Η Λαβή του Μολυβιού

Η σωστή λαβή του μολυβιού είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διαδικασία της γραφής, καθώς επηρεάζει την ποιότητα των γραμμάτων, την ομοιομορφία τους, τη θέση τους πάνω στη γραμμή αλλά και την καταπόνηση του χεριού του μαθητή. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Derbyshire παρουσιάζει την ανάπτυξη των λαβών που βοηθούν στη γραφή.

Δαγκάνα καβουριού

Γνωστή ως και λαβή Pincer, συνήθως αναπτύσσεται περίπου κατά το 12ο μήνα του μωρού και κατακτιέται καθώς το μωρό μπορεί να κρατά αντικείμενα ανάμεσα στον αντίχειρα και οποιοδήποτε άλλο δάκτυλο. Αυτή η δεξιότητα είναι σημαντική για να σηκώνει μικρά αντικείμενα. Κάποια παιδιά έχουν περιορισμένο έλεγχο, επειδή φέρνουν τον αντίχειρα στο πλάι των άλλων δακτύλων κι όχι στο αντίστοιχο ακροδάχτυλο.

  • Το παιδί σας πρέπει να σχηματίζει κυκλάκια με κάθε δάχτυλο ξεχωριστά. Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να κρατά τα ακροδάχτυλα ενός δακτύλου και του αντίχειρα μαζί, ώστε να σχηματίζουν κύκλο.
  • Έπειτα, κρατώντας τα ακροδάχτυλα κολλημένα, πρέπει να πιέσει το δάκτυλο και τον αντίχειρα όσο πιο ίσα μπορεί. Αυτή η κίνηση ώθησης / έλξης είναι μια δεξιότητα που απαιτείται για δραστηριότητες όπως το κούμπωμα και το ξεκούμπωμα κουμπιών.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να πλάσει μια μπάλα από πλαστελίνη ανάμεσα στον αντίχειρα και το δάχτυλό του, ώστε να φτιάξει μάτια για τις φιγούρες που φτιάχνει με πλαστελίνη.
  • Αν στο παιδί σας αρέσουν οι σταφίδες ή τα μικρά ζαχαρωτά, ενθαρρύνετέ το να τα σηκώνει ένα ένα με τον αντίχειρα και το δάχτυλό του. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να τα ζουλήξει ανάμεσα στα δάχτυλά του.
  • Όταν δίνετε ένα μικρό αντικείμενο στο παιδί σας, δώστε το από τη μεριά του δείκτη του, ώστε όταν το πιάσει να αποκλείονται τα υπόλοιπα δάχτυλα.

Τριποδική λαβή

Η τριποδική λαβή συνήθως εμφανίζεται περίπου στο 3ο ή 4ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Χρησιμοποιεί τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάχτυλο. Είναι η πιο λειτουργική λαβή για την απόκτηση καλών δεξιοτήτων χειρισμού του μολυβιού και είναι απαραίτητη για το κούμπωμα ρούχων κλπ.

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια καλή τριποδική λαβή και να πιάνει σωστά το μολύβι είναι μια από τις μεγαλύτερες χάρες που μπορείτε να του κάνετε. Η σωστή τριποδική λαβή στο μολύβι επιτρέπει στο χέρι το μέγιστο εύρος κινήσεων, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες χειρισμού μολυβιού και να αυξήσει την άνεση στην κίνηση του χεριού του.

Για να διδάξετε στο παιδί σας να κρατά το μολύβι:

  • Τοποθετήστε το μολύβι πάνω στο τραπέζι με τη μύτη του προς εσάς.
  • Πιάστε το μολύβι μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη από τη μεριά της μύτης απ’ όπου θέλετε να το πιάσετε.
  • Σηκώστε το μολύβι και αφήστε το να κατέβει ως στην καμπύλη ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, κρατώντας το γερά με τον αντίχειρα και το δείκτη.
  • Τοποθετήστε το μεσαίο δάχτυλο κάτω από το μολύβι, ώστε να παραμένει γερά εκεί, έτοιμο για ζωγραφική.

Ζητήστε από το παιδί σας να κρατήσει ένα αντικείμενο, π.χ. ένα μολύβι, με όλο το χέρι του ή όλα τα δάχτυλα. Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιήσει την τριποδική λαβή, ζητώντας του να κρατήσει τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο μέσα στην παλάμη του, ενώ τα άλλα δάχτυλα κάνουν τη δουλειά.

Αν το παιδί σας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, ζητήστε του να εξασκηθεί κρατώντας μια γόμα ή ένα μικρό παιχνίδι, μικρότερο από 2cm x 1cm, με τα ακροδάχτυλα του δείκτη και του αντίχειρα και μετά να προσπαθήσει να τεντώσει τα υπόλοιπα. Συνεχίστε την εξάσκηση μέχρι το παιδί να κατακτήσει τις δεξιότητες αυτές!

 

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ:

http://www.derbyshirehealthcareft.nhs.uk/services/childrens-services/childrens-paediatric-and-physiotherapy-therapy/hand-skills/developing-finger-grips/