Τρεις συμβουλές για τους γονείς παιδιών με μισοφωνία

Η μισοφωνία χαρακτηρίζεται από τον έντονο εκνευρισμό, ενόχληση, θυμό, αηδία ή απέχθεια για συγκεκριμένους ήχους που σχετίζονται με τη μάσηση, το ρούφηγμα, το πλατάγιασμα των χειλιών, την αναπνοή, την ακατάληπτη ομιλία ή μουσική από άλλο δωμάτιο, τα ρυθμικά χτυπήματα ή ακόμα και την προσμονή των ήχων αυτών. Η μισοφωνία είναι κοινή στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Είναι επίσης κοινή στους εφήβους και τους ενήλικες. Μια πρόσφατη έρευνα στο ΗΒ έδειξε ότι το 49% των φοιτητών ιατρικής που ολοκλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγια είχαν μισοφωνία, όπως αυτή μετριέται από την κλίμακα Amsterdam Misophonia Scale (A.MISO.S).

Η μισοφωνία στα παιδιά μπορεί λανθασμένα να ερμηνευτεί ως κακή συμπεριφορά ή ως ξέσπασμα θυμού.  Δεν είναι σπάνιο ένα παιδί με μισοφωνία να νιώθει αναστατωμένο κατά τη διάρκεια του φαγητού και να ζητά συνεχώς από τα αδέλφια του να μην κάνουν θόρυβο με το στόμα τους και να τους λέει πως οι ήχοι που κάνουν είναι αηδιαστικοί. Μπορεί επίσης να επικρίνει τον τρόπο που οι γονείς καταπίνουν ή ακόμα και αναπνέουν. Κάποιες φορές μπορεί να αποφεύγει να έρχεται στο οικογενειακό τραπέζι ή, αν έρχεται, μπορεί να επιδεικνύει κάποια τελετουργικά με τη μορφή της μίμησης, της δημιουργίας δυνατότερων θορύβων ως περισπασμό ή της ερώτησης προς το άτομο που κάνει τον συγκεκριμένο θόρυβο να το πει «σωστά» ή να ζητήσει συγγνώμη για το θόρυβο που κάνει. Αν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα μισοφωνίας, συνιστάται να συμβουλευτεί κάποιον γιατρό. Είναι σημαντικό να εξετασθούν οι ψυχολογικές και νευρολογικές όψεις του προβλήματος. Στο μεταξύ, ωστόσο, παρακάτω υπάρχουν τρεις συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες στους γονείς που θέλουν να στηρίξουν το παιδί τους που έχει μισοφωνία.

Κάντε το παιδί σας να νιώσει ασφαλές.

Τα παιδιά συχνά βασίζονται στους γονείς τους ή άλλους φροντιστές για τις ανάγκες τους. Νιώθουν ότι οι γονείς τους μπορούν να τα βοηθήσουν και να τα προστατεύσουν με σχεδόν τα πάντα! Αλλά με τη μισοφωνία αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς είναι κάτι για το οποίο μπορεί οι γονείς να μη γνωρίζουν πολλά. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, αν ο θόρυβος που την πυροδοτεί παράγεται από τους γονείς ή αν μαλώνουν το παιδί με μισοφωνία για κακή συμπεριφορά στο οικογενειακό τραπέζι ή σε άλλα μέρη όπου πηγαίνει με τους γονείς ή τα αδέλφια του. Στις περιπτώσεις αυτές, αν και το παιδί νιώθει αναστατωμένο, εκνευρισμένο ή ακόμα και παγιδευμένο, δεν θα μπορέσυν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζεται από τους γονείς του ή τουλάχιστον μπορεί έτσι να νιώθει.

Συνεπώς, ως γονείς, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας και να το καθησυχάσετε ότι κατανοείτε το πρόβλημά του και ότι υπάρχουν λύσεις για αυτό και ότι μπορείτε να πάτε μαζί σε έναν γιατρό για να το βοηθήσετε. Αυτό θα κάνει το παιδί να νιώσει υποστήριξη και ασφάλεια, καθώς θα κατανοήσει ότι θα κάνετε ό,τι χρειάζεται για να το βοηθήσετε. Επίσης είναι καλή ιδέα να του πείτε ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν γίνει. 

Βοηθήστε το παιδί σας να παρατηρήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Το βίωμα έντονης συναισθηματικής αντίδρασης στους συγκεκριμένους ήχους, ή τουλάχιστον μέρος αυτού, σχετίζεται με τις αρνητικές και παράλογες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό του παιδιού με μισοφωνία. Τέτοια παραδείγματα είναι: «Θα θυμώσω, όταν δω ότι τα αδέρφια μου πρόκειται να φάνε», «Θα θυμώσω περισσότερο και δεν θα μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου», «Δεν θα απολαύσω το φαγητό μου», «Είναι άδικο», «Δεν υπάρχει διέξοδος και είμαι παγιδευμένος», «θα φωνάξω στους άλλους ή θα πω πράγματα που θα τους εκνευρίσουν», «Οι γονείς μου θα θυμώσουν μαζί μου», «Θα με μαλώσουν», «Δεν πρέπει να κάνουν τους θορύβους αυτούς», «Οι θόρυβοι που κάνουν είναι αηδιαστικοί και λάθος», «Δεν μπορώ να τους διαχειριστώ», «Πρέπει να τους σταματήσω να κάνουν τους ήχους αυτούς, αλλιώς δεν θα μπορέσω να τους βγάλω από το μυαλό μου». Οι περισσότερες από αυτές τις σκέψεις έχουν κάποιο εσφαλμένο κριτήριο.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τα συνήθη εσφαλμένα κριτήρια στις σκέψεις μας και να δει αν μπορεί να εντοπίσει κάποιο από αυτά στις σκέψεις που του έρχονται όταν ακούει τους συγκεκριμένους ήχους. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για τους ήχους που τον ενοχλούν, το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση της αντίδραση της μισοφωνίας. Είναι σημαντικό να το επαινείτε όποτε αναγνωρίζει και αλλάζει τις σκέψεις του και δεν αντιδρά αρνητικά στο οικογενειακό τραπέζι ή σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Η θετική ενίσχυση είναι σημαντική στη διαχείριση της μισοφωνίας.

Βοηθήστε το παιδί σας να σταματήσει τη συμπεριφορά και τα τελετουργικά αποφυγής.

Τα παιδιά με μισοφωνία συχνά επιδεικνύουν κάποιες συμπεριφορές αποφυγής, όπως το να τρώνε μόνα τους αντί με την οικογένεια, να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε μέρη ή να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους από τους οποίους περιμένουν ότι μπορεί να ακουστούν οι ήχοι που τους εκνευρίζουν, να δυναμώνουν την ένταση του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης ώστε να καλύπτονται οι ήχοι μάσησης κ.α..

Όταν η αποφυγή δεν είναι εφικτή ή πρακτική, τότε μπορεί να καταφύγουν σε μικρά τελετουργικά, ώστε να εξαλείψουν το στρες. Τα τελετουργικά αυτά είναι μη επαναλαμβανόμενες πράξεις που κάνει το παιδί, αποκρινόμενο στο άγχος. Για παράδειγμα, στην παιδική μισοφωνία, τα τελετουργικά συχνά περιλαμβάνουν μίμηση, αίτημα προς τα άτομα να μην κάνουν θόρυβο, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι αδύνατο, όσο το δυνατόν ταχύτερη κατανάλωση του φαγητού χωρίς να κοιτά τους άλλους ή αποφυγή βλεμματικής επαφής με τους άλλους κ.α.. Αν και το παιδί σας μπορεί να πιστεύει ότι αυτό είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορεί να διαχειριστεί τους θορύβους, οι συμπεριφορές και τα τελετουργικά αποφυγής δεν είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμα, καθώς δεν αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος. Ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι τελικά ωφέλιμες και να το βοηθήσετε να εξερευνήσει άλλους δυνατούς τρόπους για να τις ελαττώσει.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα και να προσφέρει συμβουλές, καθώς η πλήρως αναπτυγμένη μισοφωνία απαιτεί εξειδικευμένη βοήθεια.

 

Πηγή:

Dr. Hashir Aazh BSc, MSc, PhD (Audiologist, Specialist in Tinnitus, Hyperacusis & Misophonia Rehabilitation)

https://hashirtinnitusclinic.com/top-three-advice-for-parents-of-children-with-misophonia-by-dr-hashir-aazh/