Οι Διαφορετικές Ρουτίνες των Διαζευγμένων Γονεών

Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικούς τρόπους για να κάνει τα πράγματα. Προσπαθήστε να μη το θεωρείτε αυτό ως αρνητικό. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν τους νέους κανόνες σε διαφορετικούς χώρους, αρκεί να είναι ξεκάθαρο το τι περιμένουμε από αυτά. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μεγαλώνοντας να γίνουν πιο ευπροσάρμοστοι άνθρωποι και αυτό σίγουρα είναι κάτι θετικό.

Κάποιοι διαζευγμένοι γονείς μπορούν να πουν «Έχουμε τόσο διαφορετικές απόψεις για την πειθαρχία, τις δουλειές του σπιτιού και τις ρουτίνες. Τα παιδιά δεν ξέρουν αν πάνε ή αν έρχονται» ή «Ο/η πρώην μου έδωσε στα παιδιά ακριβά δώρα για τα γενέθλια, ενώ εγώ είπα ότι δεν έχουμε χρήματα να τα πάρουμε. Τώρα τα κακομαθαίνει και γίνονται απαιτητικά» ή ακόμα «Πάντα ανοίγαμε τα δώρα κατά τη διάρκεια του πρωινού. Στη νέα οικογένεια του/της πρώην μου, ανοίγουν κάποια κατά το πρωινό και κάποια αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα παιδιά μου βρίσκονται σε σύγχυση και είναι αναστατωμένα.»

Να είστε συνεπείς με τα παιδιά σας.

Τα παιδιά σας θα ωφεληθούν από τη συνέπεια στα διάφορα περιβάλλοντά τους. Καθήστε με τον/την πρώην σας και μιλήστε για τα πράγματα που και οι δύο θεωρείτε σημαντικά. Προσπαθήστε να φτάσετε σε μια συμφωνία για το τι θα παραμείνει το ίδιο και τι μπορεί να γίνεται διαφορετικά από τον καθένα σας. Το να είστε ευέλικτοι είναι σημαντικό και μπορεί και οι δυο σας να βρεθείτε να δημιουργείτε νέους κανόνες.

Αντίστοιχα, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αλλάξετε κάποιες οικογενειακές παραδόσεις που αφορούν σημαντικές γιορτές. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι ο νέος τρόπος να κάνετε τα πράγματα είναι μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό μπορεί να αναστατώσει τα παιδιά.

Να μιλήσετε με τα παιδιά.

Μιλήστε με τα παιδιά σας και με τον/την πρώην σας για την σημασία της οικογενειακής παράδοσης και πώς αυτές μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Όταν κατανοήσουν γιατί οι αλλαγές στις οικογενειακές παραδόσεις τα αναστατώνουν, μπορεί τελικά να καταλήξετε σε μια συμφωνία που συνδυάζει τόσο το παλιό όσο και το νέο. Έτσι, μπορείτε να διαχειριστείτε τις προσδοκίες των παιδιών για τις νέες τους συνήθειες από εδώ και στο εξής.

Δώρα

Το θέμα με τα δώρα είναι ένα συνηθισμένο θέμα τριβής μετά τον χωρισμό. Κάποιοι γονείς μπορεί να χρησιμοποιούν δώρα για να πουν συγγνώμη ή για να «επιδιορθώσουν» κάτι που συνέβη. Αυτό δεν είναι συνήθως μια επωφελής τακτική, καθώς τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, ασφάλεια και προσοχή πολύ περισσότερο απ? όσο χρειάζονται δώρα. Αφού τα αντικείμενα ποτέ δεν γεμίζουν το κενό, μπορεί να μπουν στον φαύλο κύκλο του να θέλουν όλο και περισσότερα και τελικά ποτέ να μην ικανοποιούνται. Αναγνωρίστε την αγάπη του/της πρώην σας για τα παιδιά και την επιθυμία του/της να κάνει το καλύτερο, αλλά εξηγήστε ότι τα ακριβά δώρα δεν είναι αυτό που χρειάζονται. Ο χρόνος και η προσοχή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν όλους να προσαρμοστούν ομαλά στη νέα ρουτίνα.

Πηγή:

http://www.familylives.org.uk/advice/divorce-and-separation/shared-parenting-and-contact/advice-if-your-ex-has-different-routines-and-parenting-styles?referer=/advice/divorce-and-separation?referer%3D/advice