Έφηβοι και υποστηρικτικοί γονείς

Αν και επιθυμείτε να είστε ένας υποστηρικτικός γονέας για το παιδί σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι το παιδί σας μόλις κοπάνησε την πόρτα στο πρόσωπό σας και ότι τα κάνετε όλα λάθος. Η σχέση σας θα αλλάζει και θα αρχίσει να γίνεται πιο ισότιμη καθώς μεγαλώνει και περνάτε περισσότερο χρόνο χωριστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε συνδεδεμένοι και να παρέχετε την υποστήριξη που χρειάζεται καθώς περνάνε τη διαδικασία μετατροπής τους σε ένα ολοκαίνουργιο άτομο, έναν ενήλικα.

Ποιος είναι ο υποστηρικτικός γονέας;

Ο υποστηρικτικός γονέας έχει κατά νου το συμφέρον του παιδιού του, αλλά ταυτόχρονα είναι παρόν, δείχνει ενδιαφέρον και προσφέρει βοήθεια. Αυτό σημαίνει:

·         ενεργά να ενθαρρύνετε τους εφήβους να κάνουν το καλύτερο που μπορούν στο σχολείο, στις δραστηριότητές τους και στα χόμπι τους,

·         να ακούτε χωρίς επίκριση και να προσπαθείτε να κατανοήσετε τις ανησυχίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν,

·         να αναγνωρίζετε τις επιτυχίες τους και να τους υποστηρίζετε μέσα από τα λάθη και τις προκλήσεις τους,

·         να θέτετε συνεπείς προσδοκίες και συνέπειες για να τους βοηθήσετε να νιώθουν ασφαλείς και ικανοί να προβλέψουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους και

·         να τους φέρεστε με δικαιοσύνη και να αναπτύσσετε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Γιατί η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού γονέα είναι σημαντική για τους εφήβους;

Η επίδραση που έχετε πάνω στο παιδί σας εξαρτάται περισσότερο από την εμπιστοσύνη στη σχέση σας παρά στην εξουσία που επιδεικνύετε πάνω του και τα κηρύγματα που κάνετε. Μπορεί να σας φαίνεται ότι το παιδί σας προσπαθεί να σας απωθήσει, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί να απωθήσει τον εαυτό του από εσάς, ώστε να μπορέσει να επιλέξει μια κατεύθυνση στη ζωή του και να διαμορφώσει μια ταυτότητα για τον εαυτό του ως ξεχωριστό, ανεξάρτητο άτομο.

Η αγάπη, η υποστήριξη, η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία από την οικογένειά του κάνει το παιδί να νιώθει ασφαλές και είναι πανίσχυρα όπλα ενάντια στην πίεση από τους συνομήλικους, τις προκλήσεις της ζωής και τις απογοητεύσεις.

Συμβουλές για τους υποστηρικτικούς γονείς

Ο στόχος σας είναι να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές και να του παράσχετε τις βάσεις που χρειάζονται για να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Κατ? ελάχιστο χρειάζεται:

·         να γνωρίζει ότι το αγαπάνε γι? αυτό που είναι και ότι πάντοτε θα είστε εκεί να το υποστηρίζετε,

·         ένα περιβάλλον όπου οι βασικές ανάγκες, όπως ένα ασφαλές και υγιές μέρος να μένει, υγιεινό φαγητό και σχολικά είδη, είναι προτεραιότητα,

·         προστασία και υποστήριξη για να κρατήσει τον εαυτό του ασφαλή από πνευματική και σωματική κακοποίηση,

·         σεβασμό για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του,

·         αναγνώριση για τα ορόσημα και τα επιτεύγματα, όπως γενέθλια ή την πρώτη μέρα στο σχολείο και

·         σεβασμό για τις επιλογές του στους φίλους, τα ρούχα, τα αθλήματα και τα ενδιαφέροντά του.

Κάποιοι γονείς παλεύουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του γονεϊκού ρόλου που φέρνει η εφηβεία. Είναι μια περίοδος που μπορεί να δοκιμάσει ακόμα και τις δυνατότερες και γεμάτες αγάπη σχέσεις. Το παιδί σας σάς χρειάζεται την περίοδο αυτή όσο σας χρειαζόταν πάντα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Στρέφεται σε εσάς για υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή του, στο δρόμο για την ενηλικίωση και την αυτονομία. Αυτές τις αλλαγές έχετε περάσει κι εσείς, οπότε γνωρίζετε πόση σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν και πόσο δύσκολες μπορούν να είναι. Μη φοβάστε να μοιραστείτε με το παιδί σας κάποιες από τις εφηβικές σας εμπειρίες. Πείτε του ότι καταλαβαίνετε τι περνάει, επειδή τα έχετε περάσει κι εσείς. Μιλήστε του για το πώς τα χειριστήκατε (ή πώς δεν τα χειριστήκατε) και τι μάθατε από αυτό. Η κατανόηση ότι όλοι περνάνε τις ίδιες δυσκολίες μπορεί να καθησυχάσει το παιδί σας, ειδικά αν είναι ο γονέας που αφηγείται τις ιστορίες του.

Το παιδί σας γίνεται ένα ανεξάρτητο άτομο. Χρειάζεται μια σταθερή βάση αξιών και προσδοκιών που μπορεί να το καθοδηγήσει τώρα και να το οδηγήσει στην ενήλικη ζωή. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για την οικογένειά σας και πώς θα μοιραστείτε τις προσδοκίες και αξίες αυτές με το παιδί σας. Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη γνώση που απαιτείται για να πλοηγηθεί στη ζωή μόνο του και να παίρνει αποφάσεις που ταιριάζουν με τις οικογενειακές αξίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρόνια της εφηβείας πιθανόν να σας προκαλέσουν ανησυχία και εκνευρισμό. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που θα νιώθετε σαν να μη γνωρίζετε το παιδί σας ή ότι είστε απογοητευμένοι από τις επιλογές του. Δοκιμάστε να είστε όσο πιο υποστηρικτικοί και στοργικοί μπορείτε κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών του, όσο μικρές κι αν είναι. Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να βασίζονται πάνω σας, να μοιράζονται μαζί σας τις δυσκολίες τους και να έρθουν σε εσάς όταν χρειάζονται βοήθεια.

Να είστε εκεί για τα παιδιά με τον τρόπο που θα θέλατε οι γονείς σας να ήταν εκεί για σας ενώ μεγαλώνατε.

 

Πηγή:

https://parents.au.reachout.com/skills-to-build/connecting-and-communicating/supportive-parenting-and-teenagers