Πώς να χτίσετε θετικές σχέσεις με τα παιδιά σας

Οι θετικές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών είναι σημαντικές για όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού. Οι θετικές σχέσεις μας με τα παιδιά βασίζονται στο να βρισκόμαστε στη στιγμή, στο να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί και στο να χτίζουμε εμπιστοσύνη. Οι σχέσεις μας με τα παιδιά μας θα αλλάζουν και θα αναπτύσσονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

Τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται καλύτερα όταν έχουν ισχυρές, θετικές σχέσεις με αγάπη τόσο με τους γονείς όσο και με άλλους φροντιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θετικές σχέσεις με τους γονείς και τους φροντιστές βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν τον κόσμο: αν ο κόσμος είναι ασφαλής, αν είναι αγαπητά, ποιος τα αγαπάει, τι συμβαίνει όταν κλαίνε, γελάνε ή κάνουν μια γκριμάτσα και πολλά περισσότερα.

Δεν υπάρχει συνταγή για το πώς να επιτύχετε μια "σωστή" σχέση γονέα παιδιού. Αλλά, αν η σχέση σας με το παιδί σας είναι χτισμένη τις περισσότερες φορές σε θερμές διαδράσεις και αποκρίσεις με αγάπη, τότε το παιδί σας θα νιώθει αγαπητό και ασφαλές.

Να είστε στη στιγμή. 

Το να είστε στη στιγμή έχει να κάνει με το συντονισμό σας με το παιδί και την αναζήτηση του τι συμβαίνει στη ζωή του. Αυτό δείχνει στο παιδί σας ότι νοιάζεστε για όσα είναι σημαντικά για εκείνο, το οποίο είναι η βάση για μια ισχυρή σχέση.

Κάποιες ιδέες για να βρίσκεστε στη στιγμή με το παιδί σας είναι οι ακόλουθες:

  • Δείξτε αποδοχή, αφήστε το παιδί σας αυτόνομο και μην προσπαθείτε να του δίνετε οδηγίες όλην την ώρα. Αν το παιδί σας θέλει να προσποιείται ότι ο πύργος με τα τουβλάκια είναι άνθρωποι, ας είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να κάνετε το παιδί σας να μάθει να τα χρησιμοποιεί αμέσως με τον "σωστό" τρόπο.
  • Παρατηρήστε τι κάνει το παιδί σας και σχολιάστε το ή ενθαρρύνετέ το χωρίς κριτική. Για παράδειγμα, "Είναι το μπλε τουβλάκι ο φούρναρης; Έχει πάει για ψώνια το μικρό κόκκινο τουβλάκι;"
  • Ακούστε το παιδί σας και προσπαθήστε να συντονιστείτε στα πραγματικά συναισθήματα του παιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας σάς λέει μια μακροσκελή ιστορία για πολλά πράγματα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα, στην πραγματικότητα μπορεί να λέει ότι του αρέσει η καινούργια δασκάλα ή ότι έχει καλή διάθεση.
  • Κάντε μια παύση και σκεφτείτε τι σας λέει η συμπεριφορά του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν ο έφηβός σας περιφέρεται στην κουζίνα χωρίς να μιλάει πολύ, μπορεί απλώς να θέλει να είναι κοντά σας. Μπορείτε να του προσφέρετε μια αγκαλιά ή να τον αφήσετε να σας βοηθήσει στη μαγειρική, χωρίς να χρειάζεται να μιλάτε.
  • Μέρος του να είστε στη στιγμή με το παιδί σας είναι να δίνετε στο παιδί σας ευκαιρίες να παίρνει πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, αφήστε το παιδί σας να ηγηθεί στο παιχνίδι και ανταποκριθείτε σε όσα λέει ή κάνει. Αυτό είναι εξαιρετικό για μικρότερα παιδιά.
  • Στηρίξτε τις ιδέες του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αν το μεγαλύτερο παιδί σας αποφασίζει να σχεδιάσει ένα οικογενειακό γεύμα, γιατί να μην πείτε ναι; Όταν το παιδί σας εκφράζει μια άποψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συζήτηση ως έναν τρόπο να μάθετε περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού σας, ακόμη κι αν διαφέρουν από τις δικές σας. Επαναλαμβάνοντας ή παραφράζοντας τα λόγια του παιδιού σας, χαμογελώντας και κάνοντας βλεμματική επαφή, δείχνετε στο παιδί σας ότι προσέχετε όταν μιλάτε ή περνάτε χρόνο μαζί. Αυτές οι εκφράσεις ζεστασιάς και ενδιαφέροντος βοηθούν το παιδί σας να νιώσει ασφαλές και να χτίσει αυτοπεποίθηση.

Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. 

Οι θετικές σχέσεις μεταξύ υμών και των παιδιών σας χτίζονται στον ποιοτικό χρόνο. Με τον κοινό χρόνο μαθαίνουμε ο ένας τις εμπειρίες του άλλου, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και τα ενδιαφέροντα που μεταβάλλονται. Αυτό δείχνει ότι σέβεστε και εκτιμάτε το παιδί σας, το οποίο είναι σπουδαίο για τη σχέση σας.

Ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να λάβει χώρα οποτεδήποτε κι οπουδήποτε, εν μέσω συνηθισμένων ημερών και περιστάσεων. Μπορεί να είναι ένα κοινό γέλιο, όταν κάνετε μπάνιο το νήπιό σας ή μια καλή συζήτηση στο αυτοκίνητο με τον έφηβό σας. Οι στιγμές αυτές σας δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσετε θετικά μηνύματα με χαμόγελα, γέλιο, βλεμματική επαφή, αγκαλιές και απαλά αγγίγματα.

Μπορείτε να επωφεληθείτε στο έπακρο τον χρόνο που περνάτε μαζί μειώνοντας τις διακοπές και τις οχλήσεις. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να αφήνετε στην άκρη το κινητό σας. Αυτό βοηθά το παιδί σας να δει ότι πραγματικά θέλετε να περάσετε χρόνο μαζί ανενόχλητοι.

Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι στην οικογενειακή σας ζωή που δεν θα είναι δυνατόν να έχετε πολύ χρόνο με το παιδί σας κάθε μέρα. Αλλά σχεδιάζοντας τακτικά χρονικά διαστήματα που θα τα περνάτε οι δυο σας μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε αξία στο χρόνο αυτό.

Το παιδί σας μαθαίνει και αναπτύσσεται μέσα από τον κοινό χρόνο και τη διάδραση με εσάς και τους άλλους φροντιστές. Για παράδειγμα, ο χρόνος που αφιερώνετε μιλώντας με τα παιδιά σας τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα.

Να δείχνετε εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι απαραίτητοι για μία θετική σχέση γονέα παιδιού.

Στα πρώιμα χρόνια με το μωρό σας, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Το μωρό σας θα νιώσει ασφάλεια όταν μαθαίνει ότι μπορεί να εμπιστευτεί εσάς και τους άλλους φροντιστές που ικανοποιούν τις ανάγκες του. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας δίνει στο παιδί σας αυτοπεποίθηση για να εξερευνήσει τον κόσμο.

Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός γίνονται πιο αμφίδρομοι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Μπορείτε να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στην σχέση σας. Για παράδειγμα:

  • Να είστε διαθέσιμοι όταν το παιδί σας χρειάζεται στήριξη, φροντίδα ή βοήθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παίρνετε αγκαλιά το νήπιο σας όταν πέφτει ή ότι παίρνετε τον έφηβό σας από ένα πάρτυ όταν σας καλέσει. Αυτό βοηθάει το παιδί σας να μάθει να σας εμπιστεύεται ότι πάντα θα είστε εκεί όταν σας χρειάζεται.
  • Να θυμάται τις υποσχέσεις σας ώστε το παιδί σας να μάθει να εμπιστεύεται όσα λέτε. Για παράδειγμα αν του υποσχεθήκατε ότι θα πάτε σε μία σχολική δραστηριότητα, κάντε ότι μπορείτε για να τα καταφέρετε.
  • Να μάθετε το παιδί σας και εκτιμήστε το για αυτό που είναι. Αν στο παιδί σας αρέσει το ποδόσφαιρο, ενθαρρύνετε το και ρωτήστε το για τους καλύτερους παίκτες. Δείχνοντας σεβασμό για τα συναισθήματα και τις απόψεις του παιδιού σας ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίσει να τα μοιράζεται μαζί σας.
  • Όταν το παιδί σας εκφράζει διαφορετική άποψη από τη δική σας, ακούστε το χωρίς επίκριση και χωρίς να αναστατωθείτε. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι θα το ακούσετε και θα το βοηθήσετε με δύσκολα θέματα και καταστάσεις στο μέλλον.
  • Επιτρέψτε στη σχέση να εξελιχθεί καθώς το παιδί σας αναπτύσσεται και οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του παιδιού σας αλλάζουν. Για παράδειγμα, το παιδί σας που βρίσκεται στην προεφηβεία μπορεί να μην θέλει πια να είστε μαζί του στο πάρκο όπου πάει με τους φίλους του, αν και στο παρελθόν του άρεσε να παίζει εκεί μαζί σας.
  • Θέστε κάποιους αυστηρούς αλλά δίκαιους οικογενειακούς κανόνες. Οι κανόνες είναι ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με το πώς η οικογένειά σας θέλει να φροντίζει και να φέρεται στα μέλη της. Οι κανόνες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει βέβαιο ότι θα είστε συνεπείς στον τρόπο με τον οποίο θα του φέρεστε.

 

 

Πηγή: https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/parent-child-relationships