Πρότυπα και παιδιά

Το πρότυπο είναι ένα άτομο που αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους. Για πολλά παιδιά, τα πιο σημαντικά πρότυπα είναι οι γονείς και οι φροντιστές. Τα παιδιά θαυμάζουν ένα εύρος προτύπων που τα βοηθούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, στις σχέσεις ή να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Τα παιδιά επίσης θαυμάζουν άλλους συγγενείς, δασκάλους, προπονητές ή συμμαθητές. Τα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να αντιγράψουν τη συμπεριφορά και την εμφάνιση διάσημων ατόμων, όπως αθλητών και καλλιτεχνών, καθώς και χαρακτήρων από βιβλία, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια. Κάποιοι γονείς μπορεί να θελήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν θετικά πρότυπα. Κάποιες χρήσιμες προτάσεις για συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με τα πρότυπα καθώς και για να αποτελέσετε εσείς θετικό πρότυπο είναι οι παρακάτω:

  • Ζητήστε από το παιδί σας να αναγνωρίσει ποιες ποιότητες θαυμάζει στο πρότυπό του.
  • Δώστε παραδείγματα ατόμων στην κοινότητά σας, τα οποία πιστεύετε πως έχουν θετικές ποιότητες.
  • Μιλήστε για ανθρώπους που εσείς θαυμάζετε και από τα οποία εμπνέεστε.

Τα αρνητικά πρότυπα, ωστόσο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα παιδιά. Μερικές φορές ευρέως αναγνωρισμένα δημόσια πρόσωπα μπορεί να κάνουν τα ίδια κακές προσωπικές επιλογές. Τα νεαρά παιδιά μπορεί να υποθέσουν ότι οι συμπεριφορές των αρνητικών προτύπων είναι αναμενόμενες, ασφαλείς και αποδεκτές. Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να παρέμβουν τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτά τα πρότυπα που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά, βία, ρατσισμό, σεξισμό και κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Κάποιες προτάσεις για να σας βοηθήσουν να μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τα πρότυπα που κάνουν λάθη είναι:

  • Θυμίστε στο παιδί σας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τόσο καλές όσο και κακές ποιότητες και ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει λάθος. Εξηγήστε του ότι είναι σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
  • Ρωτήστε το παιδί σας τι άποψη έχει για τη συμπεριφορά του προτύπου του.
  • Ρωτήστε το τι θα είχε κάνει διαφορετικά στην περίπτωση αυτή.
  • Δώστε παραδείγματα πιο θετικών και υγιών τρόπων για να χειριστούν μια κατάσταση.

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας επηρεάζεται αρνητικά από το πρότυπό του, δουλέψτε μαζί με το παιδί σας για να εντοπίσετε πιο κατάλληλα πρότυπα.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες που αντανακλούν τις αξίες σας, όπως αθλήματα, εξωσχολικά προγράμματα, λέσχες ή εθελοντικές δραστηριότητες.
  • Θυμίστε στο παιδί σας να  ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνει ό,τι κάνει το πρότυπό του. Το παιδί σας μπορεί να αντιγράψει ό,τι του αρέσει, αλλά να συνεχίσει να είναι ο εαυτός του.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει θετικά πρότυπα.

Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει, αν σας ανησυχούν πρόσφατες αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη στάση του παιδιού σας, εξαιτίας της επιλογής προτύπων του.

 

Πηγή:

https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Children-and-Role-Models-099.aspx