- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων:
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤι μπορεί να κάνει το παιδί μου αν δει εκφοβισμό
Ο εκφοβισμός (bullying) συμβαίνει κάθε μέρα και σε κάθε σχολείο. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να γίνει μάρτυρας κάποιου περιστατικού εκφοβισμού τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Όμως θα κάνει κάτι γι? αυτό; Ή ακόμα καλύτερα, θα γνωρίζει τι μπορεί να κάνει; Γι? αυτό η ενδυνάμωση του παιδιού σας, ώστε να αντιδρά στον εκφοβισμό, είναι σημαντική.
Γιατί οι μάρτυρες χρειάζεται να αντιδράσουν στον εκφοβισμό
Σε όλα τα περιστατικά εκφοβισμού, υπάρχει ένα άτομο που επηρεάζεται από τον εκφοβισμό και συχνά το αγνοούμε: ο μάρτυρας. Αν και οι μάρτυρες δεν είναι οι βασικοί στόχοι του εκφοβισμού, παρόλα αυτά επηρεάζονται. Υπάρχουν ακόμα και κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι μάρτυρες υποφέρουν περισσότερο από το θύμα. Στην πραγματικότητα, οι μάρτυρες μπορεί να υποφέρουν από τύψεις, άγχος, κατάθλιψη και αίσθημα ότι είναι αβοήθητοι.
Οι μάρτυρες μπορεί επίσης να βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως το φαινόμενο του μάρτυρα, που συμβαίνει όταν κάποιος γίνεται μάρτυρας ενός γεγονότος, όπως ο εκφοβισμός, ενώ γύρω υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος. Τότε είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει το θύμα, επειδή ο κάθε ένας μάρτυρας πιστεύει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εξοπλίσετε το παιδί σας με την ικανότητα να αναγνωρίζει ότι ο εκφοβισμός είναι κακός και είναι επίσης καλή ιδέα να του δώστε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιδράσει σε αυτόν.
Αντίδραση στον εκφοβισμό
Η κατάλληλη αντίδραση στον εκφοβισμό, όχι μόνο βοηθά το θύμα, αλλά επίσης βοηθά το παιδί σας να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παρακολούθηση ενός περιστατικού εκφοβισμού. Μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με το τι μπορεί να κάνει, όταν βλέπει ένα περιστατικό εκφοβισμού στο σχολείο. Έπειτα, προσφέρετε ιδέες για το πώς το παιδί σας μπορεί να αντιδράσει στον εκφοβισμό. Κάποιες προτάσεις είναι:
Απόφυγε να συμμετέχεις ή να γελάσεις. Κάποια παιδιά σιγοντάρουν ή γελούν, όταν λαμβάνει χώρα ένα περιστατικό εκφοβισμού. Αλλά ακόμα και το νευρικό γέλιο δίνει στον εκφοβιστή την αντίδραση που αποζητά. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι περιμένετε από αυτό να μην συμμετάσχει στον εκφοβισμό. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεται αρκετά γενναίο για να κάνει κάτι εκείνη τη στιγμή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αποφύγει να ενδώσει στην πίεση να συμμορφωθεί και να γελάσει, όπως οι υπόλοιποι.
Απομακρύνσου. Μερικές φορές οι εκφοβιστές απλώς αποζητούν την προσοχή. Και, αν δεν έχουν αρκετά μεγάλο κοινό, σταματούν. Πείτε στο παιδί σας ότι κάποιες φορές, για να βοηθήσει το θύμα, αρκεί να απομακρυνθεί από το περιστατικό ή να αγνοήσει τον εκφοβιστή. Ωστόσο, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι πρέπει να αναφέρει σε κάποιον ενήλικα το περιστατικό, ώστε να μην επαναληφθεί.
Πες στον εκφοβιστή να σταματήσει. Συνήθως, αν ένας εκφοβιστής δεν λαμβάνει τη θετική προσοχή από το πλήθος, θα σταματήσει αυτό που κάνει. Κάποιες φορές, για να σταματήσει, αρκεί ένα ή δυο άτομα να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Πείτε στο παιδί σας να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή, μόνο αν νιώθει ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Αν ο εκφοβιστής απειλεί να ασκήσει σωματική βία, μπορεί να αποτελεί καλύτερη επιλογή η εύρεση βοήθειας.
Βρες έναν ενήλικα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περπατήσει ήρεμα μακριά από το περιστατικό και να αναζητήσει βοήθεια. Αυτό πρέπει να γίνει διακριτικά, ώστε το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές. Αλλά αν ο εκφοβισμός δεν αναφερθεί, τότε θα συνεχίσει να συμβαίνει. Επιπλέον, αν το παιδί σας είναι μάρτυρας περιστατικού εκφοβισμού και προτίθεται να πει σε κάποιον ό,τι είδε, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βοήθεια προς το θύμα.
Χρησιμοποίησε το κινητό σου για να καλέσεις για βοήθεια. Αν το παιδί σας έχει κινητό τηλέφωνο, πείτε του ότι μπορεί πάντα να το χρησιμοποιήσει για να καλέσει ή να στείλει μήνυμα σε έναν ενήλικα και να ζητήσει βοήθεια. Κάποια σχολεία στην Αμερική έχουν ειδικό αριθμό βοήθειας, όπου τα παιδιά μπορούν να καλέσουν ή να στείλουν μήνυμα ανώνυμα, όταν υπάρχει περιστατικό εκφοβισμού. Έτσι, αποφεύγει να πει κάτι απευθείας στον εκφοβιστή, αλλά βρίσκει τρόπο να βοηθήσει το θύμα.
Ζήτα από άλλους μάρτυρες να αντιδράσουν κι εκείνοι. Μερικές φορές είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό αν μια ομάδα παιδιών σταθεί απέναντι στον εκφοβιστή. Μάλιστα, έρευνα δείχνει ότι, όταν άλλα παιδιά παρεμβαίνουν σε ένα περιστατικό εκφοβισμού, ο εκφοβισμός σταματά περίπου στο 60% των περιστατικών. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι υπάρχει ισχύς στο πλήθος και ενθαρρύνετέ το να κινητοποιήσει τους φίλους του να βάλουν τέλος στον εκφοβισμό στο σχολείο.
Μάθε για τον κυβερνοεκφοβισμό (cyberbullying). Θυμηθείτε, το παιδί σας δεν χρειάζεται να είναι σωματικά παρόν για να επηρεαστεί από τον εκφοβισμό. Η παρακολούθηση της διαδικτυακής στόχευσης ενός συμμαθητή μπορεί επίσης να το επηρεάσει. Διδάξτε το πώς να αναφέρει τον κυβερνοεκφοβισμό, όταν τον βλέπει να συμβαίνει. Για παράδειγμα, το παιδί σας πρέπει να αποθηκεύσει τις αναρτήσεις και να αναφέρει τον εκφοβισμό σε κάποιον ενήλικα. Επιπλέον, πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μηχανισμούς για αναφορά της κακοποίησης. Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τη διαδικασία αναφοράς της παρενόχλησης.
Υποστήριξε το θύμα. Κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε είναι να φερόμαστε ως φίλοι προς το θύμα. Μάλιστα, έρευνα δείχνει πως το να έχει κάποιος τουλάχιστον έναν φίλο μπορεί να αποτρέψει τον εκφοβισμό. Δώστε στο παιδί σας ιδέες για το πώς να είναι φίλος προς τα θύματα εκφοβισμού. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μπαίνουν μαζί στην τάξη, να κάθεται μαζί τους στο διάλειμμα και να το προσκαλούν σε κοινωνικές περιστάσεις.
Επίλογος
Η διδασκαλία των παιδιών για το πώς να αντιδρούν στον εκφοβισμό, όταν τον βλέπουν, θα έχει σαφές αποτέλεσμα στη βελτίωση του κλίματος στο σχολείο του παιδιού. Επιπλέον, διδάσκετε το παιδί σας ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. Μαθαίνοντάς του να σταθεί απέναντι στον εκφοβιστή και να βοηθήσει τους άλλους, το παιδί αναπτύσσει την ενσυναίσθησή του. Επίσης, βοηθά στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα του παιδιού και το βοηθά να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος.
Πηγή:
https://www.verywellfamily.com