Πώς να διαχειριστείτε τις προσδοκίες των παιδιών για τα Χριστούγεννα

Καμία οικογένεια δεν είναι αποκομμένη από το περιβάλλον και τα παιδιά εκτίθενται σε ένα εύρος απόψεων για το τι πρέπει να σημαίνουν τα Χριστούγεννα και τι να περιμένουν. Η τηλεόραση, οι συζητήσεις με φίλους ακόμα και με καλοπροαίρετους συγγενείς μπορούν να οδηγήσουν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι πιστεύουν τα μικρά παιδιά ότι συμβαίνει τα Χριστούγεννα.

Ευτυχώς, με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους από νωρίς και να βεβαιωθείτε ότι θα περάσετε αξέχαστα Χριστούγεννα, ακόμη και αν ο προϋπολογισμός σας και οι περιστάσεις παρουσιάζουν προκλήσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για να εξασφαλίσετε την οικογενειακή σας αρμονία.

Ρωτήστε τα τι είναι σημαντικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας πριν τις γιορτές, για να έχετε μια αίσθηση του τι είναι σημαντικό για εκείνα, αλλά και για να μοιραστείτε μαζί τους τι θεωρείτε εσείς σημαντικό στα Χριστούγεννα. Αυτό θα σας δώσει μια ευκαιρία να περάσετε το χρόνο σας και τα χρήματά σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αν, για παράδειγμα, αφού τους μιλήσετε, μάθετε ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ η γαλοπούλα, αλλά τους αρέσουν οι κρεατόπιτες, τότε μπορείτε να λάβετε την επιχειρηματική απόφαση να σερβίρετε κάτι τέτοιο και να μειώσετε το κόστος του γιορτινού τραπεζιού για κάτι που δεν αρέσει στην οικογένειά σας.

Δεν χρειάζεται να έχετε γαλοπούλα στο τραπέζι, αλλά πρέπει να σκεφτείτε τι συμβολίζουν για εσάς οι γιορτές. Το θέμα είναι η επαναδιατύπωση της εμπειρίας: μάθετε τι θέλουν να κάνουν και συζητήστε για το πώς μπορείτε να το χτίσετε με έναν διαφορετικό τρόπο και τότε το γιορτινό τραπέζι γίνεται πιο διαχειρίσιμο και ο προϋπολογισμός του πιο ρεαλιστικός για εσάς.

Αυτό είναι επίσης καλή συμβουλή σε ό,τι αφορά τα δώρα και μπορεί να συνδυαστεί με μια συζήτηση για τα γράμματα των παιδιών στον Άγιο Βασίλη. Εστιάστε στα πράγματα που πραγματικά θέλουν και μην μπείτε στον πειρασμό να τους αγοράσετε τα πάντα (θυμηθείτε ότι ο Άγιος Βασίλης έχει περιορισμένο χώρο στο έλκηθρο, οπότε δεν υπάρχει χώρος για πολλά δώρα για κάθε παιδί στον κόσμο). Οι συζητήσεις όπως αυτή αποτελούν επίσης μια καλή ευκαιρία για να διαχειριστείτε προσδοκίες γενικά σχετικά με το τι μπορεί η οικογένειά σας να υποστηρίξει οικονομικά. Θα μπορούσατε να πείτε ότι κάποιες οικογένειες έχουν περισσότερα χρήματα για στολίδια των Χριστουγέννων, ενώ ταυτόχρονα να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν όσα έχουν και τη διασκέδαση που μπορούν να έχουν μαζί σας.

Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια ακριβή εποχή, αλλά είναι επίσης αληθές ότι τα χρήματα δεν έχουν να κάνουν με το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει να κάνει με τον χρόνο που περνάμε με όσους αγαπάμε και να έχει όλη η οικογένεια την ευκαιρία να περάσει όμορφα.

Μπορεί να μπαίνουμε στον πειρασμό να δούμε τις επιθυμίες των παιδιών ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αλλά προσπαθήστε να τοποθετήσετε σε νέο πλαίσιο το ποιο πιστεύετε ότι είναι το πνεύμα των γιορτών και προσπαθήστε να το δείτε ως μια ευκαιρία να εστιάσετε στην οικογένειά σας και τις ανάγκες τους.

Μιλήστε στην ευρύτερη οικογένειά σας για να θέσετε προσδοκίες.

Μερικές φορές, μετά τη συζήτηση με τα παιδιά σας για τα Χριστούγεννα, μπορεί να δείτε ότι έχουν προσδοκίες στις οποίες δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Μπορεί να  θέλουν να περάσουν χρόνο με τις αγαπημένες τους θείες ή τα ξαδέλφια τους ή να ελπίζουν πως οι γιαγιάδες θα φτιάξουν ένα γλυκό που αγαπάνε.

Μοιραστείτε αυτές τις προσδοκίες με τους ανθρώπους αυτούς και συζητήστε τι μπορείτε να κάνετε για να πραγματοποιήσετε τις ευχές τους αυτές. Ίσως να μην μπορέσετε να περάσετε μαζί την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά να συναντηθείτε κάποια άλλη μέρα κι αυτό να είναι κάτι για το οποίο να ανυπομονούν τα παιδιά σας. Αυτό επίσης θα σας επιτρέψει να ανοίξετε τη συζήτηση για τη συνεισφορά της οικογένειας στο γιορτινό τραπέζι, καθώς σε πολλούς συγγενείς αρέσει να φέρνουν τη σπεσιαλιτέ τους, το οποίο θα σας εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθεια και θα κάνει τους συγγενείς να νιώθουν ότι συμπεριλαμβάνονται.

Η προσοχή σας είναι το πιο σημαντικό δώρο.

Αυτό που θέλουν περισσότερο από όλα τα παιδιά είναι η προσοχή των γονέων τους και κάποιες φορές η κακή συμπεριφορά είναι μια προσπάθεια να τη λάβουν. Μερικές φορές, η προσοχή μας κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να διαχέεται, καθώς ανησυχούμε για τις λεπτομέρειες της εξασφάλισης όσων χρειάζονται τα παιδιά αυτήν την εποχή που έχει πολύ στρες.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο να σκεφτείτε πώς μπορείτε να κάνετε την ημέρα ξεχωριστή μόνο με το να είστε παρόντες και να ενδιαφέρεστε ενεργά στο χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο απλές και φτηνές ιδέες για οικογενειακές γιορτινές δραστηριότητες.

Ο φρέσκος αέρας είναι δωρεάν.

Μια βόλτα στον καθαρό αέρα πραγματικά βοηθάει. Δεν έχει σημασία πού μένετε. Ακόμα κι αν μένετε σε πόλη και υπάρχει μόνο λίγο πράσινο στην πλατεία της γειτονιάς σας, μπορείτε και πάλι να βρείτε πράγματα να κάνετε έξω, για να διώξετε την ενέργεια της κλεισούρας και να ενεργοποιήσετε τη φαντασία τους.

Τα Χριστούγεννα από μόνα τους προσφέρουν πολλά από πλευράς δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του να χαζεύετε τα φωτεινά στολίδια στη γειτονιά και να σχεδιάζετε κυνήγια θησαυρού.

Μια σημείωση για τον Άγιο Βασίλη

Αν και η κοινή αντίληψη για τον Άγιο Βασίλη είναι συνήθως απολύτως θετική, έχει παρατηρηθεί ότι για κάποια παιδιά η ιδέα ενός άντρα να μπαίνει στο σπίτι τους μέσα στη νύχτα μπορεί να προκαλεί ανησυχία. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να επαναδιατυπώσετε την ιστορία, λέγοντας ότι έχετε ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, όταν έρθει, να χτυπήσει πρώτα την πόρτα και να ειδοποιήσει τους μεγάλους ότι είναι εκεί. Αυτό δεν ακυρώνει τις εμπειρίες των άλλων παιδιών, αλλά βοηθάει τις οικογένειες στις οποίες υπάρχει κάποια ανησυχία να αντιμετωπίσουν τυχόν φόβους των παιδιών.

Μην το πάρετε προσωπικά, αν κάτι πάει στραβά.

Ρωτήστε όποιον γονιό θέλετε και θα δείτε πως όλοι έχουν κάνει κάποιο λάθος τα Χριστούγεννα, είτε ξέχασαν κάποιο αγαπημένο γλυκό που περίμενε ένα παιδί ή αγόρασαν το λάθος δώρο. Μπορεί τα δάκρυα να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε προσπαθήστε να τηρείτε τη σωστή οπτική, με κανέναν τρόπο δεν είστε οι μόνοι. Τούτου λεχθέντος, βοηθά να κρατήσετε τις αποδείξεις για τα δώρα και τα παιχνίδια, ώστε, αν κάτι πάει στραβά, να μπορέσετε να επανορθώσετε μετά τα Χριστούγεννα. Ας έχετε όμως πάντα κατά νου ότι το να μην πετύχετε ακριβώς τα Χριστούγεννα που θέλουν τα παιδιά δεν σας κάνουν κακούς γονείς.

 

Πηγή:

https://www.family-action.org.uk/our-voices/2021/11/16/managing-expectations-christmas/