Τι ώρα πρέπει να επιστρέφει ο έφηβος σπίτι το βράδυ;

Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να τους δίνετε αρκετή ελευθερία για να μαθαίνουν πώς να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να διάγουν πιο ανεξάρτητες ζωές. Ταυτόχρονα, η θέσπιση ρεαλιστικών ορίων στις δραστηριότητές τους μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις και να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Η θέσπιση μιας ώρας κατά την οποία πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι είναι σημαντική στη διαμόρφωση αυτής της ισορροπίας.

Δεν υπάρχει παγκοσμίως συμφωνημένη ώρα επιστροφής για τους εφήβους. Αλλά υπάρχουν στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θέσετε ρεαλιστικά όρια στις εξόδους του παιδιού σας και να θέσετε το ίδιο υπεύθυνο για αυτά. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Επιλέξτε μια λογική ώρα επιστροφής

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γονείς θέτουν μια σταθερή ώρα επιστροφής που παραμένει σταθερή για όλα τα βράδια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς έχουν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στη θέσπιση του ορίου αυτού.

Ένα βράδυ μπορείτε να ζητήσετε από τον έφηβό σας να έχει επιστρέψει σπίτι ως τις 9.00μμ. Κάποιο άλλο βράδυ, μπορεί να τον αφήσετε να μείνει έξω ως τις 11μμ. Όταν θέτετε την ώρα επιστροφής του εφήβου σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αναλογιστείτε τους παρακάτω παράγοντες:

  • Πόση δομή χρειάζονται; Αν δυσκολεύονται να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις χωρίς στέρεα όρια, μια συνεπής και σταθερή ώρα επιστροφής μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση για αυτά.
  • Πώς είναι το πρόγραμμα ύπνου τους; Αν πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετές ώρες, μια νωρίτερη ώρα επιστροφής μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία και την αποδοτικότητά τους.
  • Πόσο ασφαλής είναι η γειτονιά σας; Αν στη γειτονιά σας υπάρχει εγκληματικότητα, μια νωρίτερη ώρα επιστροφής μπορεί να κρατήσει τα παιδιά σας ασφαλή.
  • Πώς σκοπεύουν να περάσουν το βράδυ τους; Αν θέλουν να πάνε σε κάποιο ξεχωριστό γεγονός που λαμβάνει χώρα μετά τη συνηθισμένη τους ώρα επιστροφής, μπορεί να είναι λογικό να αναβάλλετε την ώρα επιστροφής εκείνη τη βραδιά.

Όποια κι αν είναι η ώρα επιστροφής που θα θέσετε, είναι σημαντικό να την επικοινωνήσετε ξεκάθαρα στο παιδί σας και να το θέσετε υπεύθυνο για την τήρησή της. 

Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί αρκετά.

Η θέσπιση μιας ώρας επιστροφής μπορεί να βοηθήσει τον έφηβό σας να πέσει για ύπνο μια λογική ώρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι έφηβοι μεταξύ 13 και 18 ετών χρειάζονται 8 με 10 ώρες ύπνου ημερησίως. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία τους καθώς και για την ικανότητά τους να αποδίδουν στο σχολείο και στις λοιπές δραστηριότητές τους.

Όταν θεσπίζεται μία ώρα επιστροφής, λάβετε υπόψη τις ανάγκες του παιδιού σας για ύπνο. Σκεφτείτε τι ώρα πρέπει να ξυπνήσει το πρωί καθώς και τις ώρες ύπνου που πρέπει να έχει.

Επικοινωνήστε με σαφήνεια τις προσδοκίες σας 

Πριν ο έφηβος φύγει από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι κατανοεί:

  • τι ώρα πρέπει να επιστρέψει
  • τι πρέπει να κάνει αν βλέπει ότι καθυστερεί
  • τις συνέπειες της παραβίασης του ορίου της ώρας επιστροφής 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε από τον έφηβό σας να σας πει ποια ώρα επιστροφής θεωρεί λογική. Αν λάβετε υπόψη τη γνώμη του, μπορεί να είναι πιο πρόθυμος να συμμορφωθεί ως προς την ώρα. Από την άλλη, κάποιοι έφηβοι μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν δεν νιώθετε άνετα με την ώρα που προτείνουν, πείτε τους γιατί και ξεκάθαρα δηλώστε τους τι ώρα περιμένετε να επιστρέψει σπίτι.

Ορίστε συνέπειες για την παραβίαση της ώρας

Όταν θέτετε μία ώρα επιστροφής, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε συνέπειες για την παραβίαση αυτής. Για παράδειγμα, μπορείτε να φέρετε την ώρα επιστροφής μισή ώρα πιο νωρίς και μπορεί ο έφηβός σας να κερδίσει ξανά τη μισή αυτή ώρα, αν δείξει ότι σέβεται τη νέα, νωρίτερη ώρα επιστροφής.

Μπορείτε να αποφύγετε την όποια ανησυχία και σύγχυση λέγοντας στο παιδί σας πως, αν βλέπει ότι αργεί, μπορεί να σας τηλεφωνήσει πριν τη θεσπισμένη ώρα επιστροφής, αντί να προβάλλει δικαιολογίες μετά.

Προσαρμόστε την ώρα επιστροφής, όταν είναι έτοιμος ο έφηβος. Αν δείχνει καλή ικανότητα αυτοελέγχου επιστρέφοντας πάντα στην ώρα του, μπορεί να είναι καλή στιγμή να μετακινήσετε πιο αργά την ώρα επιστροφής του.

Δίνοντάς του περισσότερη ελευθερία, μπορείτε να του παρέχετε την ευκαιρία να εξασκήσει την κρίση που απαιτείται για να διάγει υγιή και παραγωγική ζωή. Αλλά, αν ο έφηβός σας τακτικά αργεί να επιστρέψει σπίτι, τότε πιθανόν να μην είναι έτοιμος για πιο αργή ώρα επιστροφής. Καταστήστε του σαφές ότι πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα πριν επεκτείνετε τα προνόμιά του.

Συμπέρασμα

Η θέσπιση ρεαλιστικής ώρας επιστροφής μπορεί να βοηθήσει τον έφηβό σας να παραμείνει ασφαλής τη νύχτα, να κοιμάται αρκετά και να μάθει πώς να κάνει υπεύθυνες επιλογές σχετικά με το χρόνο του. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με σαφήνεια το πότε τον περιμένετε να επιστρέψει σπίτι και να θέσετε συνέπειες για την καθυστέρηση. Αν το παιδί σας πάντα επιστρέφει στην ώρα του στο σπίτι, μπορεί να είναι ώρα να επεκτείνετε την ώρα επιστροφής του.

 

Πηγή:

https://www.healthline.com/health/parenting/curfew-for-teens