Η Χρήση της Πιπίλας

Η χρήση της πιπίλας είναι κοινή πρακτική σε πολλές χώρες. Πολλοί γονείς, ωστόσο, αναρωτιούνται αν η πιπίλα επηρεάζει την ομιλία του παιδιού τους. Ο ιστότοπος τουI CAN, ενός οργανισμού με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να επικοινωνήσουν, αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης της πιπίλας και την επίδραση που έχει στην ομιλία.

Πλεονεκτήματα

Για πολλές οικογένειες, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης της πιπίλας είναι ο ρόλος τους στο να βοηθούν τα παιδιά να αποκοιμιούνται ή να ηρεμούν. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι πιπίλες μπορούν να βοηθήσουν την εδραίωση καλών κινήσεων θηλασμού σε πολύ νεαρά μωρά, ειδικά σε εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα.

Αρκετές έρευνες έχουν αρχίσει να μελετούν τη συσχέτιση ανάμεσα στο θηλασμό της πιπίλας και του Συνδρόμου του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και αν η χρήση της πιπίλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αυτού. Αυτό το πεδίο έρευνας είναι πολύ νέο και οι οργανισμοί για στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου δεν συστήνουν τη χρήση πιπίλας ως προληπτικό μέσο.

Μειονεκτήματα

Μελετώνται κάποια μειονεκτήματα:

  • Πρόωρος απογαλακτισμός (αν και η έρευνα σε αυτόν τον τομέα δεν έχει καταλήξει)
  • Αυξημένος κίνδυνος για μέση ωτίτιδα (otitis media)
  • Αυξημένος κίνδυνος για οδοντικά προβλήματα και για στραβά δόντια, αν χρησιμοποιείται πέρα από την ηλικία των τριών

Ανάπτυξη ομιλίας

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η συχνή χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια της ημέρα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας. Η κοινή λογική θα υπέθετε ότι το να έχουν κάτι στο στόμα τους θα κάνει τα μωρά και τα νήπια λιγότερο πιθανό να βαβίζουν και να πειραματίζονται με τους ήχους, δραστηριότητες που και οι δυο είναι σημαντικές στην ανάπτυξη της ομιλίας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα όποια σφάλματα στην ομιλία που σχετίζονται με τη χρήση της πιπίλας διορθώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της πιπίλας και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Συνεπώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για όλο το εύρος των επιχειρημάτων.

Οι πιπίλες μπορεί να είναι χρήσιμες στον κατευνασμό των νεαρών μωρών και την ενίσχυση των κινήσεων θηλασμού, αλλά η χρησιμότητά τους μειώνεται μετά την αναπτυξιακή ηλικία των έξι μηνών περίπου. Μπορεί επίσης να είναι καλό να περιοριστεί η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν είναι δυνατόν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η χρήση της πιπίλας θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας στα νεαρά παιδιά.

 

Πηγή:

https://ican.org.uk/i-cans-talking-point/parents/do-dummies-affect-speech/