Γλωσσική Ανάπτυξη στα Βρέφη

Οι πρώτοι μήνες του μωρού είναι ξεχωριστής σημασίας για τη γλωσσική του ανάπτυξη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα αναπτυξιακά στάδια και να βοηθάμε το μωρό να κατακτήσει όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προαναφερθέντα στάδια, τα οποία είναι:

Γέννηση ως 2 μηνών

Πρόκειται για το στάδιο της φωνοποίησης κατά το οποίο το μωρό, μέσω διαφοροποιημένου κλάματος, επικοινωνεί τις διαφορετικές του ανάγκες και βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν το μωρό τους. Επίσης, αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας.

2 ως 3 μηνών

Στο στάδιο του «αγκού» μπορούμε να παρατηρήσουμε αν είναι εντάξει η ακοή του μωρού. Ενώ το βρέφος είναι γεννημένο με την ικανότητα να προφέρει τους ήχους όλων των γλωσσών, στο στάδιο αυτό αρχίζει να αναγνωρίζει τους ήχους της δικής του γλώσσας.

4 ως 6 μηνών

Είναι το στάδιο της επέκτασης, κατά το οποίο το βρέφος  βαβίζει με περισσότερους ήχους, δίνοντας φωνή στον ενθουσιασμό του και τη δυσαρέσκειά του. Παρακολουθεί συζητήσεις και τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο.

7 ως 10 μηνών

Στο στάδιο αυτό, ακούμε το βάβισμα του μωρού να έχει βραχείες και μακρές ομάδες ήχων, ενώ παράλληλα το μωρό χρησιμοποιεί χειρονομίες και μιμείται ήχους. Από το στάδιο αυτό κι έπειτα, το μωρό διασκεδάζει με παιχνίδια όπως το «κου κου», τα οποία διδάσκουν το ρυθμό της συζήτησης. Επίσης ανταποκρίνεται σε απλά αιτήματα και αναγνωρίζει τα ονόματα συγκεκριμένων αντικειμένων.

11 ως 12 μηνών

Το στάδιο του ποικιλόχρωμου βαβίσματος είναι το τελικό στάδιο γλωσσικής ανάπτυξης του μωρού πριν τις πρώτες λέξεις του, κατά το οποίο το βάβισμα του μωρού έχει το ρυθμό και το μοτίβο της ομιλίας.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο «Developmental Milestones: Baby Talk from First Sounds to First Words» εδώ

https://youtu.be/a7WAfwKi88Q