Είναι εντάξει να αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει;

Το ελεγχόμενο κλάμα είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε γονείς (και ειδικούς). Κάποιοι γονείς πάνε κοντά στο μωρό τους, όταν αυτό είναι αναστατωμένο, ενώ άλλοι εκνευρίζονται, όταν το μωρό τους δεν λέει να ηρεμήσει, ειδικά αν οι ίδιοι είναι εξαντλημένοι και άυπνοι. Σε τέτοιες στιγμές κάποιοι γονείς σκέφτονται για το μωρό τους τις τεχνικές αυτό-κατευνασμού και εκπαίδευσης ύπνου, όπως το ελεγχόμενο κλάμα. Η απόφαση για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι καθαρά των γονέων και πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση και συνεργασία με τον παιδίατρο.

Τι είναι το ελεγχόμενο κλάμα;

Το ελεγχόμενο κλάμα είναι μια μορφή εκπαίδευσης ύπνου σχεδιασμένη να βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει τον εαυτό του και να αποκοιμηθεί μόνο του. Όταν το μωρό είναι αρκετά μεγάλο (γενικά μετά την ηλικία των 6 μηνών) και αφού έχει εξασφαλισθεί ότι είναι ασφαλές, κάποιοι γονείς αποφασίζουν να ερευνήσουν διαφορετικές τεχνικές ύπνου. Αυτή είναι μια προσωπική επιλογή και εξαρτάται από διαφορετικούς λόγους και συνθήκες.

Τι είναι ο αυτό-κατευνασμός;

Ο αυτό-κατευνασμός βασίζεται στην ανάπτυξη της συναισθηματικής αυτορρύθμισης. Αυτή είναι η ικανότητα του μωρού να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί μόνο του συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτήν την κατανόηση περίπου στην ηλικία των έξι μηνών. Μπορούν ακόμα να βιώνουν δυσφορία, αν τα αφήσουμε να κλάψουν μετά την ηλικία αυτή. Και συνεχίζουν να έχουν ανάγκη τους φροντιστές τους για να κατευνάσουν τη δυσφορία αυτή. 

Ο αυτό-κατευνασμός θέτει το μωρό στη συνήθεια να ηρεμεί μόνο του, με τους φροντιστές σταδιακά να μειώνουν την παρεχόμενη στήριξη. Αν το μωρό κατευνάζει τον εαυτό του, είναι ικανό να αποκοιμηθεί μόνο του χωρίς κάποια σωματική ή συναισθηματική στήριξη.

Τι λένε τα στοιχεία;

Τα μωρά συνήθως αρχίζουν να κατανοούν τον 24ωρο ρυθμό της ημέρας και της νύχτας περίπου στην ηλικία των τριών μηνών. Στο σημείο αυτό, οι ύπνοι τους διαρκούν περισσότερο, αλλά κάποια μωρά εξακολουθούν να ξυπνούν και να κλαίνε πολλές φορές κάθε νύχτα για μήνες.

Τα νεαρά μωρά, ειδικά, μπορεί να ξυπνούν επειδή χρειάζονται τάισμα, όχι επειδή δεν μπορούν να κατευνάσουν τον εαυτό τους. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα νεαρά μωρά χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων τους ή κάποιου άλλου ενήλικα για να ηρεμήσουν.

Τα στοιχεία είναι ανάμεικτα για τη χρήση της εκπαίδευσης ύπνου. Μία αξιολόγηση μελέτησε 52 έρευνες και βρήκε ότι οι περισσότερες ήταν αποτελεσματικές στη βελτίωση του ύπνου του βρέφους. Έρευνες επίσης υποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση ύπνου μπορεί να βελτιώσει το πώς αισθάνεται ο γονέας.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες έρευνες που μελετούν τις επιπτώσεις της εκπαίδευσης ύπνου στα μωρά πέρα από τις επιπτώσεις στον ύπνο τους ή στο κλάμα και τυχόν ύπαρξη μακροχρόνιων επιπτώσεων.

Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του ελεγχόμενου κλάματος;

Μπορεί να βοηθήσει η απαρίθμηση των επιχειρημάτων υπέρ και κατά, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε αν είναι σωστό για εσάς και το μωρό σας.

Υπέρ

1.       Κάποιοι γονείς βρίσκουν ότι το ελεγχόμενο κλάμα είναι αποτελεσματικό σχετικά γρήγορα, συχνά εντός τριών εβδομάδων.

2.       Κάποια μωρά που μαθαίνουν να κατευνάζουν τον εαυτό τους νωρίς στη ζωή τους κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους τους.

3.       Ο αυτό-κατευνασμός μπορεί να είναι μια χρήσιμη δεξιότητα για το μωρό σας, ειδικά αν δεν είστε κοντά του για να το ηρεμήσετε άμεσα.

4.       Κάποιοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα μωρά που αυτοκατευνάζονται είναι λιγότερο ιδιότροπα ως μωρά και έχουν λιγότερα ξεσπάσματα θυμού ως νήπια.

Κατά

1.       Κάποιοι πιστεύουν ότι η μη ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού την ώρα του ύπνου έχει γίνει μέρος του δυτικού τρόπου ανατροφής των παιδιών, μαζί με μια άκαμπτη προσέγγιση στις ώρες ταΐσματος και στη ρουτίνα.

2.       Κάποιοι γονείς και ειδικοί πιστεύουν πως η μη παροχή φροντίδας στο παιδί αμέσως αν είναι αναστατωμένο, δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και εγκατάλειψης.

3.       Η εφαρμογή του ελεγχόμενου κλάματος μπορεί να είναι στρεσογόνα. Κάποιοι γονείς βρίσκουν ότι το να μην παίρνουν αγκαλιά το παιδί τους, όταν αυτό είναι αναστατωμένο, αντίκειται σε όλα τα ένστικτά τους.

4.       Το ελεγχόμενο κλάμα μπορεί να δημιουργήσει πολλή φασαρία και η ανησυχία για άλλα μέλη της οικογένειας ή για τους γείτονες μπορεί  να προσθέσει στα επίπεδα στρες.

Πώς δουλεύει το ελεγχόμενο κλάμα;

Το ελεγχόμενο κλάμα περιλαμβάνει πρωτίστως να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει καθαρή πάνα και δεν πεινάει, δεν διψάει, είναι άνετα. Έπειτα ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Βάλτε το μωρό στην κούνια του, ενώ νυστάζει, αλλά είναι ακόμα ξύπνιο.

ΒΗΜΑ 2: Πείτε καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.

ΒΗΜΑ 3: Αν το μωρό κλάψει, αφήστε το για δυο λεπτά πριν πάτε κοντά του να το παρηγορήσετε. Ξαναξαπλώστε το, πείτε καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.

ΒΗΜΑ 4: Αυτήν τη φορά, περιμένετε για πέντε λεπτά, πριν επαναλάβετε τη διαδικασία, προσθέτοντας ένα ή δυο λεπτά κάθε φορά.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο πολύ πρέπει να παρηγορείτε το μωρό σας κάθε φορά που επιστρέφετε σε αυτό. Αυτό κυμαίνεται από απλώς να του μιλάτε και να το καθησυχάζετε ως τη φυσική επαφή, όπως το χάδι.

Υπάρχουν εναλλακτικές;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εκπαίδευσης ύπνου που μπορεί να είναι πιο ήπιες για το μωρό. Αυτές περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση του πιπιλίσματος μιας πιπίλας, την προσποίηση ότι κοιμάστε στο δωμάτιο ή περισσότερη σωματική επαφή, όπως το χάδι ή τον ύπνο του μωρού στην αγκαλιά σας κατά τη συγκοίμηση.

 

Πηγή:

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/crying/it-ok-let-baby-cry