- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Παιγνιοθεραπεία:
Επιτρέψτε στο παιδί να έρχεται ντυμένο με παλιά ρούχα ώστε να μην αγχώνεται ότι θα λερωθεί στην περίπτωση που επιλέξει να παίξει με άμμο, πηλό, νερό ή και τέμπερες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΔυσαρθρία
Η Δυσαρθρία είναι η δυσκολία στην ομιλία που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη ή αλλαγή στον εγκέφαλο αργότερα στη ζωή.
Συμπτώματα
Το παιδί ή ο ενήλικας με δυσαρθρία μπορεί να παρουσιάζει:
- ακατάληπτη ή ρινική ομιλία, ομιλία με βαριά αναπνοή,
- καταπονημένη, βραχνή φωνή,
- πολύ φωναχτή ή πολύ σιγανή ομιλία,
- δυσκολία με τον ρυθμό της ομιλίας, συχνούς δισταγμούς
- μονότονη ομιλία,
- δυσκολία με την κίνηση της γλώσσας ή των χειλιών,
- δυσκολία με την κατάποση (δυσφαγία), που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή σιελόρροια.
Ως συνέπεια των προβλημάτων αυτών, το άτομο με δυσαρθρία μπορεί να γίνεται δύσκολα κατανοητό. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ικανό να παράξει μόνο σύντομες φράσεις, μια λέξη ή και καθόλου κατανοητό λόγο.
Η δυσαρθρία δεν επηρεάζει την νοημοσύνη ή την αντίληψη, αλλά ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή μπορεί να έχει δυσκολίες και σε άλλους τομείς. Τέτοια προβλήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κοινωνική διάδραση, την επαγγελματική απασχόληση και την εκπαίδευση.
Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε δυσαρθρία, μπορεί να σας ωφελούσε να βλέπατε έναν λογοθεραπευτή, αφού πρώτα το συζητήσετε το με τον γιατρό σας.
Τι προκαλεί τη δυσαρθρία;
Οι μύες που χρησιμοποιούνται για την ομιλία ελέγχονται από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η Δυσαρθρία μπορεί να αναπτυχθεί αν υπάρξει βλάβη σε κάποιο από τα δύο με κάποιο τρόπο. Η Δυσαρθρία μπορεί να είναι:
- αναπτυξιακή, όταν συμβαίνει ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης πριν ή κατά τη γέννηση, όπως για παράδειγμα στην εγκεφαλική παράλυση ή
- επίκτητη, όταν συμβαίνει ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης αργότερα στη ζωή, π.χ. βλάβη εξαιτίας εγκεφαλικού, σοβαρού κρανιακού τραύματος, όγκου στον εγκέφαλο ή εκφυλιστικής πάθησης, όπως η νόσος Πάρκινσον.
Η Δυσαρθρία στα παιδιά είναι συνήθως αναπτυξιακή, ενώ η δυσαρθρία στους ενηλίκους συχνά είναι επίκτητη, αν και οι δυο τύποι αφορούν άτομα όλων των ηλικιών.
Το αν η Δυσαρθρία θα βελτιωθεί με τη λογοθεραπεία εξαρτάται από την αιτία και την έκταση της εγκεφαλικής βλάβης ή δυσλειτουργίας. Κάποιες αιτίες παραμένουν σταθερές, ενώ άλλες μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Αντιμετώπιση
Ο λογοθεραπευτής θα εργαστεί ως μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας. Η αντιμετώπιση θα προσπαθήσει να βελτιώσει και να μεγιστοποιήσει την ικανότητά σας ή την ικανότητα του παιδιού σας να μιλά. Θα βοηθήσουν να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας και θα βοηθήσουν την οικογένεια να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Μπορεί να προτείνουν:
- στρατηγικές που βελτιώνουν την ομιλία,
- ασκήσεις που βελτιώνουν την ένταση ή την καθαρότητα της ομιλίας
- βοηθητικές μηχανές, όπως ένα απλό πίνακα με την αλφαβήτα, έναν ενισχυτή ή ένα ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής φωνής.
Συμβουλές επικοινωνίας
Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά, αν έχετε δυσαρθρία ή αν επικοινωνείτε με κάποιον με την διαταραχή αυτή.
Συμβουλές για άτομα με Δυσαρθρία
Αν έχετε Δυσαρθρία, μπορεί να σας βοηθήσει να:
- πάρετε μια βαθιά αναπνοή πριν ξεκινήσετε να μιλάτε,
- προσπαθήστε περισσότερο να λέτε λέξεις κλειδιά,
- μιλήστε αργά, λέγοντας μια λέξη τη φορά, αν είναι απαραίτητο,
- αφήστε ένα σαφές κενό ανάμεσα σε κάθε λέξη,
- βεβαιωθείτε ότι είστε στο ίδιο δωμάτιο με το άτομο στο οποίο μιλάτε και κοιτάζεστε,
- τραβήξτε την προσοχή του ακροατή σας, για παράδειγμα αγγίζοντάς τον ή λέγοντας το όνομά του πριν αρχίσετε να του μιλάτε,
- κρατήστε τις προτάσεις σας σύντομες και αποφύγετε μακροσκελείς συζητήσεις, αν νιώθετε κουρασμένοι,
- μειώστε τον περιβάλλοντα θόρυβο, για παράδειγμα, κλείστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και
- επαναλάβετε ό,τι είπατε, αν χρειάζεται.
Συμβουλές για την οικογένεια, τους φίλους και τους φροντιστές
Αν μιλάτε με ένα άτομο με Δυσαρθρία, μπορεί να βρείτε τις παρακάτων συμβουλές χρήσιμες:
- μειώστε τους περισπασμούς και τον περιβάλλοντα θόρυβο, όταν συζητάτε,
- κοιτάτε το άτομο καθώς μιλάει,
- αφού μιλήσετε, δώστε του αρκετό χρόνο για να απαντήσει, καθώς αν νιώθει πιεσμένο να μιλήσει, μπορεί να αγχωθεί, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να επικοινωήσει,
- προσέξτε την παρόρμηση να τελειώσετε τις προτάσεις του ή να διορθώσετε τυχόν λάθη στη γλώσσα τους, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει απαρέσκεια και θυμό,
- αν δεν κατανοείτε αυτό που προσπαθεί να επικοινωνήσει, μην προσποιηθείτε ότι καταλαβαίνετε, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί συγκαταβατικό και εκνευριστικό. Είναι πάντα καλύτερο να είστε ειλικρινείς για την έλλειψη κατανόησης,
- αν είναι απαραίτητο, αναζητήστε διευκρίνιση θέτοντας ερωτήσεις ναι/όχι ή αναδιατυπώνοντας όσα είπαν. Για παράδειγμα, πείτε «Με ρώτησες αν τελείωσα με τα ψώνια;»
Πηγή:
https://www.nhs.uk/conditions/