Παιδιά και Κατοικίδια

Τα κατοικίδια είναι μέρος της ζωής πολλών παιδιών. Η συμμετοχή των γονέων, η ανοιχτή συζήτηση και ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα για να κάνουν την κατοχή ενός κατοικιδίου μια θετική εμπειρία για όλους. Ένα παιδί που μαθαίνει να νοιάζεται για ένα ζώο και να του φέρεται με ευγένεια και υπομονή μπορεί να αποκτήσει ανεκτίμητη «εκπαίδευση» στο να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Η αδιάφορη αντιμετώπιση ενός ζώου είναι ανθυγιεινή τόσο για το κατοικίδιο όσο και για το εμπλεκόμενο παιδί. Ο ιστότοπος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων (American Academy of Child andAdolescent Psychiatry – A.A.C.A.P.) προτείνει τα ακόλουθα:

Επιλέγοντας το κατάλληλο κατοικίδιο

Ενώ όλα τα είδη κατοικιδίων μπορούν να φέρουν στα παιδιά απόλαυση, είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατοικίδιο που είναι το σωστό για την οικογένειά σας, το σπίτι σας και τον τρόπο ζωής σας, αλλά και ένα κατοικίδιο που το παιδί σας να μπορεί να συνεισφέρει στη φροντίδα του. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την απόκτηση επιθετικών ζώων ως κατοικίδια. Τα εξωτικά και τα ασυνήθιστα μπορεί να είναι δύσκολα στη φροντίδα τους και η απόκτησή τους πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά.

Φροντίζοντας ένα κατοικίδιο

Η φροντίδα ενός κατοικιδίου μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές:

 • Καθώς τα πολύ μικρά παιδιά (κάτω από την ηλικία των 3-4 ετών) δεν έχουν την ωριμότητα να ελέγχουν τις επιθετικές και θυμωμένες παρορμήσεις τους, πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς όταν βρίσκονται με το κατοικίδιο.
 • Τα μικρά παιδιά (κάτω από την ηλικία των 10 ετών) δεν είναι ικανά να φροντίζουν ένα μεγάλο ζώο, μια γάτα ή ένα σκύλο, μόνα τους.
 • Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν τη φροντίδα του κατοικιδίου, ακόμη κι αν πιστεύουν ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να φροντίσει ένα κατοικίδιο.
 • Αν τα παιδιά χαλαρώσουν πολύ τη φροντίδα του κατοικιδίου, ίσως χρειαστεί να αναλάβουν την ευθύνη οι γονείς.
 • Πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά με έναν τρόπο γλυκό και όχι επιπληκτικό ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται τροφή, νερό και άσκηση.
 • Αν ένα παιδί συνεχίζει να παραμελεί το κατοικίδιο, ένα νέο σπίτι μπορεί να βρεθεί για το ζώο.
 • Οι γονείς αποτελούν μοντέλα συμπεριφοράς. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι κάτοχοι κατοικιδίου παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.

 

Πλεονεκτήματα της απόκτησης κατοικιδίου

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια παρουσιάζουν πολλά οφέλη. Η ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων για τα κατοικίδια μπορεί να συνεισφέρει στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Οι θετικές σχέσεις με τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με άλλους. Μία καλή σχέση με ένα κατοικίδιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη μη λεκτικής επικοινωνίας, συμπόνιας και ενσυναίσθησης. Τα κατοικίδια μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς για τα παιδιά:

 • Μπορούν να είναι οι ασφαλείς αποδέκτες μυστικών και ιδιωτικών σκέψεων – τα παιδιά συχνά μιλούν στα κατοικίδιά τους, όπως επίσης και στα κουκλάκια τους.
 • Προσφέρουν μαθήματα για τη ζωή: την αναπαραγωγή, τη γέννηση, την ασθένεια, τα ατυχήματα, το θάνατο και το πένθος.
 • Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που τα φροντίζουν να αναπτύξουν υπεύθυνη συμπεριφορά.
 • Προσφέρουν μια σύνδεση με τη φύση.
 • Μπορούν να διδάξουν σεβασμό σε άλλα έμβια πράγματα.

ʼλλες σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες που ικανοποιούνται από τα κατοικίδια περιλαμβάνουν:

 • Σωματική δραστηριότητα
 • Παρηγορητική επαφή
 • Αγάπη, αφοσίωση και τρυφερότητα
 • Εμπειρία με την απώλεια, αν το κατοικίδιο χαθεί ή πεθάνει.

Σχεδόν τα περισσότερα παιδιά φέρονται ευγενικά και κατάλληλα στα κατοικίδιά τους. Κάποια παιδιά μπορεί να είναι υπερβολικά απότομα ή ακόμη και να τα κακοποιούν. Αν τέτοια συμπεριφορά επιμένει, μπορεί να είναι σημάδι σημαντικών συναισθηματικών προβλημάτων. Κάθε παιδί που κακοποιεί, βασανίζει ή σκοτώνει ζώα πρέπει να παραπέμπεται σε έναν παιδοψυχίατρο για μια ενδελεχή αξιολόγηση.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Pets-And-Children-075.aspx