Όταν το παιδί σας πάει διακοπές με φιλική οικογένεια

Το καλοκαίρι είναι εδώ, οι οικογένειες προγραμματίζουν τις διακοπές τους και εσείς μπορεί να σκέφτεστε να πάρετε μαζί σας ένα φίλο του παιδιού σας ή μπορεί κάποια οικογένεια να έχει προσκαλέσει το παιδί σας να ταξιδέψει μαζί τους. Πριν ευλογήσετε την τύχη σας και συμφωνήσετε να στείλετε το παιδί σας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι διακοπές με φίλους δεν είναι πάντα ομαλή. Κάποια θέματα που μπορεί να θελήσετε να συζητήσετε με το παιδί σας και την άλλη οικογένεια είναι τα παρακάτω.

Ρωτήστε τις σημαντικές ερωτήσεις.

Πριν καν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το ταξίδι με τους φίλους του παιδιού σας, μπορεί να θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι τα σχέδια του ταξιδιού είναι συμβατά τόσο με το παιδί σας όσο και με την οικογένεια που το προσκάλεσε. Κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να συζητήσετε είναι:

1.       Περνούν πολλή ώρα με την οικογένεια;

2.       Το παιδί σας θέλει να πάει;

3.       Μπορεί το παιδί σας να είναι μόνο του μακριά από το σπίτι σας για το χρονικό διάστημα που συζητάτε;

4.       Γνωρίζει και τους δυο γονείς;

5.       Το παιδί σας τα πηγαίνει καλά με τα αδέρφια του φίλου του;

6.       Γνωρίζει το παιδί σας τι να κάνει αν προκύψει κάποια άβολη κατάσταση;

7.       Σε ποιον θα απευθυνθεί, αν παραστεί ανάγκη;

8.       Θα έρθει στο ταξίδι και κάποιο κατοικίδιο και είναι σύμφωνο το παιδί σας με αυτό;

Μπορεί να φαίνονται πολλές οι παραπάνω ερωτήσεις, αλλά πρόκειται να στείλετε το παιδί σας σε ταξίδι με μια άλλη οικογένεια. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα θα κυλήσουν καλά τόσο για το παιδί σας όσο και για την άλλη οικογένεια. Το τελευταίο που θέλετε είναι να λήξουν νωρίς οι διακοπές, επειδή δεν ταίριαξαν το παιδί και η άλλη οικογένεια.

Συζητήστε το οικονομικό με την άλλη οικογένεια

Η συζήτηση για χρήματα μπορεί να είναι άβολη, αλλά πρέπει να μιλήσετε από πριν για τα έξοδα. Ποιο ποσό πρέπει να συνεισφέρετε; Το παιδί σας πρέπει να βοηθήσει με τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης και των διαφόρων δραστηριοτήτων; Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καθαρή εικόνα για το τι αναμένετε από εσάς πριν δεσμευτείτε για το ταξίδι.

Αν η άλλη οικογένεια σας πει να μην ανησυχείτε γι? αυτό, πάντα προτείνετε να προσφερθείτε να πληρώσετε κάτι, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι μικρό, όπως ένα γεύμα ή μια δραστηριότητα. Επίσης, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να του δώσετε ένα μικρό ποσό χαρτζιλικιού και να του πείτε ότι μπορεί να το ξοδέψει όπου χρειάζεται. Τέλος, καλό θα είναι να στείλετε στην άλλη οικογένεια τουλάχιστον ένα ευχαριστήριο δώρο.

Δώστε τις απαραίτητες πληροφορίες για την υγεία του παιδιού σας.

Αν το παιδί σας έχει τροφικές αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια γνωρίζει πώς να τις αντιμετωπίσει, όταν θα βρίσκονται σε διακοπές με το παιδί σας. Αν το παιδί σας έχει άσθμα, σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πώς χορηγείται το εισπνεόμενο φάρμακο. Το παιδί σας έχει πονοκεφάλους; Βεβαιωθείτε ότι τους ενημερώσατε για το είδος και τη δόση των παυσίπονων που λαμβάνει το παιδί σας.

Μην ξεχάσετε να στείλετε μαζί με το παιδί τυχόν φαρμακευτική αγωγή που παίρνει. Είναι χρήσιμο να στείλετε μαζί με το παιδί ένα αντίγραφο των στοιχείων ασφάλισης του παιδιού.

Ζητήστε το δρομολόγιο του ταξιδιού.

Τη σημερινή εποχή δεν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού είναι τα παιδιά την περισσότερη ώρα, αλλά για παν ενδεχόμενο ζητήστε το δρομολόγιο. Ζητήστε τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των γονέων και το τηλέφωνο του σπιτιού ή του καταλύματος όπου θα μείνουν. Ενημερώστε την οικογένεια και για τα δικά σας σχέδια, αν σκοπεύετε να μην είστε σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και βεβαιωθείτε ότι έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας κι εκείνοι. Αν το πλάνο διακοπών περιλαμβάνει ταξίδι σε άλλη χώρα, ελέγξτε ποια έγγραφα είναι απαραίτητα.

Θυμίστε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το παρακαλώ και το ευχαριστώ είναι απαραίτητα και πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Ενημερώστε το ότι διαφορετικές οικογένειες έχουν διαφορετικούς κανόνες και εκείνο θα πρέπει να τους ακολουθεί. Αν οι άλλοι γονείς επιβάλλουν μια νωρίτερη ώρα ύπνου ή απαγορεύουν τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αυτοί είναι οι κανόνες και θα πρέπει να τους υπακούει με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα μετά το ταξίδι και συνοδέψτε το με ένα δωράκι, αν είναι εφικτό. Μια φωτογραφία από το ταξίδι σε μια όμορφη κορνίζα είναι μια υπέροχη ανάμνηση και ένας σπουδαίος τρόπος να πείτε στην οικογένεια ότι εκτιμάτε την ευκαιρία που έδωσαν στο παιδί σας.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://kidsareatrip.com/5-things-to-discuss-before-your-child-travels-with-another-family/