Εξηγώντας τον αυτισμό

Η ομάδα YourSpace WestSussex δημιούργησε αυτό το βίντεο που παρουσιάζει τον αυτισμό από την οπτική γωνία ενός νεαρού ατόμου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση των νεότερων γενεών απέναντι στα άτομα με αυτισμό. Το βίντεο είναι στα αγγλικά με αγγλικούς υπότιτλους και παρακάτω υπάρχει η μετάφραση του κειμένου αυτού.

 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτό είναι υπέροχο. Κάποιες διαφορές είναι εύκολο να τις δεις: ύψος, κούρεμα, φύλο, χρώμα ματιών κ.α. Άλλες διαφορές δεν μπορούμε να τις δούμε: τα αγαπημένα μας φαγητά, τους φόβους μας ή ειδικές δεξιότητες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο επίσης διαφέρει. Για παράδειγμα τι βλέπετε σ? αυτήν την εικόνα; Οι περισσότεροι βλέπουν μια πάπια, αλλά κάποιοι από εσάς μπορεί να είδατε ένα κουνέλι. Ό,τι και αν είδατε, είστε σωστοί! Αυτή είναι μια εικόνα τρικ για να επιδείξει ότι όλοι οι εγκέφαλοι δουλεύουν διαφορετικά.

Ο εγκέφαλος είναι ο υπολογιστής του σώματός σας, δουλεύει διαφορετικά για όλους μας και ελέγχει το πώς μαθαίνουμε (και γι? αυτό όλοι μας είμαστε καλοί σε διαφορετικά πράγματα), το πώς νιώθουμε (και γι? αυτό όλοι νιώθουμε διαφορετικά συναισθήματα) και το πώς επικοινωνούμε. Κάποιες φορές ο εγκέφαλος συνδέεται με τέτοιον τρόπο που επηρεάζει τις αισθήσεις και το πώς αντιλαμβανόμαστε και «διαβάζουμε» καταστάσεις και διαδράσεις. Αυτό είναι γνωστό ως αυτισμός.

Πολλοί έχουν αυτισμό, οπότε είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη κάποιον με αυτισμό και γι? αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε λίγα πράγματα για τον αυτισμό. Οι ειδικές συνδέσεις μέσα στον αυτιστικό εγκέφαλο μπορεί κάποιες φορές να κάνουν το άτομο καλό σε εργασίες που μπορεί να τις βρίσκουμε δύσκολες, όπως τα μαθηματικά, το σχέδιο και τη μουσική. Μπορεί επίσης να κάνουν και το αντίθετο και δραστηριότητες που τις θεωρούμε πολύ εύκολες να είναι τρομερά δύσκολες σ? αυτούς, όπως το να κάνουν φίλους.

Οι αισθήσεις συνεχώς στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλό σας σχετικά με το περιβάλλον σας και τους άλλους ανθρώπους. Όμως, όταν ο εγκέφαλος κάποιου και οι αισθήσεις δεν επικοινωνούν καλά, ο εγκέφαλος μπορεί να κατακλυσθεί από ερεθίσματα και να προκληθεί σύγχυση, επηρεάζοντας το πώς βλέπουν τον κόσμο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατά στο δρόμο αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον ο αυτιστικός εγκέφαλος μπορεί να βιώνει τον ίδιο περίπατο. Τρομακτικό, έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια το πώς νιώθει. Οπότε, αν και υπάρχει χάος στο μυαλό τους, εξωτερικά φαίνεται εντάξει, ανίκανος να ζητήσει βοήθεια. Όλοι αναπτύσσουμε συμπεριφορές που μας βοηθούν να νιώσουμε ήρεμοι σε άβολες καταστάσεις. Μπορεί να κοιτάξουμε μακριά από την πηγή του άγχους μας, να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας, να τρώμε τα νύχια μας, να κινούμαστε νευρικά, να δαγκώνουμε τα χείλη μας κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, τα αυτιστικά άτομα αναπτύσσουν συμπεριφορές που τα βοηθούν να διαχειριστούν τις έντονες αυτές στιγμές. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστες, αλλά είναι απλώς ο τρόπος τους να νιώθουν ήρεμοι. Όταν συμβούν, σημαίνει ότι δυσκολεύονται. Το ευγενικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι όχι να τους δυσκολέψουμε ακόμη περισσότερο, θυμώνοντας, αγνοώντας τους ή κοροϊδεύοντάς τους. Θυμηθείτε, μόνο και μόνο επειδή ένα Playstation δεν μπορεί να διαβάσει ένα παιχνίδι Xbox, δε σημαίνει ότι είναι σπασμένο. Τα άτομα με αυτισμό χρειάζονται φίλους που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο να τα γνωρίσουν. Με καλή επικοινωνία και αρκετή υπομονή, όλοι θα είναι καλύτερα.

Τα άτομα με αυτισμό δεν είναι άρρωστα ή σπασμένα, απλώς έχουν μια μοναδική άποψη του κόσμου και με λίγη στήριξη από τους φίλους τους, ίσως να μπορέσουν να μοιραστούν την άποψη αυτή μαζί μας. Ο αυτισμός μπορεί να κάνει καταπληκτικά πράγματα να συμβούν.

 

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/KhT0NxCayEg