Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας, όταν νιώθει μοναξιά

Κάθε παιδί νιώθει μοναξιά πού και πού. Αλλά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται καλύτερα όταν οι γονείς συνεργάζονται μαζί τους για να εξασκήσουν δεξιότητες που βοηθούν στο να δεθούν, να ανήκουν και να νιώθουν κοντά στους άλλους. Αυτές ονομάζονται δεξιότητες κοινωνικής σύνδεσης.
Τρεις τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει δεξιότητες κοινωνικής σύνδεσης είναι οι παρακάτω:
1. Συνδεθείτε με το παιδί σας. Βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Μπορεί να κάνετε ψιλοκουβεντούλα ή να ακούσετε για την ημέρα του. Ακούστε με όλη σας την προσοχή. Κάντε οπτική επαφή, μοιραστείτε ένα χαμόγελο και αγκαλιάστε το παιδί. Ενημερώστε το ότι μπορεί πάντα να βασίζεται σε εσάς για υποστήριξη. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας θα μάθει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλύνει τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι να σκεφτεί και να συνδεθεί με κάποιον που νιώθει ήδη κοντά του.
2. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει υγιείς φιλίες. Μιλήστε στο παιδί σας για φίλους. Μάθετε με ποιους απολαμβάνει να βρίσκεται κοντά και γιατί. Διδάξτε του δεξιότητες φιλίας, όπως να είναι ευγενικό και δίκαιο. Διδάξτε του να συμπεριλαμβάνει και άλλους στις παρέες του, να περιμένει τη σειρά του, να ακούει και να ακολουθεί τους συμφωνημένους κανόνες. Βοηθήστε το να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τους άλλους. Τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο μόνα όταν έχουν στενές θετικές σχέσεις και νιώθουν μέρος της οικογένειας, μιας φιλίας ή μιας κοινότητας.
3. Διδάξτε τα παιδιά να βοηθούν, να είναι ευγενικά και να λένε ευχαριστώ στους άλλους. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να βοηθήσουν (στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα). Διδάξτε τα να είναι ευγενικά και να λένε ευχαριστώ στους ανθρώπους, όταν τους κάνουν μικρές χάρες. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση ευχαριστώντας το παιδί σας, όταν δείχνει καλοσύνη. Η πραγματική τους ανταμοιβή είναι το πώς νιώθουν όταν βλέπουν τον αντίκτυπό τους και αισθάνονται την εξύψωση που συμβαίνει με την κοινωνική σύνδεση. Για αυτό οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί και βοηθούν τους άλλους νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι και λιγότερο μόνοι.

Κι αν το παιδί χρειάζεται περισσότερη βοήθεια με το συναίσθημα μοναξιάς;
Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς που περνούν. Μερικά βρίσκουν έναν τρόπο να αισθάνονται καλύτερα μόνα τους ή με την υποστήριξη ενός γονέα ή ενός καλού φίλου. Τα αισθήματα μοναξιάς εξασθενούν, όταν τα παιδιά βρίσκουν έναν τρόπο να συνδεθούν, να αισθάνονται αποδεκτά, να γίνουν κατανοητά ή να τους υπενθυμίζεται ότι ανήκουν.
Μερικά συναισθήματα μοναξιάς, ωστόσο, είναι πιο βαθιά και πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να τα ξεπεράσουν. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει μοναξιά που διαρκεί πολύ ή συμβαίνει πολύ συχνά, μιλήστε με το γιατρό του. Μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μιλήσει με έναν θεραπευτή ή άλλον ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να το βοηθήσει να βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει.

Πηγή:
https://kidshealth.org/en/parents/help-lonely-child.html