- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κατανοεί τις γραπτές οδηγίες σε μια εργασία. Ζητήστε του να σας πει με δικά του λόγια το περιεχόμενο των οδηγιών και ξεκαθαρίστε ό,τι δεν έχει καταλάβει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΒοηθήστε στην Ενδυνάμωση του Παιδιού σας
Το πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση των παιδιών είναι η εκπαίδευσή τους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους, την αυτοαξία τους και τη θέση τους ως νεαροί πολίτες. Κάποιοι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα από μικρή ηλικία είναι οι ακόλουθοι:
1. Ενημερώστε τα παιδιά ότι η φωνή τους έχει σημασία.
Τα παιδιά αξίζουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε καθημερινή βάση δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν επιλογές (π.χ. τι να φορέσουν, ποιο σνακ να πάρουν μαζί τους στο σχολείο κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζετε τα παιδιά να είναι «υπεύθυνα», αλλά σημαίνει ότι τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη ζωή τους. Είναι επίσης υγιές να ζητάτε τη γνώμη και τις απόψεις των παιδιών σας για διάφορα θέματα ως μέρος των τακτικών συνομιλιών σας.
2. Διδάξτε τα παιδιά για τα προσωπικά τους όρια.
Ένας τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να ενδυναμωθούν είναι να ξεκινήσετε με τον έναν τομέα όπου θα πρέπει να έχουν πλήρη αυτονομία: το σώμα τους. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν από μικρή ηλικία ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους βλάψει σωματικά ή να τους κακοποιήσει. Πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν προσωπικά όρια που κανείς δεν επιτρέπεται να περάσει και ότι έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται. Για να βοηθήσουν στην προάσπιση αυτού του δικαιώματος, οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να αποφεύγουν να εξαναγκάζουν τα παιδιά να δείχνουν στοργή (δηλαδή αγκαλιές και φιλιά) στους άλλους, εάν δεν είναι έτοιμα ή πρόθυμα να το κάνουν. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο σε αυτό τον τομέα.
3. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας.
Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και να επεξεργάζονται καλά τα συναισθήματα. Γι? αυτό η επεξεργασία των συναισθημάτων σας με υγιείς τρόπους αντί να τα κρύβετε είναι μια ισχυρή μέθοδος διδασκαλίας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν τους γονείς τους και όταν είναι χαρούμενοι και όταν είναι λυπημένοι. Η απόκρυψη των συναισθημάτων αυτών το μόνο που θα τους διδάξει είναι να κάνουν το ίδιο. Αυτό ισχύει και για τη σύγκρουση. Η επίλυση των συγκρούσεων που έχουν μπροστά τους θα τα βοηθήσει πολύ να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, αντί να συσσωρεύουν τον θυμό τους ή να ξεσπούν με ανθυγιεινούς τρόπους.
4. Πείτε στα παιδιά ότι είναι αποδεκτό να κρίνουν τα ίδια την ασφάλειά τους.
Ένας άλλος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενδυναμωθούν είναι να τους δώσετε την ικανότητα να κρίνουν τις εμπειρίες και το περιβάλλον τους. Εκπαιδεύοντας το παιδί σας να δκιακρίνει τους «ασφαλείς» ανθρώπους και καταστάσεις θα το βοηθήσει να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να ζήσει στον κόσμο. Υπάρχουν στιγμές που ένα παιδί δεν αισθάνεται ασφαλές και είναι σημαντικό να μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να είναι σε εγρήγορση και να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους. Η σωστή κρίση για θέματα ασφάλειας, μαζί με τα προσωπικά όρια, θα βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή όταν αλληλεπιδρούν με άλλους.
5. Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τις προκλήσεις τους.
Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αναγνωρίσουν πότε χρειάζονται βοήθεια ή στήριξη θα τα ενδυναμώσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μην ντρέπονται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό τα βοηθά επίσης να αισθάνονται πιο άνετα κάνοντας κάτι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τις συγκεκριμένες προκλήσεις τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αισθάνονται ότι κάτι δεν μπορεί να διορθωθεί στη ζωή τους, εάν οι γονείς αρνούνται να μιλήσουν για αυτό. Είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά τους πόρους που χρειάζονται για να τα ενδυναμώσουμε και να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο τέτοιων προκλήσεων.
6. Ενθαρρύνετε τις καθημερινές ρουτίνες.
Η λέξη «ρουτίνα» θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από ό,τι λαμβάνει τώρα. Ενώ κάποιοι τύποι ανθρώπων μπορεί να υποστηρίζουν ότι οι ρουτίνες είναι ανιαρές, στην πραγματικότητα αυτές μπορεί να είναι πολύτιμες με πολλούς τρόπους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ενδυναμωμένα. Οι ρουτίνες παρέχουν τη δομή που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες ζωής και δημιουργούν χώρο στα παιδιά να τις αποκτήσουν. Οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να οργανώσουν και να προγραμματίσουν. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες οδούς μάθησης και κατορθωμάτων.
7. Διδάξτε τα παιδιά να έχουν μεγάλα όνειρα.
Όταν τα παιδιά σας έρχονται σε εσάς με μεγάλες ιδέες, είναι σημαντικό να τα αφήσετε να ονειρεύονται και να μην βιαστείτε να απορρίψετε τις σκέψεις τους. Τα παιδιά που αισθάνονται ότι οι γονείς τους πιστεύουν σε αυτά είναι πιο πιθανό να πιστέψουν στον εαυτό τους και να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Όταν είναι ασφαλές να το κάνετε, επιτρέψτε στα παιδιά σας να ρισκάρουν και να βιώσουν πράγματα και μόνα τους. Τα παιδιά θα επιτύχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα όταν καταλάβουν τις δυνατότητες που βλέπετε σε αυτά.
Η ενδυνάμωση των παιδιών έχει σημασία.
Τα παιδιά και οι νέοι είναι ηγέτες σήμερα και θα είναι οι ηγέτες του αύριο. Είναι σημαντικό οι ενήλικες που νοιάζονται στη ζωή τους να τους βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα. Η ενδυνάμωση των παιδιών σήμερα βοηθά στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Πηγή:
https://childrenfirstcanada.