Σύνδρομο Αντιδραστικής Προσκόλλησης

Η διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης (RAD) είναι μια διαταραχή προσκόλλησης κατά την οποία ένα παιδί δυσκολεύεται να συνδεθεί συναισθηματικά με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των γονιών του. Ενώ ορισμένα παιδιά είναι εκ φύσεως εσωστρεφή, ένα παιδί με RAD μπορεί να είναι εξαιρετικά αποσυρμένο και να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Σπάνια αναζητά παρηγοριά όταν είναι στενοχωρημένο και όταν οι εκρήξεις ή η κυκλοθυμία του ωθούν τους γονείς να το παρηγορήσουν, τείνει να αντιστέκεται. Ένα παιδί με RAD συχνά αγνοεί τις καταπραϋντικές χειρονομίες , είτε πρόκειται για αγκαλιές ή λεκτικές διαβεβαιώσεις.
Το να εμφανίζει ένα παιδί σημάδια RAD μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τους γονείς ή τους φροντιστές και να δυσκολεύει τη σύνδεση με το παιδί τους. Μπορεί οι γονείς να ξοδέψουν πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να δεθούν με το παιδί και τελικά εκείνο να τους απορρίψει. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αμφισβητήσουν το γονεϊκό τους στυλ  ή να αισθανθούν ενοχές για την αδυναμία τους να σπάσουν τα τείχη του παιδιού τους. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις RAD, οι έντονες κρίσεις θυμού ή επιθετικότητας του παιδιού μπορεί να γίνουν ενοχλητικές στο σπίτι και στο σχολείο ή ακόμα και επικίνδυνες.
Αν και είναι φυσιολογικό οι γονείς να νιώσουν αποθαρρυμένοι και ακόμη και να σκεφτούν να τα παρατήσουνε, αυτό θα περιπλέξει μόνο την ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά με RAD που βιώνουν παραμέληση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάχρηση ουσιών και άλλες προβληματικές συμπεριφορές καθώς εισέρχονται στην εφηβεία. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών προσκόλλησης και της αναδυόμενης οριακής διαταραχής προσωπικότητας.
Η RAD είναι συχνά το αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετώπισε το παιδί νωρίς στη ζωή του, όπως το να αποχωριστεί από έναν έμπιστο φροντιστή ή να αναπηδήσει σε ανάδοχη φροντίδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα θα παραμείνουν μόνιμο εμπόδιο στην ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και ουσιαστικές σχέσεις. Με τους κατάλληλους πόρους, μια ενημερωμένη προσέγγιση και αρκετή υπομονή, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει μια αίσθηση ασφάλειας και να βελτιώσει την ανάπτυξή του.

Αίτια
Η RAD αναπτύσσεται όταν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια υγιή προσκόλληση με έναν γονέα ή έναν φροντιστή. Εάν δεν μπορεί να βρει σταθερή εξωτερική παρηγοριά, το παιδί μπορεί να στραφεί προς τα μέσα και να σταματήσει να προσεγγίζει άλλους για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Είναι πιθανό το παιδί να βίωσε αυτή τη συναισθηματική στέρηση σε ένα ίδρυμα, όπως ένα ορφανοτροφείο, ή στο σύστημα αναδοχής. Στην πραγματικότητα, η RAD αναφέρεται συχνά ως μια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι θετοί γονείς.
Εκτός από την ιδρυματοποίηση, άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να κάνουν ένα παιδί να αισθάνεται εγκαταλελειμμένο ή συναισθηματικά παραμελημένο. Για παράδειγμα, ο γονέας μπορεί να πάλευε με μια ψυχική ασθένεια, όπως η κατάθλιψη ή η κατάχρηση ουσιών, που παρεμπόδισε την ικανότητά του να παρέχει συνεπή φροντίδα. Ή ήταν καταχρηστικός, οδηγώντας σε RAD καθώς και σε άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το τραύμα. Η RAD μπορεί επίσης να προκληθεί από το χωρισμό ενός παιδιού από τους γονείς του για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω νοσηλείας.
Αν και η RAD είναι πιο συχνή σε παιδιά που λαμβάνουν ανεπαρκή φροντίδα, δεν θα αναπτύξει τη διαταραχή το κάθε παιδί που αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις. Είναι πιθανό πρόσθετοι παράγοντες, όπως η γενετική, να κάνουν ορισμένα παιδιά πιο ευάλωτα στο RAD από άλλα.

Σημάδια και συμπτώματα 
Η Διαταραχή Αντιδραστικής Προσκόλλησης επηρεάζει το 1 έως 2 τοις εκατό των παιδιών. Ωστόσο, ο κίνδυνος της διαταραχής είναι υψηλότερος στα παιδιά που ήταν σε ανάδοχη φροντίδα. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 35 με 40 τοις εκατό των κακοποιημένων παιδιών ανάδοχης φροντίδας αναπτύσσουν συμπτώματα RAD. Ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πριν το παιδί φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών, μπορεί να ποικίλουν σε βαρύτητα.
Μερικά κοινά σημάδια που πρέπει να αναζητηθούν περιλαμβάνουν:
Απροθυμία αποδοχής ή αναζήτησης παρηγοριάς. Το παιδί μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσπάθειες των φροντιστών να το παρηγορήσουν με αγκαλιές ή άλλες στοργικές χειρονομίες. Μπορεί να μην αναζητεί παρηγοριά κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής κατάστασης, όπως το να πέσει στην παιδική χαρά ή να φοβηθεί από το γάβγισμα ενός σκύλου.
Αποσυρμένη συμπεριφορά. Σε κοινωνικές καταστάσεις, το παιδί μπορεί να μην χαμογελά ή να μην διατηρεί οπτική επαφή με ενήλικες ή συνομηλίκους. Αυτή η αποστασιοποιημένη συμπεριφορά μπορεί να γίνει εμπόδιο για την ανάπτυξη σχέσεων.
Κρίσεις αρνητικών συναισθημάτων. Το παιδί μπορεί να δείξει ακραία αρνητικά συναισθήματα, όπως ευερεθιστότητα, φόβο ή λύπη χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Συχνά μπορεί να εκδηλώνει εκρήξεις θυμού που κάνουν τους φροντιστές να αισθάνονται μπερδεμένοι και απελπισμένοι. Ή μπορεί να βυθιστεί σε απαρηγόρητη θλίψη και να θέλει να απομονωθεί από τους φροντιστές και την υπόλοιπη οικογένεια.
Επιθετικότητα. Μερικά παιδιά με RAD επιδεικνύουν ανάρμοστη ή ακόμα και βίαιη συμπεριφορά. Μπορεί να εκφοβίσουν τα αδέρφια τους ή να σπάσουν σκόπιμα αντικείμενα στο σπίτι. Ή μπορεί να καταφύγουν σε πιο λεπτές μορφές επιθετικότητας, όπως το να αγκαλιάζουν σφιχτά τους άλλους για να προκαλέσουν πόνο. Μπορεί επίσης να αυτοτραυματιστούν, όπως να χτυπήσουν το κεφάλι τους. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να οφείλονται στην προηγούμενη έκθεση του παιδιού σε σωματική κακοποίηση ή στην επιθυμία να βιώσει κάποια αίσθηση ελέγχου για να αντιμετωπίσει τη δική του αδυναμία.

Πρώιμα σημάδια κινδύνου
Τα συμπτώματα της RAD μπορεί να γίνουν αισθητά κατά τη βρεφική ηλικία. Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να αναζητηθούν στα μωρά:
  • Έλλειψη ή περιορισμός χαμόγελου και οπτικής επαφής.
  • Ήσυχη, αδιάφορη συμπεριφορά και έλλειψη βουητού ή άλλων ήχων.
  • Υπερβολικό κλάμα που δεν υποχωρεί όταν παρηγορηθούν.
  • Μικρό ενδιαφέρον για παιχνίδι και δισταγμός στις προσπάθειες σύνδεσης.
  • Αντίσταση στη σίτιση, που οδηγεί σε έλλειψη αύξησης βάρους.

Διάγνωση
Μια επίσημη διάγνωση RAD μπορεί να δοθεί από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν το παιδί είναι τουλάχιστον εννέα μηνών. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ένας κλινικός γιατρός πιθανότατα θα αφιερώσει χρόνο παρατηρώντας πώς αλληλεπιδρά το παιδί μαζί με τον φροντιστή. Για παράδειγμα, μπορεί να κρατούν σημειώσεις για το πώς συμπεριφέρεται το παιδί, όταν το παίρνουν ή όταν φεύγει ο φροντιστής από το δωμάτιο. Ο κλινικός ιατρός θα κάνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών περιστατικών παραμέλησης ή κακοποίησης.

Φροντίζοντας ένα παιδί με RAD
Τα παιδιά με RAD τείνουν να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη στοργή και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν το ένστικτο του γονέα είναι να πλημμυρίσει το παιδί με αγάπη και προσοχή. Ενώ η αλλαγή είναι δυνατή, θα πρέπει οι φροντιστές να προχωρήσουν αργά και να είναι συνεπείς στην προσέγγισή τους στη φροντίδα. Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αίσθησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας του παιδιού, να ενισχύσουν την προσκόλλησή του στους φροντιστές και να ελαχιστοποιήσουν την ανάρμοστη συμπεριφορά.
Καθώς εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές, θυμηθείτε να θέτετε ρεαλιστικές προσδοκίες για πρόοδο. Μερικές μέρες μπορεί να παρατηρήσετε βελτίωση στη συμπεριφορά του παιδιού σας, για να αντιμετωπίσετε πισωγυρίσματα αργότερα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν θα επουλωθεί από το τραύμα του σε μια νύχτα.
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη RAD.
Ίσως οι ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης του παιδιού σας να σας κάνουν να αισθάνεστε σύγχυση ή ίσως να αμφισβητείτε τις αποφάσεις σας ως γονείς, όταν δεν βλέπετε την πρόοδο που περιμένετε. Το να αποκτήσετε περισσότερη γνώση σχετικά με τις διαταραχές προσκόλλησης θα σας βοηθήσει να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα στο παιδί σας. Μελετώντας τη RAD και την προσκόλληση, μπορείτε επίσης να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τις δικές σας γονικές αποφάσεις.
Μιλήστε με τον παιδίατρό σας ή με έναν οικογενειακό θεραπευτή. Μπορούν συχνά να σας βοηθήσουν να βρείτε πόρους, όπως βιβλία για παιδικά τραύματα και παραμέληση που σας βοηθούν να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σας. Τα προγράμματα ανάδοχης φροντίδας μπορεί επίσης να έχουν πόρους για να μοιραστούν σε ανάδοχους γονείς.
Συμμετάσχετε ως ολόκληρη οικογένεια. Μοιραστείτε τις γνώσεις και τους πόρους σας με τους φίλους και την οικογένειά σας ? οποιονδήποτε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού σας. Όσο πιο ενημερωμένοι γίνονται, τόσο περισσότερη υποστήριξη μπορούν να προσφέρουν τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας.
Δείξτε συνέπεια στη φροντίδα του παιδιού σας.
Τα συμπτώματα της RAD μπορεί να επιμείνουν για χρόνια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της RAD τείνουν να υποχωρούν όταν ένα παιδί βρίσκεται σε περιβάλλον φροντίδας. Έχοντας αυτό κατά νου, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι αγάπη και προσεκτική φροντίδα.
Φροντίστε τις σωματικές του ανάγκες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί υγιεινή διατροφή και κοιμάται αρκετά τη νύχτα. Η κακή διατροφή και οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί μόνο να επιδεινώσουν τη συμπεριφορά του. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να απελευθερώσει την απογοήτευση και το άγχος, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεσή του.
Φροντίστε τις συναισθηματικές του ανάγκες. Παίξτε με το παιδί σας, μιλήστε του ή απλώς αφιερώστε χρόνο χαλαρώνοντας μαζί του. Όποτε είναι δυνατόν, περιορίστε την πρόσβαση σε πιθανούς περισπασμούς, όπως το τηλέφωνό σας, ώστε να δώσετε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας. Προσφέρετέ το επίπεδο στοργής με το οποίο νιώθει άνετα, είτε αυτό περιλαμβάνει αγκαλιές, χάδια ή απλά λόγια στοργής.
Επιδείξτε προβλεψιμότητα. Η προβλεψιμότητα ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας, για αυτό τηρήστε ένα πρόγραμμα, όποτε είναι δυνατόν. Ταΐστε και κάνετε μπάνιο το παιδί σας την ίδια ώρα κάθε μέρα και ορίστε τακτικές ώρες παιχνιδιού. Η τήρηση ενός απρόβλεπτου προγράμματος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άγχος και στους δύο σας.
Αναπτύξτε ένα σχέδιο ασφάλειας. Εάν το παιδί σας είναι επιρρεπές σε αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές ή σε οποιοδήποτε επίπεδο βίας, είναι συνετό να έχετε ένα σχέδιο ασφάλειας και να διασφαλίσετε ότι όλοι στο σπίτι το γνωρίζουν. Ένα σχέδιο ασφαλείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια λίστα επαφών έκτακτης ανάγκης και ένα κλειδωμένο ντουλάπι για την αποθήκευση δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων, όπως ψαλίδι ή μαχαίρια.
Καθιερώστε κανόνες, ανταμοιβές και συνέπειες.
Τα παιδιά με RAD μπορεί να έχουν ασταθείς εναλλαγές της διάθεσης. Το παιδί σας μπορεί να αλλάξει από λυπημένο και αδιάφορο σε θυμωμένο και ενοχλητικό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η συμπεριφορά του μπορεί να είναι ακόμη και βίαιη ή αυτοτραυματική.
Τα αισθήματα ανικανότητας μπορούν να παρακινήσουν το παιδί σας να βρει κάποια αίσθηση ελέγχου παρακούοντάς σας. Μπορεί να μαλώσουν μαζί σας ή να τρέχουν και να κρύβονται όταν προσπαθείτε να επιβάλετε τον χρόνο του μεσημεριανού ύπνου, για παράδειγμα.
Μπορεί να είναι μια πράξη εξισορρόπησης να βρείτε τρόπους να πειθαρχήσετε το παιδί σας χωρίς να βλάψετε τη σύνδεσή σας μαζί του.
Γίνετε πρότυπο «καλής» συμπεριφοράς. Στόχος είναι να γίνετε καλό πρότυπο. Δείξτε στο παιδί σας παραδείγματα αποδεκτής συμπεριφοράς και εξηγήστε γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι ωφέλιμες. Για παράδειγμα, καθώς τακτοποιείτε το σαλόνι, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή λέτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από τις ενέργειές σας.
Ορίστε προβλέψιμες συνέπειες. Εάν το παιδί σας επικρίνει ένα αδερφάκι, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αποφασίσετε ότι η συνέπεια θα είναι να μην δει τηλεόραση ή το να μη παίξει βιντεοπαιχνίδια το βράδυ. Επιμείνετε σε αυτήν τη συμέπεια και στο μέλλον. Όταν ορίζετε προβλέψιμες συνέπειες, το παιδί σας δεν θα αισθάνεται ότι κινείται στα τυφλά, μη γνωρίζοντας τι να περιμένει.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τιμωρίες που απομονώνουν ή αποξενώνουν το παιδί σας, όπως το να το διώχνετε σε τάιμ άουτ μόνο στο δωμάτιό του. Αυτό μπορεί να το κάνει να νιώθει ότι η αγάπη σας είναι ασυνεπής ή υπό όρους. Παρά τη συμπεριφορά του, το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται ότι το βλέπουν και το καθησυχάζουν, ότι η σχέση του μαζί σας είναι σταθερή.
Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και προσφέρετε έπαινο όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας αφήνει τα παιχνίδια του χωρίς φασαρία, αφήστε το να απολαύσει μια δραστηριότητα της επιλογής του για 30 λεπτά.
Εφαρμόστε αυτοφροντίδα.
Η φροντίδα ενός παιδιού με RAD απαιτεί αρκετή υπομονή. Θέλετε να παραμείνετε ήρεμοι και σταθεροί, ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε ένα θυμό ή μια ψυχρή συμπεριφορά. Εάν χάσετε την ψυχραιμία σας, κινδυνεύετε να τρομάξετε το παιδί σας ή να βλάψετε την εμπιστοσύνη του προς εσάς. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αν νιώθεις ότι κατακλύζεσαι από  άγχος και απογοήτευση. Για να είστε αποτελεσματικός φροντιστής, είναι σημαντικό να θέσετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα.
Διαχειριστείτε το άγχος. Χρησιμοποιήστε στρατηγικές ανακούφισης από το άγχος για να χαλαρώσετε. Έχετε πολλές επιλογές, όπως διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή γιόγκα. Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας, για αυτό φροντίστε να τρώτε ισορροπημένα, να κοιμάστε αρκετά και να ασκείστε τακτικά. Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσετε αυτές τις συνήθειες πέρα από τη φροντίδα ενός παιδιού, αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βρειτε χρόνο για τον εαυτό σας.
Ζητήσετε βοήθεια. Όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, ζητήστε από τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας να κάνουν babysitting, ενώ αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Ή αναζητήστε ένα διάλειμμα. 
Μην παίρνετε την απόρριψη προσωπικά. Όταν το παιδί σας φαίνεται να σας αποκλείει ή να υποχωρεί πίσω από έναν συναισθηματικό τοίχο, μπορεί να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για τις αντιδράσεις του. Να θυμάστε ότι η διαταραχή προσκόλλησης είναι μια περίπλοκη κατάσταση που έχει τις ρίζες της σε τραύμα ή παραμέληση του παρελθόντος. Τα παιδιά με RAD προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και μόνο ο χρόνος και η φροντίδα θα δημιουργήσουν μια αίσθηση ασφάλειας.

Επαγγελματική θεραπεία
Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε μόνοι στη διαχείριση των συμπτωμάτων RAD του παιδιού σας. Αντίθετα, σχεδιάστε να ζητήσετε βοήθεια από παιδίατρο ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας ειδικός μπορεί να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων προσκόλλησης. Αυτό το σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:
Οικογενειακή θεραπεία. Η οικογενειακή θεραπεία με βάση το δεσμό θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δεσμού του παιδιού σας με εσάς και με άλλα μέλη της οικογένειας. Ένας θεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει εσάς και το παιδί μέσα από δραστηριότητες που βελτιώνουν την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και την κατανόηση.
Συμβουλευτική γονέων. Ένας ειδικός σε θέματα γονέων ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα ερεθίσματα που οδηγούν σε προβληματική συμπεριφορά και στη συνέχεια να σας προσφέρει συμβουλές για στρατηγικές αντιμετώπισης. Η συμβουλευτική των γονέων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μαθήματα σε τομείς όπως η βελτίωση της μη λεκτικής επικοινωνίας και η οικοδόμηση ενσυναίσθησης με το παιδί σας.
Παιγνιοθεραπεία. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τη σύνδεση γονέα παιδιού μέσω του παιχνιδιού ή της χρήσης παιχνιδιών, όπως μαριονέτες. Για παράδειγμα, ένα απλό παιχνίδι, όπως το να πετάς ένα μπαλόνι μπρος-πίσω, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλληλεπιδράσεις και να χτίσει εμπιστοσύνη.
Εκπαίδευση στη διαχείριση συμπεριφοράς. Η εκπαίδευση στη διαχείριση συμπεριφοράς θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος κατάλληλων ανταμοιβών και συνεπειών για συγκεκριμένες ενέργειες στο σπίτι ή στο σχολείο. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση προβληματικών συμπεριφορών, όπως ο εκφοβισμός.
Είτε είστε ο βιολογικός, ο θετός ή ο ανάδοχος γονέας, η φροντίδα ενός παιδιού με RAD μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ικανοποιητικό όταν βλέπετε πώς η αγάπη και οι προσπάθειές σας μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού σας. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας καθώς και με το παιδί σας και να γιορτάζετε τα σημάδια προόδου.

Πηγή: