Διαδικτυακοί Φίλοι

Αν η παιδική σας ηλικία κύλησε πριν εμφανιστεί το Google, το Instagram και τοSnapchat, τότε η ψηφιακή ζωή του εφήβου σας μπορεί να σας προκαλεί σύγχυση. Και όταν η συζήτηση έρχεται στις φιλίες, μπορεί να βρεθείτε να αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα για το παιδί σας να δημιουργεί διαδικτυακές φιλίες.

Κυβερνοασφάλεια

Η ασφάλεια ενώ είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους, αλλά συχνά οι έφηβοι χρειάζονται μια υπενθύμιση των βασικών αρχών. Ξεκινήστε τονίζοντας τη σπουδαιότητα του να κρατούν προσωπικές πληροφορίες κρυφές. Πληροφορίες όπως η διεύθυνσή τους, τα γενέθλιά τους, το όνομα του σχολείου τους ή ο αριθμός του τηλεφώνου τους δεν πρέπει να δίνονται σε κάποιον που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τους στοχοποιήσουν στην πραγματική ζωή ή για να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία τους για απάτη.

Όπως θα προετοιμάζατε το παιδί σας για εκφοβισμό στην παιδική χαρά, είναι εξίσου σημαντικό να το προειδοποιήσετε για την πραγματικότητα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να μιλά σε εσάς (ή σε κάποιον που εμπιστεύεται) για οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν που βίωσε στο διαδίκτυο και αυτό μπορεί να τον βοηθήσει πολύ στη διαχείριση κάποιου που τους εκφοβίζει.

Πριν τα παιδιά σας αρχίσουν να έχουν διάδραση με άλλους στο διαδίκτυο, εξοικειωθείτε με τις πλατφόρμες που θέλουν να χρησιμοποιούν. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να μπείτε στο Instagram και να ακολουθήσετε το παιδί σας και τους φίλους του, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας κάθε πλατφόρμας. Όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν διάφορα επίπεδα γονεϊκού ελέγχου και, κατόπιν συζητήσεως με το παιδί σας, μπορείτε να τα ρυθμίσετε ως ένα επιπλέον στρώμα προστασίας.

Χρόνος στις οθόνες

Ο χρόνος που περνάει ο έφηβός σας μπροστά στις οθόνες αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο έναρξης της συζήτησης. Επίσης φροντίστε ως γονείς να δώσετε το καλό παράδειγμα. Δοκιμάστε να προτείνετε ότι ο χρόνος με την οικογένεια, είτε αυτός αφορά μια βόλτα ή ένα κοινό γεύμα, είναι ένας χρόνος χωρίς τηλέφωνα για όλους (ακόμα και για εσάς).

Άπαξ και έχετε καλύψει τα βασικά, δείτε κάποιους λόγους για τους οποίους η δημιουργία διαδικτυακών φιλιών μπορεί να είναι καλή:

Μπορεί να είναι ευκολότερο να κάνει φίλους

Για τους εφήβους που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους στην πραγματική ζωή, η ασφάλεια που παρέχει η σύνδεση μέσω του διαδικτύου μπορεί να τους δώσει την ασφάλεια που χρειάζονται για να έχουν αυτοπεποίθηση καθώς γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Τα παιδιά που δυσκολεύονται με τις δια ζώσης συζητήσεις μπορούν να πάρουν όσο χρόνο χρειάζονται για να επικοινωνήσουν, χωρίς κανείς να τους διακόπτει.

Μπορούν να συνδεθούν με βάση κοινά ενδιαφέροντα

Οι συμμαθητές του εφήβου σας είναι μια ανόμοια ομάδα που εξουσιάζεται από κλίκες. Ο διαδικτυακός κόσμος ανοίγει νέες ευκαιρίες για τον έφηβό σας να γνωρίζει κόσμο με ίδια ενδιαφέροντα. Τα διαδικτυακά παιχνίδια ή  τα φόρουμ για βιβλία, ταινίες ή μουσική παρέχουν μια άμεση σύνδεση για τα παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα. Αυτοί οι φίλοι πιθανόν να έχουν περισσότερα κοινά με τον έφηβό σας απ? ό,τι οι συμμαθητές του.

Είναι ευκολότερο να είσαι ειλικρινής

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεαρά άτομα συχνά το βρίσκουν ευκολότερο να επικοινωνήσουν τις ανασφάλειές τους ή τις δυσκολίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αίσθηση της ανωνυμίας που παρέχεται στα φόρουμ αυτά επιτρέπει στους εφήβους να εκφράσουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους και να μιλήσουν ειλικρινά για τις δυσκολίες τους. Οι φίλοι τους μπορεί επίσης να νιώθουν πιο ικανοί να προσφέρουν στήριξη ή συμβουλή μέσα από τα κανάλια αυτά. Αυτή η ασφαλής, αμφίδρομη επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσει μια διέξοδο για τον έφηβό σας, ώστε να παρέχει και να δέχεται στήριξη σε δύσκολους καιρούς.

Βρίσκουν τους «ανθρώπους» τους

Αν ο έφηβός σας δυσκολεύεται να βρει τους «ανθρώπους» του, οι διαδικτυακοί φίλοι μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα και στήριξη στην καθημερινή τους ζωή. Είτε προέρχονται από άλλο πολιτιστικό περιβάλλον, είτε αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ΛΟΑΤΚΙ+, είτε βρίσκονται κάπου γεωγραφικά απομονωμένοι, υπάρχει μια διαδικτυακή κοινότητα για όλους. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από εκείνη του να ανήκεις κάπου και το διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο μέρος όπου οι έφηβοι μπορούν να το βιώσουν αυτό.

Είναι κομμάτι του πώς λειτουργούν πλέον οι φιλίες

Αν υπάρχει ένα πράγμα που η πανδημία του COVID-19 μας δίδαξε, είναι ότι, ακόμα κι αν είσαι επιφυλακτικός με τις ψηφιακές πλατφόρμες και το ρόλο τους στη ζωή μας, μπορούν να είναι ένα ζωτικό εργαλείο για να συνδεόμαστε εμείς και οι έφηβοί μας σε αυτήν την απρόβλεπτη εποχή. Μπορεί να μην ξεκινούν τις περισσότερες φιλίες τους διαδικτυακά, αλλά οι περισσότεροι έφηβοι πλέον χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να εδραιώσουν τις φιλίες που δημιουργούνται στην τάξη.

Ως γονείς την εποχή αυτή πρέπει να προετοιμάσουμε τους εφήβους για τον κόσμο στον οποίον πραγματικά ζουν. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των εφήβων σήμερα. Το να τους διδάξουμε τη διαδικτυακή ασφάλεια δεν διαφέρει από το να τους διδάξουμε πώς να διασχίζουν με ασφάλεια το δρόμο ή πώς να οδηγούν μηχανάκι.

 

 

Πηγή:

https://parents.au.reachout.com/skills-to-build/wellbeing/things-to-try-technology/should-i-be-worried-my-teen-is-making-friends-online