Δημιουργία συνηθειών προϋπολογισμού στα παιδιά

Η επιστροφή στα σχολεία μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά μπορεί και να αποτελεί πρόκληση για πολλές οικογένειες. Τα παιδιά ανυπομονούν να δουν τους φίλους τους και οι γονείς ανυπομονούν να επιστρέψουν οι ρουτίνες στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία ανυπομονούμε, η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές για την επιστροφή στο σχολείο ήταν ήδη δύσκολες να τις διαχειριστούμε πριν τον εξαιρετικά αυξημένο πληθωρισμό. Αυτή τη χρονιά πολλές οικογένειες θα δυσκολευτούν ακόμα και με τα βασικά πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά τους.

Για να «επιβιώσει» η οικογένειά σας με την επιστροφή στο σχολείο, αλλά και για να διδάξετε τα παιδιά σας για τη διαχείριση χρημάτων, ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να γίνουν λιγότερο αγχωτικές οι αγορές.

Αγνοήστε τις μέσες προβλέψεις εξόδων.

Οι καταναλωτές ξοδεύουν πολλά κατά την επιστροφή στο σχολείο και τα καταστήματα το γνωρίζουν. Η επίμονη αβεβαιότητα για τα θέματα εφοδιασμού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές μειώνουν τα έξοδά τους εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, κάνει δύσκολη την αντίσταση στις προσφορές των καταστημάτων. Οπότε ενώ οι έμποροι έχουν το νου τους στο δικό τους κέρδος, πρέπει κι εσείς να έχετε στο νου σας το δικό σας.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό που βασίζεται σε όσα μπορείτε να ξοδέψετε. Αγνοήστε όσα αναφέρονται για τα μέσα έξοδα ανά παιδί ή ανά νοικοκυριό, καθώς και όσα φίλοι και γείτονες ξοδεύουν. Να είστε προετοιμασμένοι να ξεκινήσετε νέες, πιο οικονομικές συνήθειες, αν η οικονομική σας κατάσταση το απαιτεί. Ζητήστε από τα παιδιά σας να βοηθήσουν με ιδέες. Μπορεί να σας εκπλήξουν με όσα θα ήθελαν να κάνουν διαφορετικά αυτή τη χρονιά.

Ορίστε τον προϋπολογισμό που σας βολεύει.

Δεδομένου του πόσο περιορισμένος μπορεί να είναι ο προϋπολογισμός σας αυτή τη χρονιά, καθορίστε το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε και δουλέψτε με βάση αυτό. Χωρίστε το σε ποσό ανά παιδί κι έπειτα να διαχωρίσετε τις ανάγκες από τα θέλω. Αν και δεν θέλετε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας όλες τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά σας, αυτή είναι η στιγμή να αρχίσετε να μιλάτε για τις επιλογές που όλοι πρέπει να κάνετε. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε οι γονείς τους είναι αγχωμένοι και, παρόλα τα πράγματα που θέλουν να αγοράσουν, θα επιθυμούν ακόμα να κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν.

Ο ορισμός του προϋπολογισμού για την αγορά σχολικών ειδών είναι μια καλή ευκαιρία να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν δεξιότητες διαχείρισης χρημάτων κατάλληλες για την ηλικία τους. Βοηθήστε τα να εμπλακούν στη σύνταξη της λίστας τους και να αποφασίσουν ανάμεσα στο τι χρειάζονται και στο τι θέλουν. Βάλτε τα να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο, ακόμα και να συγκρίνουν τιμές, αν είναι αρκετά μεγάλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συζήτηση σχετικά με το marketing και την επιλογή του καταστήματος. Μιλήστε για τη λήψη αποφάσεων βάσει του τι έχουν και να μην περιορίζονται από ό,τι νομίζουν ότι δεν έχουν. Ενθαρρύνετέ τα να δημιουργήσουν μια λίστα από όσα χρειάζονται αμέσως για την έναρξη του σχολείο και τι μπορεί να αγοραστεί αργότερα.

Κάντε απογραφή των υλικών που έχετε σπίτι.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξοικονομήσετε χρήματα για την επιστροφή στο σχολείο είναι να ψωνίσετε από το σπίτι πρώτα. Απογράψτε τι έχει το κάθε παιδί στο δωμάτιό του ή έχει παραχωμένο ακόμα στην τσάντα του που δεν την έχει αδειάσει ακόμα από τον Ιούνιο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν τα παιδιά σας να βοηθήσουν και μπορεί να είναι ένα σημαντικό μάθημα στη διαχείριση χρημάτων. Μοιράζοντας, ξαναχρησιμοποιώντας και όχι απαραίτητα αγοράζοντας κάτι καινούριο, θα τους μείνουν λίγα επιπλέον χρήματα να αποταμιεύσουν για κάτι άλλο που χρειάζονται ή θέλουν.

Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα. Τα παιδιά σας θα έχουν ρούχα που τους κάνουν ακόμα, είναι σε καλή κατάσταση και τους αρέσει να τα φοράνε. Ψάξτε τις ντουλάπες τους και τα συρτάρια τους μαζί τους. Αποφασίστε μαζί τι χρειάζεται το κάθε παιδί για την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, πάρτε ένα ή δυο νέα ρούχα για τον Σεπτέμβριο και αφήστε τα ψώνια για χειμωνιάτικα ρούχα για όταν κρυώσει ο καιρός και οι προσφορές ενδέχεται να είναι καλύτερες.

Γίνετε δημιουργικοί για να γεμίσετε τον προϋπολογισμό σας.

Με την αυστηρή οικονομία και την αποταμίευση έρχεται η αύξηση του ποσού που μπορούμε να διαθέσουμε για τις αγορές μας. Αναζητήστε τρόπους να γεμίσετε τον προϋπολογισμό σας για την επιστροφή του σχολείου και αν τα παιδιά σας έχουν χαρτζιλίκι από γιορτές ή γενέθλια, μπορούν να συνεισφέρουν ένα ποσό. Μιλήστε μαζί τους για το τι θα μπορούσαν να πληρώσουν και πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν.

Ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά σας για να ανακυκλώσετε ό,τι ανακυκλώσιμα έχετε σε μηχανήματα ανακύκλωσης που προσφέρουν χρηματικό αντάλλαγμα και χρησιμοποιήστε τα χρήματα αυτά για τις αγορές σχολικών ειδών. Αν η αναζήτηση επιπλέον μετρητών δεν πάει όπως θα θέλατε, σκεφτείτε την εναλλακτική να ανταλλάξετε ρούχα ή άλλα αντικείμενα με φίλους, γείτονες ή συγγενείς. Αν, για παράδειγμα, τα παιδιά σας δεν χρησιμοποιούν πια τις επιγονατίδες για το ποδόσφαιρο ή κάποιο μουσικό όργανο, και κάποιος ξάδερφός τους χρειάζεται κάποιο από αυτά, μια ανταλλαγή με κάτι που χρειάζεστε εσείς μπορεί να είναι επωφελής και για τους δύο.

Η κατακλείδα για ενσυνείδητες αγορές σχολικών

Θα βρείτε κάποιες εξαιρετικές προσφορές σε σχολικά είδη κατά τη διάρκεια της επιστροφής στο σχολείο. Ωστόσο, η μαζική αγορά και το στοκάρισμα δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Μια καλή τιμή γίνεται λιγότερο καλή τιμή, όταν προστίθενται οι τόκοι και οι προμήθειες των πιστωτικών καρτών. Εστιάστε στην ποιότητα των πιο σημαντικών πραγμάτων, όπως οι τσάντες. Οι αγορές για την επιστροφή στο σχολείο μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς λειτουργούν οι διαφημίσεις και πώς να μένουν εντός του προϋπολογισμού αναλογιζόμενα τα χρειάζομαι και τα θέλω τους. Το μάθημα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://theprovince.com/opinion/columnists/create-new-budget-habits-back-to-school-shopping