Διδάσκοντας το παιδί σας καθημερινές δεξιότητες

Όταν τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν όσα θέλουν να μάθουν. Συχνά, αυτά είναι πράγματα που κι εσείς θέλετε να μάθουν. Μερικές φορές, ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται λίγη περισσότερη βοήθεια από εσάς για να μάθει απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται για όλη του τη ζωή. Για παράδειγμα, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αφορούν τη χρήση της τουαλέτας, πώς να πλένεται και να ντύνεται, τι να μην ακουμπά και πού δεν είναι ασφαλές να τρέχει.

Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να κάνουν τη ζωή ευκολότερη τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Περιμένετε μέχρι τη στιγμή που πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο.

Αν προσπαθείτε να διδάξετε κάτι πολύ νωρίς, θα καταλήξετε και οι δυο εκνευρισμένοι. Αν προσπαθείτε να διδάξετε το παιδί σας κάτι και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αφήστε το για λίγες εβδομάδες και προσπαθήστε πάλι.

Μη μεγαλοποιείτε τα πράγματα.

Το παιδί σας μπορεί να μάθει να τρώει με κουτάλι πολύ γρήγορα, αλλά μπορεί και πάλι να θέλει να το ταΐζετε όταν είστε κουρασμένοι. Μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει το γιογιό κάποιες φορές και να θέλει να ξαναχρησιμοποιήσει την πάνα. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Αυτό δε σημαίνει ότι έχετε αποτύχει. Δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο το παιδί για να συνειδητοποιήσει ότι θέλει να μάθει πώς να είναι «μεγάλο» και ανεξάρτητο.

Κρατήστε το ασφαλές.

Τα μικρά παιδιά δεν κατανοούν γιατί δεν πρέπει να παίζουν με ηλεκτρικές συσκευές και εύθραυστα αντικείμενα. Είναι πιο εύκολο να κρατάτε τα πράγματα που δε θέλετε το παιδί σας να ακουμπάει μακριά από αυτό.

Ενθαρρύνετε το παιδί.

Το παιδί σας θέλει να σας ικανοποιήσει. Αν του δίνετε ένα πλατύ χαμόγελο, μια αγκαλιά ή έναν έπαινο, όταν κάνει κάτι σωστά, είναι πιο πιθανό να το κάνει ξανά. Αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα από μια επίπληξη κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος.

Παραμείνετε ρεαλιστικοί.

Μην περιμένετε τελειότητα ή άμεσα αποτελέσματα. Αν υποθέτετε ότι όλα θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο απ? ό,τι πιστεύετε, θα εκπλαγείτε ευχάριστα αν δεν απαιτηθεί τελικά περισσότερος χρόνος.

Δώστε το καλό παράδειγμα.

Το παιδί θέλει να σας μοιάσει και να κάνει ό,τι κάνετε εσείς. Αφήστε το να σας δει να πλένεστε, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να ντύνεστε.

Παραμείνετε σταθεροί.

Τα παιδιά χρειάζονται σταθερές, συνεπείς οδηγίες. Συχνά το παιδί σας νιώθει πιο ασφαλές, αν παραμείνετε σταθεροί στα όρια που έχετε θέσει, ακόμα και αν δεν του αρέσει ή αν προσπαθήσει να τα τεστάρει. Τα όρια λειτουργούν καλύτερα αν εξηγείτε στο παιδί σας γιατί υπάρχουν. Για παράδειγμα, αν το απομακρύνετε από μια ανοιχτή εστία φωτιάς, εξηγήστε γιατί.

Παραμείνετε συνεπείς.

Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί σας να υιοθετήσουν μια παρόμοια προσέγγιση για την ανατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνας ύπνου, τις ώρες των γευμάτων και τον χρόνο μπροστά στις οθόνες. Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας ή εσείς και ο φροντιστής του παιδιού κάνετε τα πράγματα διαφορετικά, το παιδί σας δεν θα μάθει τόσο εύκολα.

Προσαρμοστείτε στις περιστάσεις σας.

Κάνετε ό,τι είναι σωστό για το παιδί σας, για εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Μην ανησυχείτε για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει το παιδί του γείτονα. Δεν είναι διαγωνισμός.

 

Πηγή:

https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/play-and-learning/teaching-your-child-everyday-skills/