Συμβουλές για τη διαχείριση της ΔΕΠΥ στα παιδιά

Δυσκολεύεται το παιδί σας να συγκεντρωθεί σε μια δραστηριότητα ή να επιδεικνύει παρορμητική συμπεριφορά; Όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά και προκαλούν συνεχή προβλήματα σε περισσότερους από έναν τομείς της ζωής του παιδιού σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι νευροσυμπεριφορικής διαταραχής, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ είναι μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά και συχνά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Η ΔΕΠΥ περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επίμονων προβλημάτων, όπως δυσκολία διατήρησης της προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, σχολικό άγχος, προβληματικές σχέσεις και κακές σχολικές επιδόσεις. Τα συμπτώματα μερικές φορές μειώνονται με την ηλικία. Μερικοί άνθρωποι δεν ξεπερνούν ποτέ εντελώς τα συμπτώματα ΔΕΠΥ. Ωστόσο, μπορούν να μάθουν στρατηγικές για να είναι επιτυχημένοι.

Υποτύποι ΔΕΠΥ
  • ΔΕΠΥ με Απροσεξία: Παλαιότερα αναφερόμενα ως ΔΕΠ, τα άτομα με ΔΕΠΥ με Απροσεξία εμφανίζουν συμπτώματα απροσεξίας, αλλά δεν έχουν συμπτώματα υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας.
  • Υπερκινητική/Παρορμητική ΔΕΠΥ: Αυτός ο υποτύπος ΔΕΠΥ εμφανίζει συμπτώματα παρορμητικότητας ή υπερκινητικότητας, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα απροσεξίας.
  • Συνδυαστική ΔΕΠΥ: Τα άτομα με συνδυαστική ΔΕΠΥ εμφανίζουν συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας. Αυτός είναι ο πιο κοινός υποτύπος ΔΕΠΥ.
Διαφοροποίηση φύλου με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται συχνότερα σε αγόρια παρά σε κορίτσια, αλλά η έρευνα για τη ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή υποδηλώνει σχεδόν ίση ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ένα χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης μεταξύ των κοριτσιών στην παιδική ηλικία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να έχουν τη μορφή ΔΕΠΥ χωρίς απροσεξία και λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα.
Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βιώνουν ΔΕΠΥ στην παιδική ηλικία συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα ως ενήλικες. Μερικοί ενήλικες αναγνωρίζουν τη ΔΕΠΥ τους μόνο αφού διαγνωστεί ένα παιδί τους και αρχίζουν να βλέπουν παρόμοια συμπεριφορά στον εαυτό τους. Μερικοί ενήλικες αναζητούν θεραπεία επειδή η ζωή τους ξεφεύγει από τον έλεγχο, είτε στα οικονομικά, στην εργασία ή στο σπίτι.

Θεραπεία για τη ΔΕΠΥ

Ενώ η θεραπεία δεν εξαλείφει τη ΔΕΠΥ, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και παρεμβάσεις συμπεριφοράς. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Είναι επίσης απαραίτητη η συνεργασία με έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στη ΔΕΠΥ με σκοπό την εκμάθηση μηχανισμών αντιμετώπισης (πέρα από τα φάρμακα) που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές της ΔΕΠΥ. Ένας θεραπευτής μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και να δώσει εργαλεία για την ενδυνάμωση ατόμων με ΔΕΠΥ χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις στη συμπεριφορά, την ψυχολογία, την κοινωνικότητα, την εκπαίδευση και στον τρόπο ζωής.

Στρατηγικές συμπεριφοράς για τη διαχείριση της ΔΕΠΥ

Ακολουθούν πέντε στρατηγικές συμπεριφοράς που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη ΔΕΠΥ του παιδιού σας:

1. Δώστε έπαινο και ανταμοιβές όταν ακολουθούνται οι κανόνες.
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δέχονται και αναμένουν κριτική περισσότερο από άλλα παιδιά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή τους. Κάποιες μέρες, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε κάποια καλή συμπεριφορά, αλλά θα πρέπει να επαινείτε την καλή συμπεριφορά τουλάχιστον πέντε φορές πιο συχνά από ό,τι επικρίνετε την κακή συμπεριφορά.

2. Δώστε πρακτικές οδηγίες ή εντολές.
Κάντε βλεμματική επαφή ή αγγίξτε απαλά το χέρι ή τον ώμο του παιδιού σας για να τραβήξετε την προσοχή του. Δώστε σύντομα, απλά βήματα και σύντομες εντολές που φτάνουν στο θέμα αντί για πολλαπλές οδηγίες ή φλύαρες δηλώσεις και ερωτήσεις.

3. Καθιερώστε υγιεινές συνήθειες.
Εάν το παιδί σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ, βεβαιωθείτε ότι τη λαμβάνει σύμφωνα με τις οδηγίες. Επικοινωνήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας, εάν προκύψουν προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά, τρώει μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από τρία γεύματα, ένα σνακ και επαρκή υγρά καθημερινά και έχει μια διέξοδο για κάποια μορφή καθημερινής άσκησης. Αυτές οι υγιεινές συνήθειες θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ.

4. Αναπτύξτε ρουτίνες γύρω από τις εργασίες για το σπίτι και τις δουλειές του σπιτιού.
Συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε μια λίστα ελέγχου με το τι πρέπει να γίνεται καθημερινά, ώστε να ανατρέχει το παιδί σας σε αυτή, συμπεριλαμβανομένων εργασιών όπως οι δουλειές του σπιτιού, η προετοιμασία για τον ύπνο και η προετοιμασία για το σχολείο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί έναν ημερήσιο πλάνο, ώστε να γνωρίζει όλες τις εργασίες για το σπίτι. Ορίστε μια καθορισμένη ώρα και τοποθεσία για την εργασία και χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να υπενθυμίζετε στο παιδί σας να σας δείχνει πώς πηγαίνει η εργασία δύο έως τέσσερις φορές την ώρα. Λάβετε υπόψη τα διαλείμματα εάν το παιδί σας τα χρειάζεται, όπως η κίνηση μεταξύ των εργασιών.

5. Βοηθήστε το παιδί σας να χτίσει σχέσεις, να αναπτύξει ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες και να διατηρήσει φιλίες.
Να είστε ένα καλό πρότυπο για τη συμπεριφορά που θέλετε να επιδεικνύει το παιδί σας. Υπολογίστε να περάσετε λίγο ξεχωριστό χρόνο με το παιδί σας τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς να χρειάζεται μια οθόνη για να διατηρήσετε μια σταθερή σχέση γονέα παιδιού. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τουλάχιστον μία στενή φιλία. Με τα μικρότερα παιδιά, οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν και να φιλοξενήσουν παιχνίδια ή να συμπεριλάβουν τα παιδιά σε δραστηριότητες με παιδιά της ίδιας ηλικίας.



Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/5-tips-to-manage-adhd-in-children