
- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία:
Προτρέψτε το παιδί να διαβάζει φωναχτά/ να ηχογραφεί το κείμενο που έγραψε ώστε, ακούγοντάς το στη συνέχεια, να εντοπίσει πιθανά λάθη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Τι χρειάζεται κάθε παιδί για καλή ψυχική υγεία
Είναι εύκολο για τους γονείς να αναγνωρίσουν τις σωματικές ανάγκες του παιδιού τους: θρεπτική τροφή, ζεστά ρούχα όταν κάνει κρύο, ώρα ύπνου σε λογική ώρα. Ωστόσο, οι ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς. Η καλή ψυχική υγεία επιτρέπει στα παιδιά να σκέφτονται καθαρά, να αναπτύσσονται κοινωνικά και να μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Επιπλέον, οι καλοί φίλοι και τα ενθαρρυντικά λόγια από ενήλικες είναι όλα σημαντικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, υψηλή αυτοεκτίμηση και μια υγιή συναισθηματική άποψη για τη ζωή.
Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι και οι δύο σημαντικές.
Τα βασικά για την καλή φυσική σωματική υγεία του παιδιού:
- θρεπτική τροφή
- επαρκής στέγη και ύπνος
- άσκηση
- ανοσοποίηση
- υγιές περιβάλλον
Τα βασικά για την καλή ψυχική υγεία του παιδιού:
- άνευ όρων αγάπη από την οικογένεια
- αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοπεποίθηση
- την ευκαιρία να παίζει με άλλα παιδιά
- ενθαρρυντικούς γονείς και υποστηρικτικούς φροντιστές
- ασφαλές περιβάλλον
- κατάλληλη καθοδήγηση και πειθαρχία
Δώστε στα παιδιά αγάπη άνευ όρων.
Η αγάπη, η ασφάλεια και η αποδοχή πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της οικογενειακής ζωής. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από τα επιτεύγματά του. Λάθη και/ή ήττες πρέπει να είναι αναμενόμενα και αποδεκτά. Η αυτοπεποίθηση μεγαλώνει σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και στοργή άνευ όρων.
Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
- Επαινέστε τα: Η ενθάρρυνση των παιδιών για τα πρώτα βήματα ή την ικανότητά τους να μάθουν ένα νέο παιχνίδι, τα βοηθά να αναπτύξουν την επιθυμία να εξερευνήσουν και να μάθουν για το περιβάλλον τους. Επιτρέψτε στα παιδιά να εξερευνήσουν και να παίξουν σε μια ασφαλή περιοχή όπου δεν μπορούν να τραυματιστούν. Διαβεβαιώστε τα χαμογελώντας και μιλώντας τους συχνά. Συμμετέχετε ενεργά στις δραστηριότητές τους. Η προσοχή σας βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους.
- Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ρεαλιστικούς στόχους που να ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες τους, με τις ικανότητές τους. Με τη βοήθειά σας, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες που δοκιμάζουν τις ικανότητές τους και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους.
- Να είστε ειλικρινείς: Μην κρύβετε τις αποτυχίες σας από τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι όλοι κάνουμε λάθη. Μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι οι ενήλικες δεν είναι τέλειοι.
- Αποφύγετε τις σαρκαστικές παρατηρήσεις: Εάν ένα παιδί χάσει ένα παιχνίδι ή αποτύχει σε ένα τεστ, μάθετε πώς αισθάνεται για την κατάσταση. Τα παιδιά μπορεί να αποθαρρυνθούν και να χρειαστούν μια έντονη συζήτηση. Αργότερα, όταν είναι έτοιμα, μιλήστε και επιβεβαιώστε τα για τις ικανότητές τους.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά: Όχι μόνο να προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά και να απολαμβάνουν τη διαδικασία. Η δοκιμή νέων δραστηριοτήτων διδάσκει στα παιδιά την ομαδική εργασία, την αυτοεκτίμηση και νέες δεξιότητες.
Δημιουργήστε χρόνο για παιχνίδι!
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν.
Για τα παιδιά, το παιχνίδι είναι απλώς διασκέδαση. Ωστόσο, ο χρόνος παιχνιδιού είναι τόσο σημαντικός για την ανάπτυξή τους όσο το φαγητό και η καλή φροντίδα. Ο χρόνος παιχνιδιού βοηθά τα παιδιά να είναι δημιουργικά, να μάθουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να μάθουν τον αυτοέλεγχο. Το καλό, ανθεκτικό παιχνίδι, που περιλαμβάνει τρέξιμο και φωνές, δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά βοηθά τα παιδιά να είναι σωματικά και ψυχικά υγιή.
Τα παιδιά χρειάζονται συμπαίκτες.
Μερικές φορές είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν χρόνο με τους συνομηλίκους τους. Παίζοντας με άλλους, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, αναπτύσσουν την αίσθηση ότι ανήκουν και μαθαίνουν πώς να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να βρείτε ένα καλό πρόγραμμα για παιδιά μέσω γειτόνων, τοπικών κοινοτικών κέντρων, σχολείων ή του τοπικού σας πάρκου.
Οι γονείς μπορεί να είναι εξαιρετικοί συμπαίκτες.
Μπείτε στο παιχνίδι! Παίζοντας Monopoly ή ζωγραφίζοντας με το παιδί σας έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστείτε ιδέες και να περάσετε χρόνο μαζί σε ένα χαλαρό περιβάλλον.
Παίξτε για διασκέδαση.
Η νίκη δεν είναι τόσο σημαντική όσο η συμμετοχή και η απόλαυση της δραστηριότητας. Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά είναι «Διασκέδασες;» όχι «Κέρδισες;» Στην κοινωνία μας, που προσανατολίζεται στους στόχους, συχνά αναγνωρίζουμε μόνο την επιτυχία και τη νίκη. Αυτή η στάση μπορεί να είναι αποθαρρυντική και απογοητευτική για τα παιδιά που μαθαίνουν και πειραματίζονται με νέες δραστηριότητες. Είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά να συμμετέχουν και να διασκεδάζουν.
Η χρήση των οθονών πρέπει να παρακολουθείται.
Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως «baby-sitter» σε τακτική βάση. Να είστε επιλεκτικοί στην επιλογή τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά. Ορισμένες εκπομπές μπορεί να είναι εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές.
Το σχολείο πρέπει να είναι διασκεδαστικό.
Η έναρξη του σχολείου είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά. Το «παίζουμε σχολείο» μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για να τους δώσετε μια γεύση από τη σχολική ζωή. Προσπαθήστε να τα εγγράψετε σε ένα πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας, που παρέχει την ευκαιρία να είναι με άλλα παιδιά και να κάνει νέους φίλους. Τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν βασικές μαθησιακές δεξιότητες καθώς και πώς να λαμβάνουν αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Παρέχετε κατάλληλη καθοδήγηση και διδακτική πειθαρχία.
Τα παιδιά χρειάζονται την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και ότι είναι υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους. Ως μέλη μιας οικογένειας, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τους κανόνες της οικογενειακής μονάδας. Προσφέρετε καθοδήγηση και πειθαρχία που είναι δίκαιη και συνεπής. Θα μεταφέρουν αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες και τους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο και τελικά στον χώρο εργασίας.
Προτάσεις για την καθοδήγηση και την πειθαρχία
- Να είστε σταθεροί, αλλά ευγενικοί και ρεαλιστές με τις προσδοκίες σας. Η ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από την αγάπη και την ενθάρρυνσή σας.
- Δώστε ένα καλό παράδειγμα. Δεν μπορείτε να περιμένετε αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία από ένα παιδί αν δεν ασκήσετε αυτή τη συμπεριφορά.
Επικρίνετε τη συμπεριφορά, όχι το παιδί. Είναι καλύτερο να πείτε, «Αυτό ήταν ένα κακό πράγμα που έκανες», αντί «Είσαι κακό αγόρι ή κορίτσι».
Αποφύγετε γκρίνια, απειλές και δωροδοκία. Τα παιδιά θα μάθουν να αγνοούν την γκρίνια και οι απειλές και οι δωροδοκίες σπάνια είναι αποτελεσματικές. Δώστε στα παιδιά τους λόγους «γιατί» τα πειθαρχείτε και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες των πράξεών τους.
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας. Όλοι χάνουμε την ψυχραιμία μας από καιρό σε καιρό. Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε για το τι συνέβη και γιατί είστε θυμωμένοι. Ζητήστε συγγνώμη, αν κάνατε λάθος!
Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να ελέγξετε το παιδί, αλλά να μάθει αυτοέλεγχο.
Παρέχετε ένα ασφαλές και ασφαλές σπίτι.
Είναι εντάξει για τα παιδιά να νιώθουν φόβο μερικές φορές. Όλοι φοβούνται κάτι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο φόβος και το άγχος αναπτύσσονται από εμπειρίες που δεν καταλαβαίνουμε. Εάν τα παιδιά σας έχουν φόβους που δεν εξαφανίζονται και επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψετε τι τα φοβίζει. Να είστε στοργικοί, υπομονετικοί και καθησυχαστικοί, όχι επικριτικοί. Θυμηθείτε: ο φόβος μπορεί να είναι πολύ πραγματικός για το παιδί.
Σημάδια φόβου
Οι νευρικοί τρόποι, η συστολή, η απόσυρση και η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδια παιδικών φόβων. Μια αλλαγή στα κανονικά πρότυπα διατροφής και ύπνου μπορεί επίσης να σηματοδοτεί έναν ανθυγιεινό φόβο. Τα παιδιά που «παίζουν άρρωστα» ή αισθάνονται τακτικά ανήσυχα μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα που χρειάζονται προσοχή.
Ο φόβος για το σχολείο μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα αγχωτικό γεγονός, όπως η μετακόμιση σε μια νέα γειτονιά, η αλλαγή σχολείου ή μετά από ένα άσχημο περιστατικό στο σχολείο. Τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο μετά από μια περίοδο παραμονής στο σπίτι λόγω ασθένειας.
Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Οι γονείς και τα μέλη της οικογένειας είναι συνήθως οι πρώτοι που παρατηρούν εάν ένα παιδί έχει προβλήματα με τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά. Οι παρατηρήσεις σας μαζί με εκείνες των δασκάλων και άλλων φροντιστών μπορεί να σας οδηγήσουν να αναζητήσετε βοήθεια για το παιδί σας. Εάν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα ή έχετε ερωτήσεις, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Προειδοποιητικά σημάδια
Τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για επαγγελματική βοήθεια ή αξιολόγηση:
- Πτώση στις σχολικές επιδόσεις
- Κακοί βαθμοί παρά τις έντονες προσπάθειες
- Τακτική ανησυχία ή άγχος
- Επανειλημμένη άρνηση να πάει στο σχολείο ή να συμμετάσχει σε συνήθεις δραστηριότητες των παιδιών
- Υπερκινητικότητα ή ταραχή
- Επίμονοι εφιάλτες
- Επίμονη ανυπακοή ή επιθετικότητα
- Συχνές εκρήξεις θυμού
- Κατάθλιψη, θλίψη ή ευερεθιστότητα
Πηγή:
https://www.mhanational.org/what-every-child-needs-good-mental-health

