Τι να Διδάξετε στα Παιδιά για τους Αγνώστους

Τα παιδιά βλέπουν άγνωστους ανθρώπους κάθε μέρα στα μαγαζιά, στο πάρκο και στη γειτονιά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγνώστους είναι συμπαθητικοί, «φυσιολογικοί» άνθρωποι, όμως κάποιοι μπορεί να μην είναι. Οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από επικίνδυνους αγνώστους διδάσκοντάς τα σχετικά με αυτούς και τις ύποπτες συμπεριφορές καθώς και λαμβάνοντας οι ίδιοι κάποια προστατευτικά μέτρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκλημάτων των ΗΠΑ (NationalCrime Prevention Council) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στους αγνώστους που τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν κι εκείνους τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται.

Ποιος είναι άγνωστος;

ʼγνωστος είναι οποιοσδήποτε που η οικογένειά σας δε γνωρίζει καλά. Είναι σύνηθες για τα παιδιά να νομίζουν πως ένας «κακός άγνωστος» δείχνει τρομακτικός, όπως οι κακοί στα καρτούν. Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για τους αγνώστους, εξηγείστε ότι κανείς δεν μπορεί να διακρίνει αν οι άγνωστοι είναι καλοί ή όχι απλώς κοιτώντας τους και πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κοντά σε όλους τους αγνώστους. Μάλιστα, οι όμορφοι άγνωστοι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους λιγότερο όμορφους.

Ωστόσο μην παρουσιάσετε όλους τους αγνώστους ως κακούς. Αν τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια (σε περίπτωση που έχουν χαθεί, εκφοβίζονται από κάποιον ή ακολουθούνται από έναν άγνωστο) είναι συνήθως ασφαλές να ζητήσουν βοήθεια από έναν άγνωστο. Δείξτε στα παιδιά σας ποιους αγνώστους μπορούν να εμπιστεύονται.

Ποιοι είναι οι ασφαλείς άγνωστοι;

Ασφαλείς άγνωστοι είναι άτομα από τα οποία μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Αστυνομικοί και πυροσβέστες είναι δυο παραδείγματα πολύ αναγνωρίσιμων ασφαλών αγνώστων. Δάσκαλοι, διευθυντές και βιβλιοθηκάριοι είναι επίσης ενήλικες που τα παιδία μπορούν να εμπιστευθούν και είναι εύκολο να τους αναγνωρίσει κανείς, όταν είναι στο χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, τονίστε τους πως είναι προτιμότερο, όποτε είναι δυνατόν, να πηγαίνουν σε ένα δημόσιο χώρο για να ζητήσουν βοήθεια.

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν ασφαλείς αγνώστους κατονομάζοντάς τους όταν είστε έξω μαζί τους. Επίσης δείξτε στα παιδιά σας μέρη όπου μπορούν να πάνε αν χρειάζονται βοήθεια, όπως μαγαζιά της γειτονιάς και σπίτια φίλων.

Αναγνώριση και διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων

Ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος που μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους είναι να τα διδάξουν προσέχουν για πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό θα τα βοηθήσει όταν αντιμετωπίζουν αγνώστους καθώς και γνωστούς ενήλικες που μπορεί να μην έχουν καλές προθέσεις. Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια ύποπτης συμπεριφοράς, όπως όταν ένας ενήλικας τους ζητά να παρακούσουν τους γονείς τους ή να κάνουν κάτι χωρίς να ζητήσουν άδεια, τους ζητά να κρατήσουν ένα μυστικό, ζητά βοήθεια από τα παιδιά ή τα κάνει να αισθάνονται άβολα με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης πείτε στα παιδιά σας ότι ένας ενήλικας σπάνια ζητάει από ένα παιδί να τον βοηθήσει κι, αν αυτό συμβεί, το παιδί πρέπει να βρει αμέσως έναν έμπιστο ενήλικα να του πει τι έγινε.

Πρέπει επίσης να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται επικίνδυνες καταστάσεις. Αν βρεθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, τα παιδιά πρέπει να πουν «Όχι!», να τρέξουν μακριά, να φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν και να πουν αμέσως σε έναν έμπιστο ενήλικα τι συνέβη. Τονίστε ότι είναι εντάξει για ένα παιδί να πει όχι σε έναν ενήλικα σε μια επικίνδυνη περίσταση και να φωνάξουν για να κρατήσουν τον εαυτό τους ασφαλή, ακόμη κι αν είναι σε κλειστό χώρο. Είναι καλό να εξασκηθείτε, ώστε τα παιδιά σας να αισθάνονται σιγουριά ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε διάφορες περιστάσεις. Κάποια πιθανά σενάρια είναι τα εξής:

 • Ένας ελκυστικός άγνωστος πλησιάζει το παιδί στο πάρκο και του ζητάει βοήθεια να βρουν το σκύλο του που χάθηκε.
 • Μια γυναίκα που μένει στη γειτονιά σας, αλλά που το παιδί σας δεν της έχει μιλήσει ποτέ, το προσκαλεί στο σπίτι της για ένα σνακ.
 • Ένας άγνωστος ρωτά το παιδί αν θέλει να το πάει σπίτι με το αυτοκίνητό του.
 • Το παιδί σας νομίζει ότι κάποιος το ακολουθεί.
 • Ένας ενήλικα που το παιδί σας γνωρίζει λέει ή ενεργεί με τρόπο που κάνει το παιδί να αισθάνεται άσχημα ή άβολα.
 • Ενώ το παιδί σας επιστρέφει στο σπίτι μετά από μια επίσκεψη, ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του και ένας άγνωστος το ρωτάει για κατευθύνσεις.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι γονείς

Πέρα από το να μάθετε στα παιδιά σας πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις και αγνώστους, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς, για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να παραμείνουν ασφαλή και να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις.

 • Να γνωρίζετε πάντοτε πού είναι το παιδί σας. Θέστε σαν κανόνα στα παιδιά σας ότι πρέπει να ζητάνε την άδειά σας ή να σας ενημερώνουν πριν πάνε οπουδήποτε. Δώστε τους το τηλέφωνό σας στη δουλειά και το κινητό σας, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν μαζί σας.
 • Κατονομάστε τους τα ασφαλή μέρη. Δείξτε στα παιδιά ασφαλή μέρη για να παίζουν, ασφαλείς διαβάσεις και δρόμους και ασφαλή μέρη όπου μπορούν να πάνε αν προκύψει πρόβλημα.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους.Εξηγήστε τους ότι, αν ποτέ νιώσουν άβολα ή φοβηθούν, τότε θα πρέπει να φύγουν μακριά όσο πιο γρήγορα μπορούν και να ενημερώσουν έναν ενήλικα. Εξηγείστε τους πως, κάποιες φορές, οι ενήλικες που γνωρίζουν μπορεί να τα κάνουν να νιώσουν άβολα και ακόμη και σε αυτήν την περίσταση πρέπει να φύγουν γρήγορα μακριά και να πουν σε έναν άλλον ενήλικα τι συμβαίνει. Καθησυχάστε τα παιδιά σας ότι θα τα βοηθήσετε όποτε το χρειαστούν.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να είναι κατηγορηματικά.Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να λένε όχι σε έναν ενήλικα και να τρέξουν μακριά από ενήλικες σε επικίνδυνες καταστάσεις.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει με άλλα παιδιά. Υπάρχει ασφάλεια στις μεγάλες ομάδες.

 

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.ncpc.org/topics/violent-crime-and-personal-safety/strangers