Ενθαρρύνοντας το παιδί να διαβάζει

Όταν η ανάγνωση είναι ένα απολαυστικό μέρος της καθημερινής ζωής, τα παιδιά αναπτύσσουν θετική στάση απέναντι στην ανάγνωση. Οι παρακάτω συμβουλές για τους γονείς παρουσιάζουν πώς να κάνετε την ανάγνωση κομμάτι της ζωής των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Τρόποι ενθάρρυνσης παιδιών προσχολικής ηλικίας

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ανάγνωση πρέπει να είναι μια απολαυστική εμπειρία. Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

 • Μιλήστε με το βρέφος ή το νήπιο πριν μάθει να διαβάζει. Μιλώντας στο παιδί σας πριν ακόμα εκείνο μιλήσει θα το βοηθήσει να μάθει σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται ισχυρές δεξιότητες προφορικής γλώσσας, ώστε να αναπτυχθούν ως αναγνώστες και συγγραφείς. Χρησιμοποιώντας σύντομες, απλές προτάσεις, μπορείτε να μιλήσετε για τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τι βλέπει και τι κάνει το παιδί, το περιβάλλον του, τα μεγέθη των αντικειμένων, τα σχήματα των πινακίδων κ.ο.κ.
 • Διαβάστε στο και με το μωρό ή το νήπιό σας τουλάχιστον για 30 λεπτά κάθε μέρα. Το παιδί σας θα κατανοήσει τις συμβάσεις της ανάγνωσης (από αριστερά στα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω) και ακόμα και τα μικρότερα παιδιά θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Περνώντας το δάχτυλό σας κάτω από τις λέξεις, καθώς διαβάζετε, θα βοηθήσετε το παιδί σας να παρατηρήσει ότι οι τυπωμένες λέξεις έχουν νόημα. Σταδιακά μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να αναγνωρίσει γράμματα και ήχους. 
 • Τραγουδήστε τραγούδια και απαγγείλετε ποιήματα και στιχάκια που έχουν επαναλαμβανόμενους ήχους. Η επανάληψη διευκολύνει τα παιδιά να εντοπίσουν μοτίβα στους ήχους που κάνετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι φροντιστές και οι νηπιαγωγοί του παιδιού του διαβάζουν και του προσφέρουν βιβλία για να κοιτάξει.
 • Γίνετε το πρότυπο των καλών συνηθειών ανάγνωσης. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι η ανάγνωση είναι σημαντική, αφήνοντάς το να σας παρακολουθήσει καθώς διαβάζετε χάρτες, βιβλία, συνταγές και οδηγίες. Προτείνετε την ανάγνωση ως μια από τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σας. Φυλάξτε τα βιβλία που μπορεί να ενδιαφέρουν το παιδί σας σε μέρος όπου μπορεί να τα φτάσει.

Τρόποι ενθάρρυνσης παιδιών σχολικής ηλικίας

Μόλις το παιδί σας ξεκινήσει το προνήπιο, το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό, πρέπει να συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς του για να βελτιώσετε τις δεξιότητες ανάγνωσης. Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς για πρακτικές ιδέες που μπορούν οι γονείς να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες αυτές. Ενισχύοντας τις δεξιότητες στις οποίες δίνει έμφαση ο εκπαιδευτικός, θα εφαρμόζετε ό,τι έμαθε το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο.

Επιπλέον τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει είναι οι παρακάτω: 

 • Συνεχίσετε να είστε πρότυπο. Αφήστε το παιδί σας να σας δει να διαβάζετε.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει μόνο του στο σπίτι. Η ανάγνωση στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να πηγαίνει καλύτερα στο σχολείο.
 • Έχετε μια ποικιλία υλικού ανάγνωσης στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει υλικό ανάγνωσης τόσο για απόλαυση, όσο και για αναφορά.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί να εξασκηθεί διαβάζοντας δυνατά. Ακούστε συχνά το παιδί σας να διαβάζει φωναχτά και επαινέστε το συχνά καθώς το κάνει αυτό. Προσφερθείτε να διαβάστε εσείς κάθε δεύτερη σελίδα ή κάθε δεύτερο κεφάλαιο στο παιδί σας. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το βιβλίο που διαβάζετε. 
 • Γράψτε σύντομα σημειώματα για το παιδί σας. Γράψτε τις εβδομαδιαίες δουλειές που έχει να κάνει στο σπίτι για να τις θυμάται ή βάλτε του ένα σημείωμα στην τσάντα με το κολατσιό του.
 • Ενθαρρύνετε δραστηριότητες που χρειάζονται ανάγνωση. Η μαγειρική (διάβασμα της συνταγής), η κατασκευή ενός χαρταετού (διάβασμα των οδηγιών) ή η αναγνώριση μιας φωλιάς πουλιού ή ενός κογχυλιού στην παραλία (διάβασμα ενός βιβλίου αναφοράς) είναι κάποια παραδείγματα.
 • Καθιερώστε ένα χρονικό διάστημα για ανάγνωση, ακόμα κι αν είναι για 10 λεπτά την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκές φως για ανάγνωση στο δωμάτιο του παιδιού σας και γεμίστε τα ράφια με βιβλία και περιοδικά που είναι εύκολο τόσο να τα διαβάσει όσο και να τα φτάσει. 
 • Μιλήστε στο παιδί σας. Η συζήτηση κάνει τα παιδιά να σκέφτονται για τις εμπειρίες τους περισσότερο και τα βοηθά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Ζητήστε από το παιδί σας να σας δίνει λεπτομερείς περιγραφές γεγονότων και να αφηγηθεί ολοκληρωμένες ιστορίες.
 • Δώστε στο παιδί σας υλικά για γράψιμο. Η ανάγνωση και η γραφή πάνε χέρι χέρι. Τα παιδιά θέλουν να μάθουν να γράφουν και να εξασκηθούν στο γράψιμο. Αν του διαθέσετε μολύβια, ξυλομπογιές και χαρτί, το παιδί σας θα έχει την τάση να μετέχει σε δραστηριότητες γραφής από μόνο του.
 • Περιορίστε το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Όσο λιγότερο χρόνο περνάει το παιδί σας βλέποντας τηλεόραση, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει για δραστηριότητες σχετικές με την ανάγνωση.

 

Πηγή:

https://www.readingrockets.org/article/encouraging-your-child-read