Σχολική ʼΑρνηση

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το σχολείο για μια ποικιλία από λόγους, από τη μελαγχολία μετά τις διακοπές στο άγχος των εξετάσεων, καθώς και από τα πειράγματα των συνομηλίκων ως την πίεση στον ακαδημαϊκό τομέα. Όταν οι δυσκολίες αυτές είναι παροδικές, έχοντας ως αποτέλεσμα μικρά παράπονα και πότε πότε μια μέρα εκτός σχολείου, οι περισσότερες οικογένειες μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς παρέμβαση. Όμως, κάποια παιδιά και έφηβοι νιώθουν σε πιο τακτική βάση ότι δίνουν μάχη για να παρακολουθήσουν το σχολείο. Αυτοί συχνά αρνούνται ή προσπαθούν να αρνηθούν να πάνε στο σχολείο για τέσσερις διαφορετικούς λόγους:

1.  Να ξεφύγουν από σχολικές καταστάσεις που προκαλούν δυσφορία (π.χ. κάποιο συγκεκριμένο μάθημα ή κάποιον καθηγητή).

2.  Να ξεφύγουν από δυσάρεστες κοινωνικές καταστάσεις (π.χ. συνεργασία με συμμαθητές, ομιλία μπροστά στην τάξη ή τη συμμετοχή σε συνελεύσεις).

3.   Να αποσπάσουν την προσοχή άλλων (π.χ. να περάσουν χρόνο με κάποιο γονέα).

4.  Να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εκτός σχολείου (π.χ. να περάσουν χρόνο με φίλους, να πάνε βόλτα ή να μείνουν μόνοι στο σπίτι, να κοιμηθούν, να δουν τηλεόραση, κλπ).

Κάποιες οικογένειες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν το λόγο που προκαλεί δυσφορία στο παιδί. Για άλλες όμως η άρνηση του παιδιού τους να πάει σχολείο μπορεί να είναι ασαφής, αμφίσημη, ακόμη και συγκεχυμένη. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κάποιο συγκεκριμένο φόβο ή ανησυχία, ενώ άλλα παιδιά παρουσιάζουν ασαφείς ή ανόητους λόγους. Κάποια άλλα παιδιά φαίνεται να εμπίπτουν στις περισσότερες ή και σε όλες από τις παραπάνω κατηγορίες. Ανεξάρτητα από τους λόγους που συμβαίνει, η σχολική άρνηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ή να περιορίσει τη ζωή των παιδιών ή των εφήβων, καθώς μπορούν να μείνουν πίσω στη σχολική ύλη, να απομονωθούν από τους συμμαθητές τους, να χάσουν ευκαιρίες να μάθουν νέα πράγματα και να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κάποιοι άλλοι έφηβοι μπορεί να επιδείξουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως χρήση ναρκωτικών ή κατανάλωση αλκοόλ.

Πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα του να σιγουρευτούμε πως το παιδί δεν αρνείται να πάει στο σχολείο εξαιτίας κάποιου ιατρικού λόγου που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο ή εξαιτίας σχολικού εκφοβισμού ή κάποιου άλλου υπαρκτού λόγου. Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο ή το σχολείο, για να λάβετε επιπλέον πληροφορίες.

Κάποια δεδομένα για τη σχολική άρνηση είναι τα ακόλουθα:

  • Περισσότεροι από το 25% των παιδιών και των εφήβων θα επιδείξει κάποιο βαθμό σχολικής άρνησης κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων, είτε αυτό είναι παράπονα και απειλές για να αποφύγει το σχολείο, είτε απουσίες μηνών ή και ετών από το σχολείο.
  • Ο φόβος ή η ειδική φοβία για κάτι στο σχολείο αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό των παιδιών που αρνούνται να πάνε σχολείο.
  • Η σχολική άρνηση παρουσιάζει έξαρση σε αρκετά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων της έναρξης του Νηπιαγωγείου, μεταξύ των ετών 7-9 και πάλι κατά την έναρξη του Γυμνασίου και του Λυκείου.
  • Τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν σχολική άρνηση.

Η σχολική άρνηση μπορεί να εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Οι πιο συνήθεις είναι οι παρακάτω:

  • Σκέψεις, όπως «Δεν είναι δίκαιο να πηγαίνω σχολείο. Θέλω να μείνω σπίτι με τη μαμά και το μωρό», «τα άλλα παιδιά γελάνε μαζί μου», «τι θα γίνει αν δεν μπορώ να βρω την τάξη μου;»
  • Σωματικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα, συχνοουρία ή/και διάρροια, πονοκέφαλοι, ταχυπαλμία, τρέμουλο, λαχάνιασμα, στομαχόπονοι, εμετοί.
  • Συναισθήματα, όπως θυμός, ανησυχία, φόβος, ντροπή, μοναξιά, λύπη.
  • Συμπεριφορές, όπως προσκόλληση στο γονέα, παράπονα, κλάμα, συχνά τηλεφωνήματα προς το γονέα, ψέματα, κοπάνες, δυσκολία στη συγκέντρωση, απομόνωση.

 Οι προαναφερθείσες συμπεριφορές έχουν σημαντική επίδραση σε διάφορους τομείς της ζωής του παιδιού αλλά και της οικογένειάς του. Ενδεικτικά αναφέρονται:

·       Χαμηλοί βαθμοί

·       Απουσίες από το σχολείο

·       Ένταση στην οικογένεια

·       Προστριβές στο γάμο των γονέων

·       Ασυμφωνία μεταξύ των αδερφών

·       Απόρριψη από τους συμμαθητές

·       Ταραγμένος ύπνος

·       Περιορισμένες προοπτικές εργασίας ή καριέρας

 

 Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://www.anxietybc.com/educators/school-refusal