Προσπαθήστε να καθοδηγήσετε το παιδί σας αντί να θέσετε αιτήματα. Παράλληλα, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για μοχθηρή συμπεριφορά. Θυμηθείτε πως οι φίλοι του παιδιού σας συχνά έχουν τεράστια επιρροή πάνω στη συμπεριφορά του και πως η πίεση από τους συνομήλικους είναι πολύ ισχυρή όταν πρόκειται για τον εκφοβισμό.
Μιλήστε με τα παιδιά σας για τον εκφοβισμό.
Η σταθερή επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν μιλάμε για την πρόληψη του εκφοβισμού. Θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από κάθε κακόβουλη επιρροή, αλλά μπορείτε να το προετοιμάστε για τυχόν δύσκολες καταστάσεις μιλώντας τους για τον εκφοβισμό. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πως η ζωή είναι γεμάτη απογοητεύσεις. Αλλά σιγουρευτείτε πως γνωρίζουν και πώς να χειριστούν τις καταστάσεις αυτές παραγωγικά. Η βία, οι βρισιές και οι κατηγορίες δεν είναι ποτέ η απάντηση.
Καλλιεργήστε τη συμπόνοια.
Πολλά παιδιά που εκφοβίζουν στερούνται συμπόνοιας. Δουλέψτε με το παιδί σας ώστε να αναγνωρίζει πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους. Ρωτήστε το πώς θα ένιωθε σε μια παρόμοια περίσταση. Επίσης, επισημάνατε όταν βλέπετε άλλα άτομα να πονούν και ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσφέρει βοήθεια με κάποιον τρόπο. Ένας άλλος τρόπος να καλλιεργήσετε τη συμπόνοια είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Πολλές φορές η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ξεκινά με την κατανόηση του πώς αισθανόμαστε εμείς. Αν το παιδί σας μπορεί να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα, θα μπορεί καλύτερα να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων.
Μάθετε τα σημάδια του εκφοβισμού
Δεν είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια του εκφοβισμού για να εμποδίσετε το παιδί σας να εκφοβίζεται από άλλους, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού σας. Μερικές φορές τα παιδιά εκφοβίζουν το ένα το άλλο επειδή και τα ίδια εκφοβίζονται. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να σπάσετε τον κύκλο του εκφοβιστή θύματος, αν βρείτε το παιδί σας στη θέση αυτή.
Βάλτε ένα τέλος στην εκφοβιστική συμπεριφορά αμέσως
Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας εκφοβίζει (ακόμη και στο διαδίκτυο), πάρτε τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει η συμπεριφορά αυτή αμέσως. Βεβαιωθείτε ότι αναλαμβάνετε ταχύτατη δράση με τις κατάλληλες συνέπειες. Κι αν ο εκφοβισμός δηλώθηκε στο σχολείο, συνεργαστείτε με τους διοικητικούς υπαλλήλους για να επιβάλλετε όποια πειθαρχική ποινή λάβει το παιδί σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι, είναι σημαντικό το παιδί σας να έρθει αντιμέτωπο με τις συνέπειες της εκφοβιστικής συμπεριφοράς του. Μην προσπαθήσετε να το προστατεύσετε, αλλιώς δε θα μάθει ποτέ από την εμπειρία του.
Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:
https://www.verywellfamily.