- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Εργοθεραπεία:
Φτιάξτε μαζί με το παιδί τρισδιάστατα ζώα χρησιμοποιώντας πηλό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤι είναι οι Διατροφικές Διαταραχές και πότε να ανησυχήσετε
Όλοι οι έφηβοι ανησυχούν για την εμφάνισή τους. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι αβέβαιη κατά την εφηβεία και η συνειδητοποίηση του σώματος έρχεται μαζί με την περίοδο αυτή. Αλλά αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας έχει εμμονή με το βάρος του, πιθανόν να ανησυχείτε.
Συνεπώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς που μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής;
- Διαστρεβλωμένη Εικόνα Σώματος: Ένώ οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν ένα φυσιολογικό (ή ακόμα κι ένα επώδυνα αδύνατο) παιδί, οι έφηβοι με διατροφικές διαταραχές κοιτούν στον καθρέφτη και βλέπουν ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Έχουν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της εμφάνισής τους και καμία επιβεβαίωση από την οικογένεια ή τους φίλους (που όλοι λένε "δεν είσαι χοντρός") θα αλλάξει την πεποίθησή τους.
- Εμμονή με την εμφάνιση: Τα νεαρά άτομα που αναπτύσσουν διαταραχές διατροφής είναι εξαιρετικά εστιασμένα στην εμφάνισή τους ως μέτρο αυταξίας. Ενώ άλλα παιδιά τείνουν να βασίζουν την ταύτητά τους στα ενδιαφέροντα και τα κατορθώματά τους, αυτοί οι έφηβοι έχουν τα συναισθήματά τους και τις ζωές τους να περιβάλλονται από σκέψεις για το φαγητό και την εμφάνιση.
- Ακραία δίαιτα: η νευρική ανορεξία, η πιο κοινή διατροφική διαταραχή, είναι αυτοεπιβαλλόμενη πείνα, συνήθως από μία νεαρή γυναίκα που κατά τα άλλα είναι υψηλά λειτουργική. Οι τύποι προσωπικότητας που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή αυτή περιλαμβάνουν αθλητές, τελειομανείς και άτομα που παλεύουν να καταφέρουν πολλά. Ωθούνται για να διατηρήσουν ένα επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος εξαιτίας της διαστρεβλωμένης εικόνας εαυτού. Ο εντοπισμός της ανορεξίας μπορεί να είναι πολύ δύσκολος επειδή συνήθως αφορά παιδιά υψηλών επιδόσεων.
- Υπερβολική κατανάλωση τροφής: τα παιδιά με νευρική βουλιμία, η άλλη πιο κοινή διατροφική διαταραχή, καταφεύγουν σε περιοδικές και συνήθως κρυφές υπερβολικές καταναλώσεις τροφής. Πολλά παιδιά με βουλιμία λένε πώς νιώθουν εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αυτής και την περιγράφουν ως "εμπειρίες εκτός σώματος". Ως αντιστάθμισμα, πολλά παιδιά έπειτα θα προκαλέσουν έμετο ή θα κάνουν ακραία δίαιτα. Οι έφηβοι με τη διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεαστούν έντονα από τα σωματικά ιδεώδη που αναπαράγονται από τα media και τη δημοφιλή κουλτούρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί η διαταραχή αυτή επειδή τα άτομα με βουλιμία μπορεί να έχουν φυσιολογικό βάρος σώματος ή μπορεί ακόμα και να είναι υπέρβαρα.
Τι σημάδια να αναζητήσετε
Τα παιδιά με διατροφικές διαταραχές συχνά προσπαθούν να κρατήσουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές κρυφές, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν.
Σημάδια ανορεξίας
- Αναπάντεχη απώλεια βάρους και/ή επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος (Παρόλο που είναι επικίνδυνα αδύνατα, τα παιδιά με ανορεξία συνήθως δεν πιστεύουν ότι δεν είναι υγιή και μάλιστα θέλουν να χάσουν κι άλλο βάρος.)
- Εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων, διατροφικά δεδομένα και δίαιτες
- Πολύωρη σωματική άσκηση για κάψιμο θερμίδων
- Παράλειψη γευμάτων
- Αποφυγή γευμάτων σε κοινωνικό πλαίσιο
- Μη τακτική περίοδος, λεπτά μαλλιά και συνεχής εξάντληση
Σημάδια βουλιμίας
- Υπερβολική σωματική άσκηση ή χρήση διαιτητικών χαπιών ή καθαρτικών
- Κλείσιμο στο μπάνιο αμέσως μετά τα γεύματα
- Πολύς χρόνος στο μπάνιο
- Πονεμένος λαιμός, δυσχρωματισμένα δόντια και κακή κατάσταση αδαμαντίνης
- Συσσώρευση τροφής στο δωμάτιο του
- "Εξαφάνιση" πολλών τροφίμων από το σπίτι.
Αποτροπή των διατροφικών διαταραχών
Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν κάθε είδος παιδιού για διάφορους λόγους. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει υγιή σχέση με το φαγητό και τη διατροφή και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής.
- Προσπαθήστε να εδραιώσετε υγιείς διατροφικές συνήθειες.
- Κάντε τα υγιή, ισορροπημένα γεύματα οικογενειακή συνήθεια.
- Μιλήστε για τα τρόφιμα σε σχέση με το πόσο υγιεινά είναι, και όχι πόσο "καλά" ή "κακά" είναι.
- Μην ασκείτε κριτική για το βάρος ή την εμφάνιση του παιδιού σας. Η εφηβεία είναι δύσκολη για τα περισσότερα παιδιά και είναι απαραίτητο να τους παρέχουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
- Κάποια παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές. Να είστε σε εγρήγορση, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας νιώθει πολλή πίεση για να έχει συγκεκριμένη εμφάνιση.
Αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών
Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να είναι θανατηφόρες, αλλά είναι επίσης αντιμετωπίσιμες. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει κάποια διατροφική διαταραχή, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με γιατρό, ώστε να σας βοηθήσει.
Η νοσηλεία μπορεί αν είναι απαραίτητη μερικές φορές, αλλά για πολλά παιδιά με διατροφικές διαταραχές η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση περιλαμβάνει παραμονή στο σπίτι και ανάκαμψη με τη φροντίδα της οικογένειας. Οικογενειακοί θεραπευτές καθοδηγούν τους γονείς για το πώς θα στηρίξουν το παιδί τους και τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικογενειακή θεραπεία βοηθά τα παιδιά να επιστρέψουν στο υγιές βάρος πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες θεραπείες. Άλλες ενδεδειγμένες θεραπείες είναι η Ενισχυμένη Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT-E) καθώς και η Εφηβοκεντρική Θεραπεία (AFT).
Πηγή: