Όταν η μουσική που ακούνε τα παιδιά είναι προσβλητική

Η μουσική που ακούνε οι έφηβοι σήμερα έχει γίνει πιο δυνατή, λιγότερο ελκυστική και πιο χυδαία από όταν ήμασταν παιδιά. Φυσικά, αυτό ακριβώς έλεγαν οι γονείς μας και μάλλον οι γονείς τους πριν από αυτούς.
Η δημοφιλής μουσική είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους κάθε νέα γενιά αυτοπροσδιορίζεται. Χρησιμεύει ως ένας τρόπος για τη νεολαία να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες γενιές, ειδικά από εκείνη των γονέων. Καθώς οι έφηβοι εξερευνούν νέες ταυτότητες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ενήλικη περσόνα, μερικές φορές βρίσκουν τη μουσική ομάδων που παρεκκλίνουν ή που διαφέρουν από τη δική τους ιδιαίτερα ελκυστική. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για τη μουσική των death metal συγκροτημάτων ή των αστικών ράπερ gansta να ξεπηδούν από τα ακουστικά της μεσαίας τάξης νεολαίας των προαστίων.
Συνεπώς, τι επιλογές έχει ένας γονέας αν βρίσκει τη μουσική του εφήβου του ακατάλληλη ή προσβλητική;
  • Αγνοήστε τη. Σε πολλές περιπτώσεις, ο απλούστερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα μουσικά γούστα ενός εφήβου είναι να τον βάζετε να κλείσει την πόρτα, να χαμηλώσει την ένταση ή να συνδέσει τα ακουστικά του.
  • Περιορίστε την. Εάν ο έφηβός σας είναι μικρός ή ανώριμος ή η μουσική είναι ιδιαίτερα προσβλητική, έχετε την εξουσία να απαγορεύσετε στο παιδί σας να την ακούει. Έχετε όμως κατά νου, ωστόσο, ότι με το να την απαγορεύσετε, μπορεί να την κάνετε πιο ελκυστική (και μπορεί απλώς να βρει τρόπους να την ακούσει εν τη απουσία σας). Εάν ακολουθήσετε αυτήν την προσέγγιση, είναι σημαντικό να εξηγήσετε ήρεμα το σκεπτικό πίσω από τη θέση σας. Για παράδειγμα, τι είναι αυτό που θεωρείτε προσβλητικό; Γιατί πιστεύετε ότι είναι δυνητικά επιβλαβές για τον έφηβό σας να το ακούσει; Όσο καλύτερα μπορείτε να εξηγήσετε την άποψή σας, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είστε στην επικοινωνία της θέσης σας, θα κάνετε τον έφηβό σας να υπακούσει στο αίτημά σας και θα βοηθήσετε τον έφηβο να αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα αξιών του.
  • Χρησιμοποιήστε το ως διδακτική ευκαιρία. Μια ανοιχτή συζήτηση για τη μουσική (προσβλητική ή μη) μπορεί να δώσει την ευκαιρία να μάθετε τι έχει στο μυαλό του ο έφηβός σας. Εάν θεωρείτε ότι η μουσική είναι ιδιαίτερα ακατάλληλη ή πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι σημαίνουν οι στίχοι ή με ποιον τρόπο είναι προσβλητικοί, τότε αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστείτε τις αξίες σας και να βοηθήσετε τον έφηβό σας να ξεκαθαρίσει και να αναπτύξει τις δικές του. Για παράδειγμα, μπορείτε να τον ρωτήσετε γιατί του αρέσει να ακούει αυτό το είδος μουσικής. Ρωτήστε τον έφηβό σας για το τι σημαίνουν οι στίχοι και αν συμφωνεί μαζί τους. Εάν δεν καταλαβαίνει πραγματικά τη σημασία τους, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε κάποια εξήγηση. Από την άλλη πλευρά, αν καταλαβαίνει, αλλά εσείς δεν συμφωνείτε, τότε εξηγήστε πώς τα μηνύματα στη μουσική σας κάνουν να νιώθετε ή πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υποτιμούν τους άλλους. Δείτε αν μπορείτε να τον κάνετε να δει τη μουσική μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου.
  • Ζητήστε βοήθεια. Μερικοί έφηβοι που είναι καταθλιπτικοί, αποξενωμένοι, ασυνήθιστα επιθετικοί ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα μπορεί να έλκονται από μουσική που είναι σκοτεινή, αποκλίνουσα, βίαιη ή υπερβολικά σεξουαλική. Εάν αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή στα μουσικά τους γούστα ή αντανακλά άλλα σημάδια αγωνίας ή ασυνήθιστη συμπεριφορά, τότε μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Παρόλο που, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι η μουσική που προκαλεί το πρόβλημα, (αντίθετα, το πρόβλημα κάνει τη μουσική ελκυστική), μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για το παιδί σας.
Τα ζητήματα που εγείρονται στους μουσικούς στίχους, αν και μερικές φορές είναι προσβλητικά, είναι συχνά μια αντανάκλαση αυτού που έχουν στο μυαλό τους οι έφηβοι. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι έφηβοι δίνουν λίγη προσοχή στους στίχους και πολύ λιγότερο τους χρησιμοποιούν ως οδηγό για τη συμπεριφορά τους. Και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η μουσική προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα ή οδηγεί σε αποκλίνουσα συμπεριφορά. Για τους περισσότερους εφήβους, η ακρόαση μουσικής είναι απλώς ένας τρόπος να χαλαρώσουν, να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με φίλους, να επιδοθούν σε φαντασιώσεις και να αναπτύξουν ανεξάρτητες προτιμήσεις (και να ενοχλήσουν τους γονείς τους!).

Πηγή: https://parenthetical.wisc.edu/2014/07/21/what-should-you-do-when-you-find-your-teens-music-offensive/