- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Βοηθήστε το παιδί σας να οργανωθεί: Καθορίστε ένα ημερήσιο πλάνο μελέτης και ελεύθερου χρόνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΔιαχείριση συγκρούσεων
Κάποια σύγκρουση με προεφήβους και εφήβους είναι φυσική και υγιής. Η σύγκρουση συμβαίνει επειδή το παιδί σας γίνεται ένα ανεξάρτητο και υπεύθυνο νέο άτομο με τις δικές του προοπτικές και προτιμήσεις. Είναι αναμενόμενο να διαφωνήσετε για πράγματα όπως το τι φοράει το παιδί σας, τι κάνει με τον χρόνο του ή αν ακολουθεί τις πολιτιστικές σας παραδόσεις.
Αλλά η υπερβολική σύγκρουση δεν είναι καλό πράγμα, επομένως η διαχείριση των συγκρούσεων είναι σημαντική. Η διαχείριση των συγκρούσεων με το παιδί σας έχει πολλά οφέλη. Μπορεί:
- να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του οικογενειακού στρες
- να σας κρατήσει συνδεδεμένους και να ενισχύσει τη σχέση σας με το παιδί σας
- να δώσει και στους δύο την ευκαιρία να εξερευνήσετε και να αναπτύξετε σεβασμό για τις απόψεις του άλλου
- να βοηθήστε το παιδί σας να μάθει και να εξασκήσει σημαντικές δεξιότητες ζωής όπως η διαχείριση συναισθημάτων, η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός.
Αξίζει να επιλέξετε τις μάχες σας. Εάν μπορείτε να είστε ευέλικτοι σε μικρά ζητήματα, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε κάποια σύγκρουση. Έτσι, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα βαμμένα μαλλιά του παιδιού σας, σκεφτείτε αν αξίζει να τσακωθείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας θα είναι πιο πρόθυμο να ακούσει και να συζητήσει μεγαλύτερα θέματα, όπως η ασφάλεια.
Ετοιμαστείτε να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με προεφήβους και εφήβους.
Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με το παιδί σας:
- Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας ως νέος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να σχετιστείτε με το παιδί σας.
- Θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να μην είναι σε θέση να δει τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας κατάστασης. Το παιδί σας μπορεί να μην μπορεί να δει τα πράγματα από τη δική σας οπτική γωνία.
- Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας και μην περιμένετε να είστε τέλειοι. Είστε και εσείς άνθρωποι. Εάν αντιδράσετε υπερβολικά ή εκνευριστείτε, απλώς πείτε συγγνώμη και ξεκινήστε ξανά όταν μπορείτε.
- Αποφύγετε να αντιμετωπίζετε συγκρούσεις όταν εσείς και το παιδί σας νιώθετε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι. Περιμένετε μέχρι να νιώσετε ήρεμοι.
- Προετοιμάστε τι πρόκειται να πείτε και σκεφτείτε τις λέξεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
Οι οικογενειακοί κανόνες σχετικά με την επικοινωνία με άλλους μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις. Για παράδειγμα, οι κανόνες σας μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η χρήση γλώσσας με σεβασμό, η ομιλία με ήρεμη φωνή και το να αφήνετε τους άλλους να μιλάνε χωρίς διακοπή.
Διαχείριση συγκρούσεων με προεφηβικούς και εφήβους
Η σύγκρουση είναι ένα φυσικό μέρος των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι σημαντικό το πώς αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις. Εάν πρέπει να διαχειριστείτε μια σύγκρουση με το παιδί σας, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να πάνε καλά:
- Μείνετε ήρεμοι, σταματήστε αυτό που κάνετε, διατηρήστε οπτική επαφή, ακούστε ενεργά και συμπεριφερθείτε στο παιδί σας με σεβασμό.
- Αφήστε το παιδί σας να πει τη γνώμη του. Να είστε ανοιχτοί στο να ακούσετε την άποψη του παιδιού σας. Όταν το παιδί σας τελειώσει, μπορείτε να μιλήσετε.
- Εστιάστε στο θέμα ή στη συμπεριφορά και αποφύγετε γενικές δηλώσεις για το παιδί σας. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να πείτε «Το να μεταφέρεις το τηλέφωνό σου στην κρεβατοκάμαρά σου το βράδυ δεν ακολουθεί τον κανόνα μας για τις συσκευές» παρά το «Δεν ακολουθείς ποτέ τους κανόνες».
- Να είστε ανοιχτοί για τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει γιατί θέλετε να κάνει ή να μην κάνει κάτι. Για παράδειγμα, «Νιώθω ότι είναι σημαντικό για την οικογένειά μας να γιορτάζει κάποιες από τις πολιτιστικές μας παραδόσεις».
- Εξηγήστε την άποψή σας απλά και συνοπτικά, καθιστώντας σαφές ότι το κύριο μέλημά σας είναι η ευημερία του παιδιού σας, τώρα και στο μέλλον. Για παράδειγμα, «πρέπει να βεβαιωθώ ότι είσαι ασφαλής αν είσαι έξω το βράδυ. Βοηθάει αν μου πεις πού πηγαίνεις και με ποιον είσαι».
- Διαπραγματευτείτε με το παιδί σας και συμβιβαστείτε αν μπορείτε. Όταν συμβιβάζεστε, επιδεικνύετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει να βάψει το υπνοδωμάτιό του μαύρο και μισείτε την ιδέα. Ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι να βάψετε έναν τοίχο μαύρο ή σε σκούρο χρώμα.
- Εάν πρέπει να πείτε όχι, προσπαθήστε να το κάνετε με ηρεμία, κατανόηση και σεβασμό. Για παράδειγμα, «Καταλαβαίνω ότι θέλεις ένα δαχτυλίδι αφαλού. Αλλά είσαι 13 και έχεις πολύ χρόνο να το σκεφτείς. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η απάντηση είναι όχι».
Εκμεταλλευτείτε τις καθημερινές ευκαιρίες για να μιλήσετε με το παιδί σας για τα μικρά πράγματα. Αυτό θα ενδυναμώσει τη σχέση σας και την επικοινωνία σας με το παιδί σας, όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μια σύγκρουση.
Διαχείριση συναισθημάτων και ηρεμία μετά από σύγκρουση με προ-έφηβους και εφήβους
Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και μετά από αυτή, το παιδί σας μπορεί να έχει έντονα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται πραγματικά απογοητευμένο, αν έχετε πει όχι σε κάτι που θέλει. Μπορεί να αισθάνεται αμήχανα, αν έχει χάσει την ψυχραιμία του ή λέει κάτι για το οποίο μετανιώνει. Ή μπορεί να αισθάνεται πολύ θυμωμένο, αν κάτι φαίνεται άδικο ή δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζε.
Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει παρατηρώντας το έντονο συναίσθημα, ονομάζοντας το, κάνοντας παύση και δίνοντας στο παιδί σας λίγο χώρο και χρόνο. Όταν το παιδί σας ηρεμήσει, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά ή να λύσετε το πρόβλημα. Για παράδειγμα:
- Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μια απόφαση με την οποία μπορείτε να ζήσετε και οι δύο. Για παράδειγμα, «Ναι, μπορείς να πας στη συναυλία με τη Νίνα». Μπορείτε να φτάσετε μόνοι σας εκεί με το τρένο, αλλά θα σας πάρω όταν τελειώσει».
- Εάν το παιδί σας είναι αναστατωμένο για έναν κανόνα που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αλλάξετε, αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, αλλά αποφύγετε μια συζήτηση. Για παράδειγμα, «Ξέρω ότι είσαι θυμωμένος επειδή δεν μπορείς να πας στο πάρτι του Κώστα. Αλλά ο κανόνας είναι ότι μπορείτε να πηγαίνετε μόνο σε πάρτι όπου υπάρχει επίβλεψη ενηλίκων».
- Εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται με σωματικά ή λεκτικά επιβλαβείς τρόπους, ενημερώστε το ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Για παράδειγμα, «Δεν είναι εντάξει να μου μιλάς έτσι» ή «Θα πρέπει να μπαλώσουμε και να βάψουμε αυτήν την τρύπα στο γύψο αυτό το Σαββατοκύριακο. Το κόστος των υλικών θα βγει από το χαρτζιλίκι σου».
Όταν οι προέφηβοι και οι έφηβοι αποφεύγουν τις συγκρούσεις
Το παιδί σας μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει τις συγκρούσεις κάνοντας πράγματα «πίσω από την πλάτη σας» ή λέγοντάς σας ψέματα. Αν θέλετε μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση, όπου εσείς και το παιδί σας μπορείτε να συζητάτε για δύσκολα θέματα, πρέπει να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας όταν ακούτε κάτι που δεν σας αρέσει. Μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε δύσκολες συζητήσεις για πράγματα, όπως καθυστέρηση να επιστρέψει στο σπίτι το βράδυ, υπερβολική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών, διαδικτυακός εκφοβισμός και ούτω καθεξής.
Φροντίστε τον εαυτό σας όταν υπάρχει σύγκρουση
Εάν αισθάνεστε άγχος ή θυμό κατά τη διάρκεια ή μετά από μια σύγκρουση με το παιδί σας, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για τη διαχείριση των δικών σας συναισθημάτων. Οι ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε. Είναι επίσης σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Επιδεικνύοντας ηρεμία και καλοσύνη προς τον εαυτό σας, βοηθάτε το παιδί σας να μάθει ότι είναι εντάξει να κάνει λάθη, να συγχωρεί τον εαυτό του και να προσπαθεί να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.
Πηγή: